Για ακόμη μια φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο δείχνει να βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς τα τελευταία περιστατικά φέρνουν ξανά τον κίνδυνο να εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση και φαντάζει αβέβαιο ότι το γιορτινό κλίμα και οι διακοπές θα βοηθήσουν στο να αναστραφεί αυτό το κλίμα. Άλλωστε, οι διαιτητές ήδη έκαναν γνωστή την απόφασή τους να προχωρήσουν άμεσα σε αποχή από τους αγώνες της Super League 1, ενώ οι διεκδικητές των εγχώριων τίτλων μοιάζει να βρίσκονται συνεχώς στα… χαρακώματα και δεν προκύπτει κάποια διάθεση ότι θέλουν να βγουν από αυτά.
Αρχικά, όσον αφορά τους ρέφερι, είχαν ανακοινώσει πως θα προβούν σε αποχή τη 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος, όμως τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα έφεραν νέα δεδομένα. Μέσω επίσημης θέσης, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχτούν άλλη στοχοποίηση προς το πρόσωπό τους, ενώ τα όσα ακολούθησαν το παιχνίδι του Βόλου μεταξύ του τοπικού ΝΠΣ και του Ολυμπιακού, αλλά και η επίθεση με κροτίδες στο σπίτι διαιτητή που είχε οριστεί στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, τους έκαναν να τρέξουν γρηγορότερα όσα είχαν δρομολογήσει.
Η θεσσαλική πόλη και το Πανθεσσαλικό Στάδιο αποτέλεσαν για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια το «σημείο μηδέν» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έπειτα από τον τελικό Κυπέλλου της σεζόν 2016-17, όταν τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με την πεζογέφυρα να αποτελεί το επίκεντρο του… πολέμου, έφεραν μια σειρά εξελίξεων στο λαοφιλέστερο άθλημα και στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να έχει κομβικό ρόλο γι’ αυτό και στο μέλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, το οποίο αυτό δύσκολα θα έχει θετικό πρόσημο.
Αβέβαιο πότε θα ξεκινήσει ξανά η αγωνιστική δράση
Με την έναρξη του νέου έτους δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι ομάδες θα μπουν στους αγωνιστικούς χώρους. Και μπορεί οι αναμετρήσεις Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και Άρης-ΠΑΟΚ, που είναι προγραμματισμένες για τη 17η αγωνιστική (04-15/01), να διεξάγονταν -όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα- με ξένους διαιτητές, ωστόσο είναι σίγουρο πως η αποχή δεν θα επιτρέψει να γίνουν κανονικά τα παιχνίδια. Και μένει να φανεί το πώς θα προσδιοριστεί χρονικά αυτό το «επ’ αόριστον» που διαμηνύθηκε από την πλευρά των ρέφερι σε ΚΕΔ/ΕΠΟ. Άλλωστε, οι μηνύσεις εναντίον των ανθρώπων που σφυρίζουν τα ματς, δεν δίνουν σημάδια εξομάλυνσης…
Αυτό σημαίνει ότι, όσο περισσότερο θα αργήσει να ξεκινήσει η αγωνιστική δραστηριότητα τόσο πιο πολύ θα πιεστεί το πρόγραμμα. Και μάλιστα σε μια χρονιά (το 2020) που υπάρχει στο… μενού και Euro, στην οποία όλες οι χώρες που υπάγονται στην UEFA καλούνται να έχουν ρίξει αυλαία στις Λίγκες τους εγκαίρως, ασχέτως εάν αυτές συμμετέχουν στα τελικά της διοργάνωσης ή όχι -όπως η Ελλάδα. Παράλληλα, τα όσα γίνονται στη χώρα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, έχουν άμεση αντανάκλαση και στο εξωτερικό, με πολλούς παίκτες να βλέπουν τη διαρκή απαξίωση του αθλήματος και να βγάζουν από τις επιλογές για την καριέρα τους την Ελλάδα.
Έτσι, παίκτες όπως οι Καμπιάσο, Μιραλάς, Μπεργκ, Εσιέν, Μπερμπάτοφ, Τσιγκρίνσκι (κάποια παραδείγματα με πολλές διεθνείς συμμετοχές και περάσματα από μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης) πολύ δύσκολα θα πουν «ναι» στο ενδεχόμενο να παίξουν σε ομάδα της Super League 1, παρά το δέλεαρ που μπορεί να τους προκαλεί το οικονομικό σκέλος, στο οποίο λίγοι μόνο ελληνικοί σύλλογοι μπορούν να ανταποκριθούν. Επίσης, το να περάσουν από τα μέρη μας θα είναι ακόμη πιο «ανίσχυρο χαρτί» στο βιογραφικό τους, από τη στιγμή που η Ελλάδα στο ranking της UEFA υποχωρεί συνεχώς, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη 17 θέση.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εάν δεν κάνει κάποια υπέρβαση ο Ολυμπιακός στο Europa League, όπου και συνεχίζει, η χώρα θα βγάζει μόλις τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη. Και αυτές ως εξής:
- Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.
- Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.
Σταθερά με το… ραντάρ των διεθνών Συνομοσπονδιών
Επίσης, η διεθνής επιτροπεία από FIFA/UEFA πρόκειται να αποχωρήσει από την Ελλάδα στις 31 Ιουλίου και οι διεθνείς Συνομοσπονδίες θέλουν να… αφήσουν πίσω τους κάτι που δεν θα «διαλυθεί» στο πρώτο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Ωστόσο, οι εξελίξεις και σε αυτήν την περίπτωση μάλλον τις προλαβαίνουν, καθώς το εμπόλεμο κλίμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν δείχνει ότι θα υπάρξει ηρεμία στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες ακούστηκαν από επίσημα χείλη ατάκες όπως «περιττώματα» και «κοπρίτες».
Και όλα αυτά, ενώ παρακολουθούμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, για τον τίτλο, για τις θέσεις της Ευρώπης και για την αποφυγή του υποβιβασμού. Σε ένα πρωτάθλημα με περισσότερα εισιτήρια, στο οποίο οι δύο από τις ομάδες του λεγόμενου «Big-4» (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) ετοιμάζουν νέο γήπεδο και δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό και με τον Παναθηναϊκό. Με το αγωνιστικό σκέλος να βελτιώνεται κυρίως χάρη στην απόφαση που έλαβαν πέρσι οι ΠΑΕ να αναδιαρθρώσουν τη μορφή της Super League (της Super League 1 πλέον), οι ίδιοι οι σύλλογοι είναι αυτοί που βγάζουν μόνοι τα… μάτια τους και συμβάλλουν στην περεταίρω απαξίωση του προϊόντος -γιατί αυτό είναι για εκείνους- σε σημείο, μάλιστα, που τα πράγματα ενδεχομένως να γίνουν μη αναστρέψιμα.