Σε πολύ σοβαρές περιπέτειες ενδέχεται να μπλέξει ο Παναιτωλικός, οι άνθρωποι του οποίου ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λόγω μιας καταγγελίας που έγινε για παράνομο στοιχηματισμό στον αγώνα με τον ΟΦΗ, ο οποίος διεξήχθη στις 22 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Super League 1. Ένα παιχνίδι στο οποίο οι Αγρινιώτες επικράτησαν με 4-2, αλλά το θέμα δεν έχει προκύψει λόγω του τελικού αποτελέσματος.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό τώρα, στις 24 Φεβρουαρίου έγινε καταγγελία για παράνομο στοιχηματισμό σε κίτρινη κάρτα που έπρεπε να πάρει παίκτης του Παναιτωλικού. Και ήταν τρεις αυτοί που είχαν κιτρινιστεί εκείνη την ημέρα στον αγώνα με τον ΟΦΗ και συγκεκριμένα οι Χαβιέ Μεντόσα, Έλνερ Μπαρμπόσα και Ντέρεκ Κορνέλιους. Άγνωστο σε ποια εξ αυτών των κίτρινων καρτών αναφέρεται η καταγγελία, αλλά η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ έχει ζητήσει τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει την έρευνά της.
Το θέμα, φυσικά, είναι το αν μπορεί να αποδειχθεί αν υπήρξε παράνομος στοιχηματισμός, δηλαδή αν κάποιο στέλεχος ή αξιωματούχος του Παναιτωλικού στοιχημάτισε σε κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι της ομάδας του Αγρινίου, όπως προαναφέρθηκε, τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από την έρευνα. Γιατί αν δεν επιβεβαιωθεί, αν δηλαδή αποδειχθεί ότι στέλεχος ή αξιωματούχος του Παναιτωλικού στοιχημάτισε, τότε η τιμωρία μπορεί να είναι ακόμη και υποβιβασμός της ομάδας.
Αυτό προκύπτει από τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ, ο οποίος προβλέπει τα εξής…
Άρθρο 27: Προκαθορισμός αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους
1) Όλα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα που συμμετέχουν ή αποπειρώνται να συμμετάσχουν, σε οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει ή θα μπορούσε να βλάψει την ακεραιότητα των αγώνων και των διοργανώσεων, για να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, τυχερά παιχνίδια, λοταρίες και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες ή συναλλαγές, τιμωρούνται με τις ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 29 του παρόντος. Οι ως άνω ποινές δύναται να επιβληθούν σωρευτικά.
2) Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3) Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.
4) Σε περίπτωση μη εμπλοκής αξιωματούχου της, υπαίτια θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ομάδα (ή ομάδες) όταν εμπλέκονται στο αδίκημα περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές της.
5) Αν μία ομάδα κριθεί υπαίτια χειραγώγησης ενός αγώνα, πέραν των λοιπών συνεπειών, χάνει τον αγώνα και αυτός κατακυρώνεται στην αντίπαλό της με τέρματα 3-0. Αν και οι δύο ομάδες κριθούν υπαίτιες χειραγώγησης και οι δύο, πέραν των λοιπών συνεπειών, χάνουν τους βαθμούς του συγκεκριμένου αγώνα.
Άρθρο 28: Απαγόρευση στοιχηματισμού
1) Όλα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα απαγορεύεται να στοιχηματίζουν σε οποιονδήποτε αγώνα ή διοργάνωση που διοργανώνονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή ανατίθενται στις ενώσεις-μέλη της. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται απαγόρευση να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το άθλημα του ποδοσφαίρου τουλάχιστον για δύο (2) έτη.
2) Σε περίπτωση επαναλήψεως της ανωτέρω συμπεριφοράς επιβάλλεται ποινή ισόβιου αποκλεισμού ενασχόλησης με το άθλημα του ποδοσφαίρου.
Άρθρο 29: Επηρεασμός για χειραγώγηση αγώνα
1) Όλα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα που συμμετέχουν ή αποπειρώνται να συμμετάσχουν σε προσπάθεια επηρεασμού της πορείας ή του αποτελέσματος αγώνα ή διοργάνωσης με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο τιμωρούνται:
α) με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ,
β) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, και
γ) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου τους στους αγωνιστικούς χώρους.
2) Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ απαγγέλλονται εφ’ όρου ζωής.
3) Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, η ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.
4) Σε περίπτωση μη εμπλοκής αξιωματούχου της, υπαίτια θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ομάδα (ή ομάδες) όταν εμπλέκονται στο αδίκημα περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές της».