Το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό και τα παπούτσια που φορούσε την ημέρα της νίκης του στον τελικό των 200 μέτρων, πουλάει ο αμερικανός Τόμι Σμιθ.

Ο 66χρονος σήμερα Σμιθ, ζήτησε η τιμή εκκίνησης για τα δύο αυτά αντικείμενα να οριστεί στα 250.000 δολάρια (178.625 ευρώ).

Ο Τόμι Σμιθ έγινε διάσημος όταν ύψωσε τη γαντοφορεμένη γροθιά του στο πόντιουμ των νικητών και κατέβασε το κεφάλι τη στιγμή που ανακρουόταν ο αμερικανικός εθνικός ύμνος, σε μία ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βελτίωση της θέσης των Αφρο-Αμερικανών. Η ενέργειά του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αποπεμφθεί ο ίδιος και ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος από το ολυμπιακό χωριό.

«Το μετάλλιο είναι σημαντικό γι’ αυτόν, όμως η ανάμνηση της νίκης του είναι πολύ πιο σημαντική. Το κάνει σίγουρα για τα χρήματα, αλλά όχι επειδή είναι απελπισμένος. Αν κάποιος θέλει να το αγοράσει σ’ αυτή την τιμή…», δήλωσε ο υπεύθυνος του πλειστηριασμού, ο οποίος θα λήξει στις 4 Νοεμβρίου.