Τούρκος κεντρικός αμυντικός στη Λίβερπουλ; Και γιατί όχι παρακαλώ; Στο παρελθόν υπήρξε Έλληνας highlander στα μετόπισθεν των Κόκκινων (Σωτήρης Κυργιάκος) και τώρα ήρθε η σειρά για ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της νέας γενιάς του τουρκικού ποδοσφαίρου στην άμυνα, η οποία διαθέτει ακόμα παίκτες όπως o Τσαγκλάρ Σογιουντσού (Λέστερ), ο Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους) ή ο Καάν Αϊχάν (Σασουόλο).

Στα 20 του χρόνια, ο Οζάν Μουχάμεντ Καμπάκ έδειχνε από μικρός ότι προορίζονταν για κάτι σπουδαίο. Θεωρήθηκε, όχι άδικα, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που προέκυψαν εσχάτως από το φυτώριο της Γαλατάσαραϊ, στην πρώτη ομάδα της οποίας πρόλαβε να παίξει μόλις 14 παιχνίδια, προτού τον… αρπάξει η Στουτγκάρδη τον Ιανουάριο του 2019, αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Καμπάκ ξεχώρισε στο σύστημα σκάουτ της Στουτγκάρδης γιατί έπαιζε σε υψηλό επίπεδο σε πολύ νεαρή ηλικία» εξηγεί ο τότε αθλητικός διευθυντής Μίχαελ Ρέσκε, ο οποίος ξεπέρασε τον ανταγωνισμό της Γιουβέντους και απέκτησε τον πολλά υποσχόμενο ποδοσφαιριστή από την Άγκυρα.

«Τον είδα σε έναν αγώνα του Champions League της Γαλατάσαραϊ με την Πόρτο στην Κωνσταντινούπολη. Αντιμετώπισε τον Μούσα Μαρεγκά, μια πραγματική δοκιμασία, αλλά στάθηκε στο ύψος του» συνεχίζει ο Ρέσκε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Καμπάκ και τον μάνατζερ του και του επισήμανε ότι σε όλο το ματς έκανε τρία λάθη, αλλά το ένα από αυτά οδήγησε σε γκολ της Πόρτο.

Δεν του το είπε, όμως, ως κριτική, αλλά ως εγκώμιο. «Το ξεπέρασε και συνέχισες να κάνεις το παιχνίδι σου. Δεν το άφησες να σε επηρεάσει και έπαιξες πραγματικά καλά» είπε ο Ρέσκε στον Καμπάκ, στον οποίο ξεχωρίζει την προσωπικότητα και την εξυπνάδα του (εντός και εκτός γηπέδου), το γεγονός ότι προσπαθεί πάντα να προλάβει τον αντίπαλο, ότι είναι πολύ… οικονομικός στα τάκλιν και κυρίαρχος στο ψηλό παιχνίδι, αμυντικά και επιθετικά.

Οι καλύτερες συστάσεις

Στην Στουτγκάρδη, ο Καμπάκ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ρούκι της Bundesliga (πρωτοεμφανιζόμενος), παρά τον υποβιβασμό της ομάδας, την οποία βοήθησε ακόμα και με σπασμένο δάχτυλο ή σπασμένη μύτη.

Δεν τα παράτησε ποτέ και ο Ρέσκε, ο οποίος μετακόμισε από την Στουτγκάρδη στην Σάλκε, έσπευσε να τον πάρει μαζί του, αντί 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μπάγερν Μονάχου πίεσε για να τον κάνει δικό της, αλλά οι Βασιλικοί Μπλε κέρδισαν τον Καμπάκ με την υπόσχεση ότι θα είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

«Είχε μια πολύ καλή πρώτη σεζόν. Η Μίλαν ήθελε να τον αγοράσει μετά, αλλά η Σάλκε είπε «όχι» σε 20 εκατομμύρια ευρώ και του υποσχέθηκε ότι θα γίνει ακόμα καλύτερος παίκτης και θα υπάρξουν προτάσεις, αλλά ένιωσε ότι τον κορόιδεψαν και αυτό τον επηρέασε» συμπληρώνει ο Ρέσκε για έναν ποδοσφαιριστή που, σε σχέση με πέρυσι, έχει ρίξει τις επιδόσεις του, επηρεασμένος και από την τραγική εικόνα της Σάλκε.

Ο Γιούργκεν Κλοπ έδωσε βάση στα στατιστικά, αλλά για εκείνον έχουν μεγαλύτερη σημασία οι συστάσεις που πήρε από ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται και εκτιμά ιδιαιτέρως την άποψή τους.

Ο Νταβίντ Βάγκνερ, άλλοτε συμπαίκτης του στη Μάιντς και μετέπειτα συνεργάτης του στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, του έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον εφτά φορές διεθνή Καμπάκ, με τον οποίο συνεργάστηκε στην Σάλκε.

Ο Κρίστιαν Χάιντελ, στενός φίλος του προπονητή της Λίβερπουλ και πρώην αθλητικός διευθυντής της Σάλκε, έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Καμπάκ, όπως άλλωστε και ο πρώην επικεφαλής σκάουτ της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Σβεν Μίσλινταντ.

«Είπα στον Γιούργκεν ότι είναι παίκτης πρώτης γραμμής. Πρώτος σε νοοτροπία, πρώτος σε χαρακτήρα, πρώτος σε δυναμισμό. Είναι τύπος Ντέγιαν Λόβρεν ως παίκτης. Πολύ καλός στον αέρα, αμυντικά και επιθετικά» εξηγεί ο Μίσλινταντ για τον Τούρκο, για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μια (άτυπη) σύγκριση με τους υπόλοιπους κεντρικούς αμυντικούς της Λίβερπουλ.

Η Λίβερπουλ ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για τον Καμπάκ. Η Σάλκε ζητούσε 25 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο και τώρα, γνωρίζοντας την ανάγκη των Κόκκινων για στόπερ, απαίτησε να μπει υποχρεωτική οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι.

Η Λίβερπουλ δεν το συζητούσε, ο ποδοσφαιριστής πίεζε για να ντυθεί στα Κόκκινα και να ανταμώσει με το μεγάλο του είδωλο Βέρτζιλ Φαν Ντάικ («ονειρεύομαι κάποια στιγμή να του μοιάσω») και, κάπως έτσι, ο αθλητικός διευθυντής Μάικλ Έντουαρτς πέτυχε ένα εξαιρετικό deal.

Μέχρι το καλοκαίρι, οι Κόκκινοι θα δώσουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον δανεισμό, ο Κλοπ θα έχει δουλέψει αρκετά για να γνωρίζει αν ο Οζάν μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο και, μόνο τότε, η Λίβερπουλ θα αποφασίσει αν θα δώσει άλλα 18 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν 100% δικό τους έναν γρήγορο για το ύψος του, άψογο στην τοποθέτηση, πολύ δυναμικό στις μονομαχίες και εξαιρετικά ώριμο για την ηλικία του ποδοσφαιριστή (εξαίρεση το επεισόδιο με το… πτύειν), ο οποίος έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί στο παρόν και το μέλλον της Κόκκινης οπισθοφυλακής.

Πηγή: gazzetta.gr