Ντεμπούτο θα κάνει από τη επόμενη σεζόν, 2021-22, η νέα διοργάνωση της UEFA, το Europa Conference League.
Είναι μια διοργάνωση που στην Ελλάδα τη μάθαμε κυρίως μέσω του θορύβου που είχε γίνει γύρω από την υποψηφιότητα ή όχι του Παγκρήτιου Σταδίου για να φιλοξενήσει τον πρώτο τελικό, τον Μάιο του 2022. Κάτι που δεν θα συμβεί όμως, αφού τελικά οι ελληνικοί χειρισμοί και οι διαφωνίες που υπήρχαν, είχαν ως συνέπεια η UEFA να δώσει τον τελικό στην Αλβανία.
Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από το πού θα γίνει ο τελικός, σημασία έχει οι ελληνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα αυτή τη διοργάνωση και όχι να την αντιμετωπίσουν σαν… ευρωπαϊκό υποβιβασμό. Μπορεί να μοιάζει με τέτοιον, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ευκαιρία για καλά αποτελέσματα, βαθμούς στο ranking της UEFA, «φτιάξιμο» του ονόματος ομάδας και παικτών, ευκαιρία γενικά για να ακουστεί το όνομα ομάδας ή παίκτη στην Ευρώπη.
Στο Europa Conference League θα συμμετέχουν 32 ομάδες και για να φτάσουν στους ομίλους υπάρχουν τα προκριματικά. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τρεις προκριματικοί γύροι. Οι 17 από τις 32 ομάδες των ομίλων θα προκύπτουν από το βασικό «μονοπάτι» των προκριματικών του Europa Conference League, οι 5 θα προκύπτουν από όσες έχουν αποκλειστεί στα προκριματικά του Champions League και οι 10 από όσες έχουν αποκλειστεί από τα προκριματικά του Europa League.
Βασικά, μια ομάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στα προκριματικά και των τριών διοργανώσεων, αφού αν αποκλειστεί κάποιος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League θα πάει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και αν αποκλειστεί και εκεί θα έχει στη συνέχεια τα play off του Europa Conference League.
Από τη στιγμή που θα προκύψουν οι 32 ομάδες, θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας και από εκεί και πέρα οι οκτώ πρώτοι προκρίνονται στους «16», ενώ οι υπόλοιποι οκτώ θα προκύψουν από τα ζευγάρια που θα σχηματιστούν από τους οκτώ δεύτερους και τους οκτώ τρίτους των ομίλων του Europa League. Και αφού θα μείνουν 16 ομάδες, η συνέχεια είναι γνωστή: Διπλά ματς εντός και εκτός έδρας μέχρι τον τελικό, ο οποίος φυσικά θα είναι ένα παιχνίδι, μία κι έξω.
Πρόκειται για μια διοργάνωση που δημιουργείται για να δώσει μεγαλύτερη προσοχή και παράλληλα δυνατότητα καλής πορείας, σε χώρες που ποδοσφαιρικά έχουν μείνει πίσω στο ranking της UEFA και μία από αυτές, δυστυχώς, είναι και η Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που από τις πέντε μεγάλες χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία) το «εισιτήριο» για το Europa Conference League θα το παίρνει η ομάδα που έχει πάρει το τελευταίο «εισιτήριο» για το Europa League μέσω του πρωταθλήματος της ή κάποιας εσωτερικής διοργάνωσης.
Η Αγγλία, για παράδειγμα, θα εκπροσωπείται από την ομάδα που θα κατακτάει το Λιγκ Καπ, ενώ μέχρι τώρα ο νικητής της συγκεκριμένης διοργάνωσης έπαιζε στο Europa League. Στόχος της UEFA, όμως, δεν είναι να γεμίσει και αυτή τη διοργάνωση με ομάδες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά να δώσει θέσεις σε ομάδες και χώρες που δεν έχουν μεγάλη παρουσία και εκπροσώπηση σε Champions League και Europa League.
Μία από αυτές, όπως προαναφέραμε, είναι η Ελλάδα, η οποία θα εκπροσωπείται με τρεις ομάδες στη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση (ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος της βαθμολογίας του πρωταθλήματος), οι αγώνες της οποίας θα διεξαχθούν στις εξής ημερομηνίες…
Πρώτος προκριματικός: 8 και 15 Ιουλίου
Δεύτερος προκριματικός: 22 και 29 Ιουλίου
Τρίτος προκριματικός: 5 και 12 Αυγούστου
Play-offs: 19 & 26 Αυγούστου
Φάση ομίλων: 16 & 30 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 & 25 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου
Νοκ άουτ play offs: 17 και 24 Φλεβάρη
Γύρος των ’16’: 10 και 17 Μαρτίου
Προημιτελικός: 7 και 14 Απριλίου
Ημιτελικά: 28 Απριλίου και 5 Μαϊου
Τελικός: 25 Μαΐου Εθνικό Στάδιο Τιράνων