Η συζήτηση για την διεξαγωγή Μουντιάλ ανά δύο χρόνια έχει ανάψει… φωτιές στην UEFA.

Αυτό ουδόλως απασχολεί την FIFA όπως φαίνεται, καθώς σύμφωνα με το Sky Sports, την Πέμπτη από το Κατάρ θα προχωρήσει σε λεπτομέρειες σχετικά με το πλάνο της για το Παγκόσμιο κύπελλο.

Στην Ντόχα θα γίνει ένα συνέδριο για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου όπου θα βρίσκεται και ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που «κρύβεται» πίσω από την πρόταση για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια.

Μάλιστα, στο Κατάρ γι’ αυτόν τον λόγο θα βρίσκονται και πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές όπως ο Μάικλ Οουεν και ο Τζον Τέρι ώστε να ακούσουν το πλάνο για το μέλλον του ποδοσφαίρου από την FIFA, μαζί με αρκετούς προπονητές.

Πρόθεση της Παγκόσμιας ομοσπονδίας (και του Βενγκέρ) είναι να αλλάξουν ριζικά το καλεντάρι και να υπάρχουν μεγάλα τουρνουά κάθε καλοκαίρι και λιγότερα προκριματικά στην διάρκεια του έτους.

Οι σκέψεις της FIFA βρίσκουν κάθετα αντίθετη την UEFA, αλλά και συλλόγους από Ευρώπη και Αμερική, καθώς φοβούνται για σοβαρή οικονομική ζημιά σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το πλάνο, με την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία να έρχεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο «μέτωπο» μετά το ESL.

Τον περασμένο Μάρτιο 166 από τα 211 μέλη της FIFA είχαν ψηφίσει υπέρ της εξέτασης της πρότασης που είχε γίνει από την ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας. Και θεωρείται πιθανό να ψηφίσουν κατά πλειοψηφία υπέρ αυτού του πλάνου όταν έρθει σε ψηφοφορία. Αν εγκριθεί η πρόταση, από το καλοκαίρι του 2028 θα έχουμε Μουντιάλ ανά δύο χρόνια.

Σάουθγκεϊτ: «Περίεργο το πλάνο για Μουντιάλ ανά διετία»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βενγκέρ μιλώντας στην L’Equipe ανέφερε πως δεν θα επιβάλλονται επιπλέον παιχνίδια και θα εγγυηθεί ένα διάστημα 25 ημερών ξεκούρασης για τους ποδοσφαιριστές, που ωστόσο θα έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις για 11 μήνες.

Με το πλάνο που θα προτείνει η FIFA, θα εγγυηθεί και περισσότερος χρόνος των ποδοσφαιριστών στους συλλόγους τους, καθώς θα υπάρχουν δύο μπλοκ με προκριματικούς γύρους κάθε χρόνο.

Το πλάνο αυτό χαρακτηρίστηκε ως «περίεργο» από τον προπονητή της εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, στον ίδιο τον Βενγκέρ. Αλλά θα ακούσει τις προτάσεις.

«Όλο το καλεντάρι θέλει ανανέωση. Νομίζω ότι η γενιά μου θα το βρει αρκετά περίεργο το να έχουμε Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. Συμφωνώ πάντως με μια προοπτική καλύτερων και πιο ποιοτικών αγώνων. Λιγότερα ματς, περισσότερη ποιότητα στο ποδόσφαιρο. Αλλά υπάρχουν και αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν ή θα προκύψουν στην πορεία» ανέφερε ο Αγγλος πρώην διεθνής.

Πηγή: gazzetta.gr