Η ώρα για τον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι Χάιφα στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League πλησιάζει και στον Πειραιά δεν πρέπει να ένιωσαν και πολύ καλά όταν έμαθαν ότι η UEFA όρισε Γερμανό διαιτητή για την αναμέτρηση στο Ισραήλ και συγκεκριμένα τον Σάσα Στέγκεμαν.

Έχει αναφερθεί τόσες φορές που το έχουν βάλει πολύ καλά στο μυαλό τους όλοι οι οπαδοί των ερυθρολεύκων, οπότε μπορεί να καταλάβει ο καθένας πώς θα το σκέφτονται και οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς: Για τον Ολυμπιακό είναι υποχρεωτικό να αποκλείσει τη Μακάμπι και στη συνέχεια όποιον άλλο βρεθεί μπροστά του και να προκριθεί στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουν να το κάνουν οι πρωταθλητές Ελλάδας την προσεχή Τετάρτη στο Ισραήλ, αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Αυτό, τουλάχιστον, σημείωσε ο Κώστας Νικολακόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί στενά επί δεκαετίες όλα όσα έχουν σχέση με τον Ολυμπιακό, μέσω του blog του στο gazzetta.gr. Εκεί όπου μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει ενόψει του πρώτου αγώνα με τη Μακάμπι εξαιτίας του διαιτητή.

Ο Στέγκεμαν, βλέπετε, δεν είναι άγνωστος στους Πειραιώτες. Αντιθέτως, τον θυμούνται πολύ καλά από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Super League. Τότε, λοιπόν, οι ερυθρόλευκοι είχαν δει τον Γερμανό ρέφερι να καταλογίζει δύο πέναλτι υπέρ των πράσινων, οι οποίοι ήταν πίσω στο σκορ με 0-1. Το πρώτο χάθηκε από τον Μακέντα, αφού ο Σα είχε αποκρούσε, το δεύτερο όμως, στο 90′, έγινε γκολ από τον Μολό, για να λήξει το ντέρμπι ισόπαλο 1-1.

Μια εξέλιξη που είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για τις αποφάσεις του διαιτητή και ειδικά για το πρώτο πέναλτι που είχε σφυρίξει. Και τελικά ήρθαν έτσι τα πράγματα, ώστε σχεδόν τρία χρόνια μετά οι Πειραιώτες να βρίσκουν ξανά στον δρόμο τους τον Στέγκεμαν.

Γερμανός διαιτητής σημαίνει… ήττα

Το κακό για τον Ολυμπιακό όμως, όπως σημειώνει ο Νικολακόπουλος, δεν είναι ο Στέγκεμαν ως Στέγκεμαν. Είναι το γεγονός ότι πρόκειται για Γερμανό διαιτητή. Γιατί είναι πρόβλημα; Επειδή τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν οι ερυθρόλευκοι έχουν Γερμανό διαιτητή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χάνουν. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια η ομάδα του Πειραιά έχει δώσει επτά ευρωπαϊκούς αγώνες με Γερμανούς διαιτητές.

Ο απολογισμός; Τραγικός. Ήττα με 2-0 από τη Γιουβέντους στο Τορίνο, ήττα με 3-1 από τη Σπορτινγκ στη Λισαβόνα, ήττα με 0-1 από την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη, νέα ήττα με 1-3 από την Άρσεναλ στο Φάληρο, ήττα με 0-2 από την Πόρτο εντός έδρας, ήττα με 2-0 από την Πόρτο εκτός έδρας… Και υπήρξε και μια ισοπαλία με 2-2 κόντρα στη Σλόβαν στη Μπρατισλάβα.

Σε επτά αγώνες με Γερμανούς διαιτητές δηλαδή, ο Ολυμπιακός έχει 6 ήττες και μία ισοπαλία, σε ένα παιχνίδι που ήταν και αδιάφορο βασικά, αφού όλα είχαν κριθεί μετά τη νίκη με 3-0 στο Καραϊσκάκη. Λογικό είναι επομένως, ειδικά όσοι είναι προληπτικοί, να μην αισθάνονται και πολύ καλά ενόψει της Τετάρτης. Αν και το βασικό δεν είναι το πώς θα σφυρίξει ο διαιτητής αλλά το πώς θα παίξει η ομάδα του Μαρτίνς…