Η Καμίλα Βαλίεβα, η 15χρονη Ρωσίδα πατινέζ που βρέθηκε στο επίκεντρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, αφενός για τις αθλητικές ικανότητές της και αφετέρου επειδή ενεπλάκη σε σκάνδαλο ντόπινγκ, έγινε η πηγή έμπνευσης μιας τούρτας στην Αγία Πετρούπολη.

Ένα καφέ στη μεγαλούπολη της Ρωσίας δημιούργησε ένα γλυκό με γεύση αμύγδαλο και στην κορυφή του υπάρχει ένα «σφουγγάρι» σε σχήμα παγοπέδιλων, προς τιμήν της. Τα παγοπέδιλα, δε, είναι φτιαγμένα από μους λεμονιού και βασιλικό.

Ο Αντρέι Αλεξάντροφ, συνιδρυτής του «The Buddy Cafe» στην Αγία Πετρούπολη, εξήγησε τί ώθησε το κατάστημα να φτιάξει την τούρτα. «Ως ομάδα εδώ στο μαγαζί είμαστε πολύ δεμένοι και μας αρέσει πολύ ο αθλητισμός», τόνισε αρχικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και συνέχισε: «Έτσι, η εξαιρετική αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε αυτό το επιδόρπιο. Όπως μας ενέπνευσε να κάνουμε και γκραφίτι»

«Είναι μια πρωταθλήτρια της Ρωσίας», συμπλήρωσε ο Αντρέι Αλεξάντροφ και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το γλυκό που έχει γίνει ανάρπαστο. «Αφού ολοκληρώσαμε το γκραφίτι, αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στην τούρτα. Πάνω του υπάρχει μια πεταλούδα που συμβολίζει την ελαφρότητά των κινήσεών της, τον τρόπο που “πετάει” πάνω στον πάγο. Τα παγοπέδιλα συμβολίζουν το βάρος της αδικίας που υπέστη, αλλά και του ντόρου που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της», κατέληξε.

Η Καμίλα Βαλίεβα αφού βοήθησε τη ρωσική ομάδα να κατακτήσει το χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα του καλλιτεχνικού πατινάζ, τερμάτισε στην 4η θέση στο ατομικό όπου έπειτα από μια σειρά πτώσεων ξέσπασε σε κλάματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε σχετικά: «Ενοχλήθηκα πολύ με αυτά που είδα από την τηλεόραση. Είδα την πίεση που έχει ασκηθεί πάνω της, πίεση που είναι πέρα από την φαντασία μου. Είναι ένα 15χρονο κορίτσι και το να την βλέπουμε να ταλαιπωρείται στον πάγο ενώ προσπαθεί να τελειώσει το πρόγραμμά της, είναι ανατριχιαστικό. Το έβλεπες στη γλώσσα του σώματός της ότι ήταν στρεσαρισμένη. Ίσως έπρεπε να μην αγωνιστεί και να αφήσει πίσω της όλη αυτή την ιστορία» ανέφερε ο Μπαχ δείχνοντας συμπόνια σε μια αθλήτρια που έχει δεχτεί έντονη κριτική, περισσότερη απ’ ότι θα έπρεπε να δεχτεί η ομάδα της.

«Ένιωθες την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, την απόσταση που υπήρχε και δεν μπορούσες να την βοηθήσεις. Και χειροτέρευε με την ώρα. Όλο αυτό μου δίνει την πεποίθηση πως δεν θα αντέξει η Καμίλα, άσχετα με το τι έγινε στο παρελθόν και τι θα ακολουθήσει στο μέλλον» πρόσθεσε αναφερόμενος στην υπόθεση ντόπινγκ καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τιμωρία της.