Οι αθλητές και οι αθλήτριες της γυμναστικής στη Βρετανία υποβλήθηκαν σε εκτεταμένη σωματική και ψυχική κακοποίηση σε ένα σύστημα το οποίο ανεχόταν τέτοια συμπεριφορά στο… βωμό της εθνικής και διεθνούς επιτυχίας, κατέληξε μία ανεξάρτητη έκθεση.
Η έκθεση, επικεφαλής της οποίας ήταν η Αν Γουάιτ, ανατέθηκε από το UK Sport and Sport England τον Αύγουστο του 2020 μετά από ισχυρισμούς για κακομεταχείριση εντός του αθλήματος στη Βρετανία.
Η 306 σελίδων έκθεση, η οποία εξέτασε περισσότερες από 400 καταγγελίες, διαπίστωσε ότι η βρετανική γυμναστική υπέφερε από ένα πολιτιστικό πρόβλημα όπου οι νεαροί αθλητές και οι νεαρές αθλήτριες ντροπιάζονταν για το βάρος τους, ενώ σε άλλους επιβλήθηκαν σκληρές ποινές για μικρά λάθη στην προπόνηση.
«Αυτή η συμπεριφορά περιελάμβανε σωματική τιμωρία, ακατάλληλη προπόνηση με φόβο τραυματισμού, επιβολή υπερβολικών ωρών προπόνησης και φόρτου προπόνησης που οδηγούσαν σε σωματικό πόνο και εξάντληση πέρα από τα αποδεκτά όρια», είπε η Γούαιτ. Η έρευνά της βρήκε πως θύματα κακοποίησης έπεσαν και παιδιά.
Σε μερικούς από αυτούς απαγορεύτηκε επίσης να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, καθώς και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια μακρών προπονήσεων.
«Αναρωτιέται κανείς πόσα αθλητικά σκάνδαλα θα χρειαστούν προτού η κυβέρνηση της εποχής εκτιμήσει ότι χρειάζεται να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των παιδιών που συμμετέχουν στον αθλητισμό», πρόσθεσε η Γουάιτ, η οποία προέβη σε 17 συστάσεις και τόνισε ότι ένας διαμεσολαβητής είναι «ένα προφανές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η UK Sport και η Sport England αποδέχθηκαν τα ευρήματα και ενέκριναν όλες τις συστάσεις.
«Οι εμπειρίες των γυμναστών που μοιράζονται σε αυτήν την Ανασκόπηση είναι οδυνηρές. Κανείς στον αθλητισμό δεν πρέπει ποτέ να υποστεί τέτοια κακοποίηση», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η ομοσπονδία γυμναστικής της Βρετανίας δεσμεύτηκε να αλλάξει το άθλημα προς το καλύτερο και ζήτησε συγγνώμη από τους αθλητές και τις αθλήτριες.