Η κάθε εντός ευρωπαϊκή ήττα του Παναθηναϊκού συνοδεύεται και βρίσκει το δικό της αντίδοτο νίκης στο ελληνικό πρωτάθλημα, μια και οι «πράσινοι» σημειώνουν αποκλειστικά και μόνον νίκες έπειτα από ευρωπαϊκές ήττες.

Έπειτα από εντός έδρας ευρωπαϊκές ήττες ο Παναθηναϊκός σε εννέα αγώνες προσμετρά εννέα σερί νίκες έχοντας δηλαδή ποσοστό επιτυχίας συνολικά της τάξης του 100%.

Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια δοκιμάζεται αύριο στην Κρήτη κόντρα στον Εργοτέλη. Την περσινή περίοδο έπειτα από την ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ με 3-2, στο δρόμο του «τριφυλλιού» είχε βρεθεί και πάλι η ομάδα από το μεγάλο νησί της Ελλάδας, και οι πρωταθλητές Ελλάδας επικράτησαν με 3-0 σκορ, χάρη σε δύο γκολ του Λέτο και ένα του Σισέ.

Η εν λόγω παράδοση ξεκίνησε την περίοδο 2003-04, όταν οι «πράσινοι» έπειτα από την ήττα με 3-1 στην Λεωφόρο από την Στουτγάρδη είχαν επικρατήσει με 1-0 του Άρη αντίστοιχα στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Εν συνεχεία, η ήττα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 ξανά στην Λεωφόρο έφερε την εντός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-0 η οποία μάλιστα σημειώθηκε από το πρώτο ημίχρονο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η ήττα από την Οσερ (έπαιζε ο Τζιμπρίλ Σισέ κόντρα στην νυν ομάδα του) με 1-0 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ λίγες μέρες μετά, ακολούθησε η νίκη- μισός τίτλος απέναντι στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (1-0) με γκολ του Λουτσιάν Σανμαρτεάν.

Την επόμενη περίοδο, οι νυν πρωταθλητές Ελλάδας συνέχισαν με νίκη κόντρα στην Ξάνθη (2-1) μετά την εντός έδρας ήττα από την Ουντινέζε στο ΟΑΚΑ με 2-1 που… έσβησε και το όνειρο της πρόκρισης στα νοκ άουτ παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο ματς με την Ίντερ στο ΟΑΚΑ τον Σεπτέμβριο του 2008 η ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε έχασε από την αντίστοιχη του Μουρίνιο (2-0) στην πρεμιέρα του τότε Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Παναθηναϊκό να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί με τον Άρη, τον οποίο νίκησε με 2-1 (τα γκολ ο Κλέιτον και ο Ίβανσιτς).

Εκείνη την χρονιά υπήρξε ο αποκλεισμός από την Βιγιαρεάλ με τους Ισπανούς να επικρατούν με 2-1 στο ΟΑΚΑ στη ρεβάνς του 1-1 του Μαδριγάλ, με τον Παναθηναϊκό να δοκιμάζεται στην «Φυλή» απέναντι στον Θρασύβουλο και να επικρατεί με 1-0.

Την περσινή σεζόν, το «τριφύλλι» μετά την ήττα από την Γαλατασαράι στο ΟΑΚΑ (3-1) επικράτησε του Άρη με 2-1 στο ΟΑΚΑ με τα γκολ του Λέτο και του Κατσουράνη να διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Προτελευταία ήττα ήταν αυτή από την Σταντάρ με 3-1 εντός ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να περνά από την Τρίπολη με 1-0 χάρη σε γκολ του Λουκά Βύντρα και να κάνει το μεγαλύτερο βήμα για το πρωτάθλημα της περσινής περιόδου.

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να επικρατήσει μετά από εντός έδρας ήττα στην Ευρώπη, ήταν το 2003, όταν μετά την ήττα με 2-0 από την Πόρτο για τα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑΣ, που επέφερε τον αποκλεισμό του «τριφυλλιού» από τα ημιτελικά της διοργάνωσης, οι «Πράσινοι» έφεραν 0-0 με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα.

Πηγή: gazzetta.gr