Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιτέθηκε πριν λίγες μέρες στην ΕΠΟ, ως πρόεδρος της Super League 1, αφού υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη Λίγκα και την Ομοσπονδία, ο πρόεδρος της οποίας, Τάκης Μπαλτάκος, απάντησε τώρα και τοποθετήθηκε για μια σειρά από θέματα, λέγοντας πως πουθενά στον κόσμο δεν βάζουν τους κανόνες οι επενδυτές.
Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ στον ραδιοφωνικό σταθμό LIBERO 197,4…
Για την επίθεση της Super League στην ΕΠΟ: «Όλες οι ομάδες της Super League 1 δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτή η λίγκα είναι απλώς ένα μέλος της ΕΠΟ, όπως είναι και οι υπόλοιπες ΕΠΣ. Η ΕΠΟ δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις, η ΕΠΟ είναι το σύνολο και οι υπόλοιποι είναι τα υποσύνολα. Δεν μπορούν να το καταλάβουν και λένε ότι εμείς έχουμε τις μεγάλες ομάδες. Όμως η ΕΠΟ ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις μικρές ομάδες των απλών ανθρώπων που παίζουν ποδόσφαιρο σε όλη την Ελλάδα. Λένε ότι η ΕΠΟ παίρνει πολλά λεφτά από τη λίγκα. Ναι αλλά τα διαθέτει στις Εθνικές ομάδες, οι οποίες είναι 14 και έχουν έξοδα. Τα χρήματα που παίρνει η ΕΠΟ πηγαίνουν στις Εθνικές, στις ΕΠΣ και βεβαίως υπάρχει και το μισθολόγιο προσωπικού».
Για τις κατηγορίες προς την ΕΠΟ: «Αυτοί που μας κατηγορούν, αν μας πουν μία ομοσπονδία από τις 211 που έχει η FIFA, που γίνεται αυτό που λένε, ευχαρίστως να ακολουθήσουμε. Αυτό που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι η ομοσπονδίες έχουν το σύνολο του ποδοσφαίρου. Όποιος παίζει μπάλα στην Ελλάδα είναι ΕΠΟ, είτε είναι μία μεγάλη ομάδα, είτε είναι σε ένα χωριό. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όποιος θέλει να το σπάσει αυτό κοντράρει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι».
Για τον Λευτέρη Αυγενάκη και την Πολιτεία: «Μία κυβέρνηση έχει τη δύναμη του νόμου και ο νόμος μπορεί να λέει οτιδήποτε. Όμως πρέπει να είναι συνταγματικός αλλιώς δε θα εφαρμοστεί. Το σύνταγμα προβλέπει με ακρίβεια τη σωματειακή αυτονομία και η ΕΠΟ είναι ένα σωματείο. Όποιος προσπαθεί με νόμο να μπει στα εσωτερικά του σωματείου και να καθορίσει θέματα που αφορούν το σωματείο το ίδιο και τη γενική του συνέλευση, στην ουσία ψηφίζει ένα αντισυνταγματικό νόμο. Δεν έχει δικαίωμα το κράτος να το κάνει αυτό διότι στην Ελλάδα υπάρχει σύνταγμα. Η Πολιτεία προφανώς το γνωρίζει αυτό, όμως υπάρχουν θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Διαχρονικά και παγκόσμια η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβληθεί στο ποδόσφαιρο γιατί δεν μπορούν να κινητοποιήσουν τις μάζες που κινητοποιεί το ποδόσφαιρο. Όταν το βλέπουν αυτό οι κυβερνήσεις «ζηλεύουν» και προσπαθούν να παρέμβουν για να πάρουν ένα κομμάτι από τη λαϊκότητα που έχει το ποδόσφαιρο και κάποιοι έχουν συμφέρον και οικειοποιούνται αυτήν την πρόθεση. Αυτό δεν μπορεί να πετύχει».
Για την «πολεμική» κατάσταση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο: «Αυτό δεν ωφελεί το ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα έχει Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο εκ του νόμου θέτει τις προϋποθέσεις για να γίνονται επενδύσεις. Έχετε δει να υπάρχει κάποιος συνεταιρισμός επενδυτών που να λέει εμείς θα βάλουμε τους κανόνες; Δε γίνεται πουθενά αυτό και δεν μπορεί να γίνει ούτε στο ποδόσφαιρο».
Για το χρόνο που υπάρχει ώστε να λυθούν τα υπόλοιπα θέματα του ποδοσφαίρου: «Ο χρόνος βρίσκεται και δημιουργείται αν έχεις την πρόθεση και τη διάθεση αλλά αυτή η ανταγωνιστικότητα που δε θα καταλήξει πουθενά, μειώνει πολύ το χρόνο μας. Μόλις εκλέχθηκα έκανα τέσσερα ταξίδια λόγω της Εθνική ομάδας, το οποίο είναι ευχάριστο και ικανοποιητικό. Αμέσως μετά ξεκίνησε όλη αυτή η κατάσταση που τρώει πολύτιμο χρόνο».
Για το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι το Κρατικό Μητρώο, στο οποίο δεν μπορούν να μπουν οι μικρές ομάδες της επαρχίας. Μία μικρή ομάδα από ένα χωριό για να μπορέσει να παίξει πρέπει να βγάλει πολλά παράβολα και βεβαιώσεις. Εκτός από τη γραφειοκρατία, υπάρχει και το κόστος. Πρέπει να πληρώσουν και δικηγόρους. Σε κάποιες ενώσεις, υπάρχουν 80 σωματεία και στο Μητρώο είναι 12. Πώς θα φανεί στην κυβέρνηση ότι σε όλη την Ελλάδα δε θα παιχτεί καθόλου ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί δεν μπορούν να παίξουν; Αυτό λύνεται μόνο στη δικαιοσύνη αλλά για να πας στα δικαστήρια πρέπει να έχεις δικηγόρο, ο οποίος θέλει αμοιβή. Μιλάμε για σωματεία που επιβιώνουν με τεράστιες δυσκολίες. Η ΕΠΟ ασχολείται ιδιαίτερα με αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες ομάδες επειδή ακόμα και οι οπαδοί αυτών των ομάδων μπορεί να βρίσκονται σε κάποιο τοπικό σωματείο. Η λίγκα καλά κάνει και ασχολείται μόνο με τις μεγάλες ομάδες αλλά η ΕΠΟ δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με τη λίγκα. Το Κρατικό Μητρώο είναι το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί και όχι η διαιτησία».
Για τους ευρωπαϊκούς αγώνες και την Εθνική: «Η ΕΠΟ έβγαλε ανακοίνωση που εύχεται να προκριθούν όλες οι ομάδες αλλά δεν παίχτηκε πουθενά επειδή ασχολούνται όλοι με τη διαιτησία. Η Εθνική ομάδα έχει ήδη προκριθεί όμως έχει άλλους δύο αγώνες, οι οποίοι δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον. Το στοίχημα για την ομάδα είναι να κερδίσει αυτούς τους αγώνες και να τερματίσει αήττητη. Έτσι, θα δημιουργηθούν καλές εντυπώσεις και θα ανέβει το ηθικό των ποδοσφαιριστών ενόψει του επόμενου γύρου. Η ΕΠΟ προσπαθεί να βοηθήσει την ομάδα να έχουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία».
Για την έδρα της Εθνικής: «Για μένα η Εθνική πρέπει να παίζει σε όλη την Ελλάδα, οπουδήποτε υπάρχει γήπεδο που να είναι αποδεκτό από την UEFA. Αλλά αυτά τα γήπεδα στην Ελλάδα είναι λίγα. Όμως, τονίζω ότι η ομάδα πρέπει να παίζει παντού».
Για τον τελικό στο εξωτερικό: «Ήταν δική μου ιδέα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Κρίσταλ Πάλας έπαιξαν φιλικό παιχνίδι στην Αυστραλία επειδή εκεί είναι Άγγλοι. Όταν ξέρουμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα πρέπει να ικανοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που πονάνε την Ελλάδα περισσότερο από εμάς που ζούμε εδώ και δεύτερον να αυξήσουμε τα έσοδα των ομάδων και της ΕΠΟ. Αν γίνει ο αγώνας στο γήπεδο της Νέας Υόρκης στο οποίο είχε γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1994 που έχει 80.000 θέσεις και γεμίσει τα έσοδα των ομάδων θα είναι παραπάνω από δεκαπλάσια και κυρίως δε θα έχουμε επεισόδια. Τώρα εξετάζουμε αυτό το θέμα».