Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Μουντιάλ 2022 έχει αρχίσει και το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, αφού η επιστολή που έστειλε η FIFA προς τις ομάδες που θα συμμετέχουν και τα όσα ανέφερε σε αυτή προκάλεσαν την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως φάνηκε και από όσα είπε η γενική γραμματέας, Ανιές Καλαμάρ.
Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν αντιδράσεις για την απόφαση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να αναθέσει τη διοργάνωση στο Κατάρ και στη συνέχεια αυτές αυξήθηκαν αφού υπήρχαν συνεχή ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο όχι μόνο για τα… ανύπαρκτα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αλλά και για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν οι μετανάστες εργάτες, με συνέπεια χιλιάδες νεκρούς.
Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, δεν άρεσαν σε ποδοσφαιριστές, προπονητές ή μέλη των ομοσπονδιών των χωρών που πήραν την πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δηλώσεις για όσα γίνονται στο Κατάρ, ενώ υπήρξε και πρόθεση αποστολής μηνύματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με διάφορους τρόπους.
Η FIFA, όμως, δεν βλέπει με καλό μάτι όλες αυτές τις αντιδράσεις και σε επιστολή που έστειλε προς τις ομάδες ο πρόεδρός της, Τζάνι Ινφαντίνο, αναφέρεται το εξής: «Να εστιάσετε στο ποδόσφαιρο και να μη συζητάτε για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να επιτρέψετε να σύρεται το ποδόσφαιρο σε κάθε ιδεολογική ή πολιτική μάχη που υπάρχει». Μια επιστολή που προκάλεσε οργή στη Διεθνή Αμνηστία, με τη γενική γραμματέα, Ανιές Καλαμάρ, να παίρνει θέση.
«Η επιστολή του Ινφαντίνο είναι μια ωμή απόπειρα αποφυγής της ενοχής της FIFA», είπε χαρακτηριστικά η Ανιές Καλαμάρ, ζητώντας παράλληλα από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να «αναλάβει ισχυρή δέσμευση ότι οι κακοποιημένοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι τα προγράμματα για την πρόληψη περαιτέρω καταχρήσεων θα χρηματοδοτηθούν, αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες των θυμάτων να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους».