Στην παρουσία και διοίκηση του ποδοσφαίρου από τους αδερφούς Μητρόπουλου και τον Γκαγκάτση για περισσότερα από δέκα χρόνια, απέδωσε την καχυποψία για τη διαιτησία ο Αχιλλέας Μπέος.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ο νυν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δεν είχε πρόβλημα να πει τα πράγματα με το όνομά του (κατά τη δική του φυσικά οπτική γωνία).

Αυτό έκανε και σήμερα όπου μιλώντας στο NovaΣΠΟΡ FM, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η καχυποψία που υπάρχει για τη διαιτησία σε κόσμο και παράγοντες έχει να κάνει με την πολυετή παρουσία και έλεγχο του ποδοσφαίρου από τους αδερφούς Μητρόπουλου και τον Βασίλη Γκαγκάτση.

Ο έμπειρος παράγοντας ξεκαθάρισε πως όλοι κάνουν λάθη και πως και κόντρα στην ομάδα του απέναντι στον ΠΑΟΚ έγιναν λάθη, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκε κρίνοντας πως ήταν ανθρώπινα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου έχουν ως εξής:

Για το αν θεωρεί ότι η ομάδα του αδικήθηκε στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (1-1): «Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Σαφέστατα το αποτέλεσμα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ μάς αδικεί, αφού υπήρξαν παραβάσεις. Ασχέτως αν δεν διαμαρτυρηθήκαμε, πιστεύουμε ότι υπήρξαν σε βάρος μας αποφάσεις.

Δεν διαμαρτυρηθήκαμε, επειδή πιστεύουμε ότι και οι διαιτητές -που πρέπει να πάρουν αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου- έχουν το δικαίωμα του λάθους, όπως οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές. Όλοι είναι άνθρωποι και στη ζωή μου έχω μάθει να δικαιολογώ τα λάθη, όχι όμως τα λάθη σκοπιμότητας. Πρέπει να εστιάσουμε σε μερικά πράγματα. Έχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος, ο οποίος είναι εντυπωσιασμού».

Για την ελληνική διαιτησία και την καχυποψία του κόσμου: «Από σήμερα και για τους επόμενους τρεις ένας διαιτητής γνωρίζει ποιους αγώνες θα σφυρίξει. Πέρυσι είχα δει ένα παιχνίδι Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου δόθηκε ένα πέναλτι έξω από την περιοχή. Ωστόσο, ο ίδιος διαιτητής διαιτήτευσε ξανά την επόμενη αγωνιστική.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τεράστια βελτίωση στον χώρο της διαιτησίας. Ωστόσο υπάρχει μία προκατάληψη και μία καχυποψία. Και πώς μπορεί να μην γίνεται αυτό, όταν τα τελευταία δώδεκα με δεκατρία χρόνια, με εξαίρεση τα τελευταία δύο, έλεγχαν και διοικούσαν το ποδόσφαιρο οι αδερφοί Μητρόπουλοι και ο Γκαγκάτσης;

Άρα, δικαιολογημένα ο κόσμος, οι παράγοντες αν θέλεις, έχουν μια καχυποψία, μια προκατάληψη. Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε όλοι από τη στιγμή που υπάρχει μια βελτίωση, από τη στιγμή που είναι σίγουρο πως ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν έχει καμία σχέση με τους προκατόχους του και να συμβάλουμε σε αυτό».

Για την πρόταση του Γιώργου Κιντή να ακολουθηθεί το αγγλικό μοντέλο στη διαιτησία: «Είπε ο Κιντής -δεν ξέρω τι σχέση έχει με το ποδόσφαιρο αυτός ο άνθρωπος, αλλά θα το δεχτούμε αφού είναι πρόεδρος του Πανιωνίου- να έρθουν ξένοι αρχιδιαιτητές στη Λίγκα.

Δεν είμαι απαξιωτικός μαζί του, αλλά η σχέση του με το ποδόσφαιρο είναι όπως η δική μου με το διάστημα. Είπε να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή, όπως στην Αγγλία. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι στα “φυτώρια” των διαιτητών.

 Όταν για έναν διαιτητή από το “φυτώριο”, από εκεί που γεννιέται, από τα τοπικά πρωταθλήματα, από τη Δ’ Εθνική, Γ’ Εθνική και τη Β’ Εθνική δεν μεθοδεύεται σωστά η αξιολόγησή του, λογικό είναι να κάνει λάθη.

Είναι μια συζήτηση που θέλει πολύ χρόνο και να γίνει με ανθρώπους που είναι παράγοντες, γνωρίζουν το αντικείμενο και να βρούμε μια λύση. Από εκεί και πέρα, και οι δημοσιογράφοι έχουν μεγάλη ευθύνη. Αν είναι έτσι, κάθε Κυριακή ο κάθε διαιτητής να δίνει επτά πέναλτι στον Ολυμπιακό, οχτώ στον Παναθηναϊκό, εννιά στην ΑΕΚ και όλοι οι υπόλοιποι να μην έχουμε πρόβλημα.

Είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ για τη διαιτησία; Τι να πει ο Πανσερραϊκός, ο Ηρακλής, η Λάρισα; Τι να πούμε εμείς; Ας δεχτούν ένα ανθρώπινο λάθος εις βάρους τους, όπως δέχονται όλα αυτά τα χρόνια οι υπόλοιπες ομάδες. Τι να πει ο Πανιώνιος; Εγκλήματα έχουν γίνει εις βάρος του! Έχουμε συνηθίσει στο πετσί μας την αδικία των μικρών. Ας δεχτούν και αυτοί ένα λάθος. Δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρει έναν βαθμό ο Αστέρας Τρίπολης από ένα λάθος διαιτητή».

Για τους βαθμούς που έχουν χάσει οι μεγάλοι στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος: «Εκτός από τους “άρρωστους”, την πρώτη αγωνιστική η μισή Ελλάδα πανηγύρισε που ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ δεν κέρδισαν.

Οι Παναθηναϊκοί και οι Ολυμπιακοί δέχτηκαν τα αποτελέσματα που είχαν. Δεν γίνεται να υπάρχει αυτή η πίεση και ο διαιτητής να σκέφτεται αν θα δώσει ή δεν θα δώσει ένα πέναλτι.

Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να πάρει αποφάσεις. Πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στους διαιτητές. Η καλύτερη λύση είναι ένας διαιτητής να γίνει σαν στέλεχος μεγάλης εταιρείας για να μην αισθάνεται πίεση και κάνει λάθη».

Πηγή: gazzetta.gr