Πολλά τα κέρδη (νίκη, Φετφατζίδης, χρόνος, εμπιστοσύνη σε Σάντος), λίγες οι απώλειες (λάθη αμυντικών, κακό παιχνίδι των χαφ ανασταλτικά) για την Εθνική ομάδα. Τι μπορεί να πετύχει στη συνέχεια.
Μεγαλύτερο κέρδος εκτός από τη νίκη:
Γιάννης Φετφατζίδης. Είναι πια σίγουρο: ο 20χρονος θα αφήσει εποχή και θα γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία της Εθνικής ομάδας. «Μιλάει» στη μπάλα όπως ο Μίμης Δομάζος, που τον θυμίζει αρκετά στον αγωνιστικό χώρο. Φαντασία, έμπνευση, ποδοσφαιρικό θράσος (δεύτερη συμμετοχή του στην Εθνική ανδρών!), άψογο κοντρόλ, ενώ «βλέπει» και γήπεδο. Η πάσα ανάμεσα στους δύο αμυντικούς του Ισραήλ όπου έβγαλε σε τετ α τετ τον προωθημένο Βύντρα, θα μπορούσε να είναι από τα χάι λάιτ! Όπως και οι συνεχόμενες ντρίπλες του, που θαρρείς ότι η μπάλα κολλάει στα πόδια του. Νομίζεις ότι παίζει σε 5Χ5! Έχω ακόμη την εντύπωση ότι αυτό το παιδί πολύ σύντομα θα μας δώσει αξέχαστα χάι λάιτ, όπως είχε κάνει το μεγάλο 10άρι του Παναθηναϊκού, ο Μίμης Δομάζος με εκείνο το ψαλίδι στο παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης»…
Μεγαλύτερη απώλεια:
Η σιγουριά της άμυνας. Με τη Λετονία δεν κινδύνευσε η ελληνική άμυνα, αλλά κόντρα στο Ισραήλ οι τρύπες ήταν τεράστιες! Αλληλοκάλυψη μηδέν, οι σέντερ μπακ (Παπασταθόπουλος και Παπαδόπουλος) σε κακή βραδιά ατομικά και ευτυχώς που ήταν ο Σουηδός διαιτητής, στον οποίο θα πρέπει να φτιάξουμε άγαλμα έξω από τα ΙΚΕΑ!
Δύο πέναλτι δεν δόθηκαν, στα οποία ο Παπασταθόπουλος κι ο Κατσουράνης πολύ εύκολα υπέπεσαν. Αυτογκόλ ο Σπυρόπουλος. Και τα αμυντικά χαφ δεν λειτούργησαν καλά ανασταλτικά σε αυτό το παιχνίδι. Οι «σκούπες» δηλαδή (Κατσουράνης, Καφές) φάνηκαν… μπουκωμένες και καθάρισαν τις φάσεις που έπρεπε. Ο Καφές έχασε με ευκολία την μπάλα στη φάση που δέχτηκε η Εθνική γκολ. Ωστόσο, είχε την εκπληκτική προωθημένη πάσα στον Σαλπιγγίδη που άνοιξε το σκορ και γενικά, ο παίκτης της ΑΕΚ βοήθησε την Εθνική επιθετικά.
Λέει κάτι η νίκη με 1 γκολ διαφορά;
Όχι, εκτός κι αν δεν βελτιωθεί! Θυμίζει κατά πολύ σκορ… Ότο Ρεχάγκελ, όπως και η τύχη που είχε η Εθνική σε κάποιες φάσεις (π.χ. δοκάρι), ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιες νίκες είναι και έργο Φερνάντο Σάντος! Δεν θυμάστε τα 1-0 τότε που ήταν προπονητής στον ΠΑΟΚ; Με 1-0 η Εθνική πέτυχε την πρώτη της νίκη κόντρα στη Λετονία, με 2-1 επικράτησε και του Ισραήλ. Το ότι έπαιξε με τη φωτιά και δεν κάηκε βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει αυτό να γίνει συνήθεια στην Εθνική ομάδα. Ίσα-ίσα θα πρέπει να βελτιωθεί και να παίξει καλύτερα. Να «παντρέψει» ακόμη καλύτερα τους παλιούς (Σαλπιγγίδη, Καραγκούνη, Κατσουράνη) με τους νέους (Νίνη, Φετφατζίδη κ.α). Ειδικά οι νέοι θα είναι και βελτιωμένοι ατομικά! Το επόμενο παιχνίδι αργεί πολύ και αυτό ασφαλώς είναι για τη νέα Εθνική του Σάντος πλεονέκτημα. Θα έχει όλο το χρόνο μπροστά του, είτε μέσω φιλικών είτε μέσω κάποιων προπονήσεων, να βελτιώσει πολλά πράγματα. Ο Πορτογάλος κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη όλων. Το στραβοπάτημα με τη Γεωργία στην πρεμιέρα ξεθωριάζει! Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Εθνικής και υπέρ του ομοσπονδιακού προπονητή! Ήθελε νίκες με μισό γκολ διαφορά και τις πέτυχε. Αν πάει έτσι, το ματς με την Κροατία σε περίπου 1 χρόνο (7 Οκτωβρίου) εντός έδρας, θα είναι… τελικός!
Τι άλλο μπορεί να καταφέρει στα επόμενα ματς;
Να φέρει τον κόσμο στο γήπεδο. Αυτό που έζησαν τα εκατομμύρια Έλληνες με τον Ότο Ρεχάγκελ και την Εθνική ομάδα στο Euro της Πορτογαλίας είναι δύσκολο να το ξαναζήσουμε, ωστόσο δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην ομάδα. Κάτι το νωθρό ξεκίνημα, κάτι η νέα εποχή Σάντος, ο κόσμος δεν έχει σταθεί όπως πρέπει και αρμόζει στην Εθνική ομάδα. Σιγά σιγά όμως με τέτοια αποτελέσματα, με τα νέα παιδιά που προωθεί ο Σάντος και αρέσουν δημιουργεί μια ομάδα που θα φέρει τον κόσμο στο γήπεδο. Και αν συνεχίσει έτσι, βελτιώνοντας το παιχνίδι, δίνοντας όραμα στους Έλληνες για κάτι διαφορετικό, στα επόμενα ματς το γήπεδο μπορεί να είναι γεμάτο. Έχουν ανάγκη οι διεθνείς μας και ο Σάντος το χειροκρότημα του κόσμου και τη θέρμη όλων. Και, φυσικά, αυτών που ήδη ήταν κοντά τους μέχρι τώρα και τους στάθηκαν στο δύσκολο και αγχωτικό ξεκίνημα.
Το πρόγραμμα του 6ου ομίλου της Εθνικής ομάδας.
5η αγωνιστική (26 Μαρτίου 2011)
Γεωργία-Κροατία
Ισραήλ-Λετονία
ΜΑΛΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ
6η αγωνιστική (4 Ιουνίου 2011)
ΕΛΛΑΔΑ-ΜΑΛΤΑ
Λετονία-Ισραήλ
Κροατία-Γεωργία
7η αγωνιστική (2 Σεπτεμβρίου 2011)
Γεωργία-Λετονία
ΙΣΡΑΗΛ-ΕΛΛΑΔΑ
Μάλτα-Κροατία
8η αγωνιστική (6 Σεπτεμβρίου 2011)
Μάλτα-Γεωργία
ΛΕΤΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ
Κροατία-Ισραήλ
9η αγωνιστική (7 Οκτωβρίου 2011)
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ
Ισραήλ-Γεωργία
Λετονία-Μάλτα
10η αγωνιστική(11 Οκτωβρίου 2011)
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ
Μάλτα-Ισραήλ
Κροατία-Λετονία
Πηγή: gazzetta.gr