Ο Ντικ Πάουντ, το παλαιότερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας, που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Πεκίνο από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου.

«Αν βρισκόμουν στη θέση των υπεύθυνων των Ολυμπιακών Επιτροπών των διαφόρων χωρών φυσικά και θα ήμουν ανήσυχος. Αν είσαι ο επικεφαλής μιας Ολυμπιακής Επιτροπής, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει η πιθανότητα όλο αυτό να εκραγεί. Δεν έχουμε ένδειξη ότι θα συμβεί, όμως δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάτι παρόμοιο. Υπάρχει σε όλο τον κόσμο, πολύς κόσμος ταξιδεύει και έτσι η διασπορά του ιού συνεχίζεται με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο εύκολο να κολλήσει κάποιος. Είμαστε προβληματισμένοι, όπως και κάθε παράγοντας που ανησυχεί για την υγεία και για την ασφάλεια των αθλητών του», υποστήριξε ο 79χρονος Καναδός παράγοντας στη «USA TODAY».

Βέβαια, υπογράμμισε πως παρόλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέχρι και αναβολής της διοργάνωσης, αυτή την εποχή η ΔΟΕ δεν έχει φτάσει στο σημείο που να συζητά κάτι τέτοιο. «Πρέπει να είσαι τρελός για να μιλήσεις με ποσοστά, σχετικά με την διεξαγωγή ή την ακύρωση των Αγώνων. Είναι πιθανή, προς το παρόν όμως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ακούσουμε χώρες να λένε ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψουν. Κάποιοι αθλητές θα λείψουν, όμως αυτός δεν είναι λόγος για την ακύρωση των Αγώνων, ακόμη κι αν πρόκειται για αστέρες», συμπλήρωσε.

Σίγουροι οι Κινέζοι

Στο μεταξύ, η Κίνα εκφράζει σε κάθε τόνο τη σιγουριά για την ασφάλεια των μέτρων που έχει λάβει ώστε να διεξαχθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Με τη μετάλλαξη Όμικρον να είναι πιο μεταδοτική, οι διοργανωτές πιστεύουν πως η «φούσκα», στην οποία θα μπουν οι περισσότεροι από τους 2.000 αθλητές που θα λάβουν μέρος, αλλά και τα 25.000 μέλη της ευρύτερης «οικογένειας» (προπονητές, φυσιοθεραπευτές, παράγοντες, εθελοντές κ.α.), θα αντέξει στην πίεση που θα δεχθεί.

Πρόσφατα, ο Γιάν Γιαρόνγκ, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής, τόνισε: «Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες πως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια και όπως έχουν προγραμματιστεί». Μάλιστα, εκτιμούν πως τα test events ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και συνεχίζονται άλλες πρόβες όπως αυτή της απονομής των μεταλλίων.