Η Κατερίνα Στεφανίδη έφτασε μία ανάσα από ένα ακόμη μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δεν τα κατάφερε, ωστόσο κατέκτησε την 5η θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας τον εαυτό της για το 2022, καθώς πέρασε τα 4,70μ. με το τρίτο της άλμα, σε μία αξιόλογη προσπάθεια.
Το ίδιο έκανε και στα 4,60μ., όπου και πάλι πέρασε χωρίς πρόβλημα και έμεινε μέσα στον αγώνα.
Άλλες έξι συνολικά το πέρασαν με την πρώτη προσπάθεια, με τον αγώνα να συνεχίζεται στα 4,70μ. με οκτώ συνολικά αθλήτριες (η Σούτεϊ χρειάστηκε τρία άλματα να το περάσει).
Τα 4,70μ. ήταν το πέρασμα που θα έκρινε πολλά στον αγώνα. Τρεις το πέρασαν με την πρώτη (Μόρις, Κένεντι, Σούτεϊ), με την Κατερίνα σε περίπτωση που το κατάφερνε, θα έκανε φετινό ρεκόρ.
Το πρώτο της άλμα δεν ήταν καλό, ενώ στο δεύτερο, έριξε στο κατέβασμα τον πήχη. Στο τρίτο και κρίσιμο άλμα της πέρασε με μεγάλη άνεση και έτσι έκανε φετινό ρεκόρ.
Ωστόσο, έπρεπε να ξεπεράσει και τα 4,80μ. στη συνέχεια για να μπει στα μετάλλια.
Έχασε το πρώτο άλμα και βλέποντας τρεις να περνούν τα 4,80μ. (Μόρις, Κένεντι, Ναζότ) δεν είχε νόημα να συνεχίσει εκεί και πήγε για δύο άλματα στα 4,85μ., ένα πέρασμα που έχει να περάσει αρκετό καιρό.
Με την Σούτεϊ να μένει εκτός, η πρώτη τριάδα μαζί με τη Στεφανίδη συνέχιζαν για τα τρία μετάλλια.
Η Ναζότ έκανε την ανατροπή και με 4,85μ. πέρασε πρώτη, με τη Μόρις να το περνά επίσης, αλλά με τη δεύτερη προσπάθεια. Η Κατερίνα δεν ανέβηκε καν στην τελευταία της προσπάθεια και κατετάγη πέμπτη, με την Κένεντι να εξασφαλίζει το χάλκινο μετάλλιο και τις δύο Αμερικανίδες, που γυμνάζονται μαζί στην Ατλάντα με τον πρώην ολυμπιονίκη Μπραντ Γουόκερ, να μάχονται για το χρυσό.
Με τον πήχη στα 4,90μ. καμία από τις δύο δεν κατάφερε να το περάσει (πιο κοντά ήταν η Μόρις που για άλλη μία φορά δεν κατάφερε να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο, κατακτώντας το τέταρτο της αργυρό στη διοργάνωση) κι έτσι η Ναζότ, που στα 4,70μ. ήταν εκτός μεταλλίων, να κερδίζει το χρυσό, ένα χρόνο μετά τον τίτλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η κατάταξη του τελικού
- Ναζότ (ΗΠΑ) 4,85μ.
- Μόρις (ΗΠΑ) 4,85μ.
- Κένεντι (Αυστραλία) 4,80μ.
- Σούτεϊ (Σλοβενία) 4,70μ.
- Στεφανίδη (Ελλάδα) 4,70μ.
- Μούρτο (Φινλανδία) 4,60μ.
- Λι (Κίνα) 4,60μ.
- Μόζερ (Ελβετία) 4,60μ.
- Νιούελ (Καναδάς) 4,45μ.
- Οτσέρε (Γερμανία) 4,45μ.
- Σαπέλ (Γαλλία) 4,45μ.
- Λίον (ΗΠΑ) 4,30μ.
- Ζου (Κίνα) 4,30μ.
- Σεβριέ (Γαλλία) άκυρη
- ΜακΤάγκαρντ (Νέα Ζηλανδία) άκυρη
«Είμαι ευχαριστημένη γιατί έκανα φετινό ρεκόρ»
«Πήγα περισσότερο απ’ ότι περίμενα. Είχε πολύ αέρα και περίμενα τι θα συμβεί. Οι συνθήκες ευνοούν τις Αμερικανίδες. Και την Αυστραλή την υπολόγιζα. Είμαι ευχαριστημένη γιατί έκανα φετινό ρεκόρ. Ημουν σε καλή κατάσταση, ακόμη και για πανελλήνιο ρεκόρ. Ομως στο ζέσταμα ήμουν βαριά και τα πόδια μου δεν πήγαιναν. Παρ’ όλα αυτά έκανα φετινό ρεκόρ και είμαι ευχαριστημένη» είπε η Στεφανίδη στην κάμερα της ΕΡΤ.
«Αφησα τα 4,80μ. γιατί δεν είχε νόημα. Αν περνούσα τα 4,85μ. θα έκανα φετινό ρεκόρ 20 εκατοστά! Κουράστηκα όμως. Χαίρομαι γιατί είχα τους δικούς μου ανθρώπους σήμερα στο στάδιο, ακόμη και παιδιά από το Στάνφορντ όπου σπούδαζα. Και ο Μιτς (Κρίερ) είναι περήφανος γιατί σε μία μέτρια σεζόν ως τώρα, πήραμε την 5η θέση με ρεκόρ, αν και θέλαμε κάτι παραπάνω. Ήρθαμε σε ένα παγκόσμιο σχετικά νωρίς στη σεζόν. Αν είχα βγάλει ένα 4,80μ. Νωρίτερα στη χρονιά θα ήταν διαφορετικά. Στο Μόναχο και το Ευρωπαϊκό θα δούμε καλύτερα πράγματα. Πρώτα θα κατέβω στο Diamond League του Μονακό και μετά απευθείας Ευρωπαϊκό» πρόσθεσε η Στεφανίδη.
Πηγή: gazzetta.gr