Σε μια πλούσια χρονιά για τα σπορ, με διεθνείς διοργανώσεις να σημαδεύουν το καλοκαίρι, οι κορυφαίες επιδόσεις και τα ρεκόρ ήταν επόμενο να συμβούν.
Με το Euro του 2012 και κατόπιν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, η αθλητική δραστηριότητα ήταν πολυσχιδής και αδιάκοπη!
Δεν μένουμε ωστόσο μόνο στους κορυφαίους αυτούς θεσμούς, καθώς αυτά που μας συγκινούν προέρχονται πολλές φορές και από μικρότερες διοργανώσεις ή λιγότερο δημοφιλή αθλήματα.
Ας δούμε λοιπόν τις υπέρτατες αθλητικές στιγμές και επιδόσεις που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει…
Ισπανία: η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών;
Με την εθνική Ισπανίας να κατακτά το Euro 2008, το πρώτο βαρύτιμο τρόπαιο έπειτα από 44 χρόνια χωρίς τίτλο, και κατόπιν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, τα πράγματα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο. Κι όταν η «Furia Roja» σήκωσε το έπαθλο του Euro 2012, διαλύοντας την Ιταλία στον τελικό με 4-0, στα στόματα όλων υπήρχε μόνο μία ερώτηση: είναι πράγματι η καλύτερη εθνική που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα; Ας περιμένουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014 για να αποφανθούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια…
Ο θρίαμβος και τα δάκρυα του Andy Murray
Λίγες μόλις βδομάδες αφότου έχασε τον τελικό του Wimbledon από τον Roger Federer, ο βρετανός θα κατακτούσε τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας του, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2012! Ο Murray θα έπαιρνε την εκδίκησή του από τον ελβετό Νο 1 του κόσμου και θα γινόταν ο πρώτος βρετανός τενίστας που θα κατακτούσε χρυσό στο τένις από το 1908. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Andy θα κέρδιζε και το U.S. Open έναντι του Novak Djokovic, μια μεγαλειώδης στιγμή στην καριέρα του: βρετανός τενίστας είχε να κερδίσει Grand Slam από τον άθλο του Fred Perry το 1936. Το 2012 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του Andy Murray…
Ο LeBron James κατακτά επιτέλους τον πρώτο του τίτλο στο ΝΒΑ
Ο αστέρας των 13 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο επιστρέφει στο σπίτι με το βαρύτιμο δαχτυλίδι του ΝΒΑ! Έπειτα από 9 ατέλειωτα χρόνια, ο «βασιλιάς» James έφερνε τους Miami Heat
στην κορυφή του αμερικανικού μπάσκετ. Με 26 πόντους, 11 ριμπάουντ και 13 ασίστ, ο LeBron οδηγούσε τους Heat σε νίκη 121-106 έναντι των Oklahoma City Thunder και στο πρώτο σκαλί του μπασκετικού βάθρου. Και εννοείται ότι ήταν ο MVP της σειράς των playoffs…
Usain Bolt: ένας ζωντανός θρύλος
Ο φοβερός και τρομερός τζαμαϊκανός σπρίντερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος από την εποχή του Carl Lewis (1988) που υπερασπιζόταν επιτυχώς τον ολυμπιακό του τίτλο στα 100 μέτρα, θέτοντας ταυτόχρονα ολυμπιακό ρεκόρ και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών (η πρώτη ανήκει επίσης στον Bolt!). Κι όλα αυτά πριν γίνει και πάλι ο πρώτος άνθρωπος στα χρονικά που κέρδιζε το «double» στο σπριντ [στα 100 και τα 200 μέτρα] σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο καλύτερος τρόπος να κλείσει τον θεσμό ήταν μόνο ένας: να συνοδεύσει τα επιτεύγματά του με παγκόσμιο ρεκόρ στα 4×100 μέτρα με τους τζαμαϊκανούς συναθλητές του. Δικαίως λοιπόν αναφώνησε: «είμαι ένας ζωντανός θρύλος»…
Michael Phelps: ο πλέον ολυμπιονίκης αθλητής όλων των εποχών
Αυτό κι αν είναι ρεκόρ! Ο αμερικανός θρύλος της πισίνας κατέκτησε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 18ο χρυσό του μετάλλιο, εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό των μεταλλίων του στα 22. Εννοείται ότι κατέχει τα ρεκόρ και στις δύο κατηγορίες, αφήνοντας για πάντα ανεξίτηλο το σημάδι του στην κολύμβηση…
Ο Ολυμπιακός κατακτά το final four της Ευρωλίγκας
Ο τελικός της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη είχε νικητή: ήταν ο Ολυμπιακός, που νικούσε την CSKA με 62-61, σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με ένα καλάθι του Πρίντεζη στην εκπνοή κυριολεκτικά του αγώνα, ο Ολυμπιακός στεφόταν πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του…
Ο Oscar Pistorius κλέβει τις εντυπώσεις στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου
Αυτό κι αν ήταν ολυμπιακό επίτευγμα κολοσσιαίων διαστάσεων! Πώς γίνεται να τερματίζεις τελευταίος στους ημιτελικούς των 400 μέτρων αλλά η επίδοσή σου να ισοδυναμεί με νίκη και η παρουσία σου να είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε διάκριση ή μετάλλιο; Αν είσαι ο πρώτος αθλητής των Παραολυμπιακών που συμμετέχει ποτέ στους Ολυμπιακούς, εύκολα! Ο Νοτιοαφρικανός δρομέας, με τα προσθετικά του μέλη από ανθρακονήματα, εξασφάλισε μια περίοπτη θέση στην παγκόσμια αθλητική ιστορία…
Ο μαραθωνοδρόμος της Ουγκάντα που κατακτά το πρώτο χρυσό μετά το 1972
Χώρες όπως η Ουγκάντα δεν φιγουράρουν συνήθως στις λίστες με τους ολυμπιονίκες και δεν υπήρχε λόγος να υποθέσει κανείς πως στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου θα άλλαζε αυτό. Ο 23χρονος δρομέας μεγάλων αποστάσεων Stephen Kiprotich είχε ωστόσο άλλη γνώμη, και παρά την αδιαφιλονίκητη ηγεμονία Κένιας και Αιθιοπίας στο ολυμπιακό αυτό αγώνισμα, ο δρομέας από την Ουγκάντα έφερνε το χρυσό στη χώρα του, επίδοση που είχαν να δουν από το 1972!
Η επιστροφή του Tiger Woods
Η περίοδος ξηρασίας για τον περίφημο παίκτη του γκολφ έφτανε πίσω ως το 2009 και το BMW Championship. Στις 25 Μαρτίου ωστόσο ο Tiger Woods θα κατακτούσε το Arnold Palmer Invitational, αποκαθιστώντας κάπως την τάξη στον κόσμο του γκολφ. Οι 728 μέρες του Woods χωρίς νίκη τέλειωναν μια και καλή και όλοι αναρωτιόνταν αν θα συνέχιζε τις καλές εμφανίσεις. Ο 72ος PGA τίτλος του θα τον έφερνε λίγο αργότερα μία μόνο θέση πίσω από τον Jack Nicklaus, που είναι το No 2 στην αντίστοιχη λίστα όλων των εποχών! Όσο για τη νίκη του στο Arnold Palmer Invitational, θα τον έκανε να σκαρφαλώσει 12 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, φτάνοντας στην έκτη θέση. Ο άλλοτε Νο 1 του γκολφ έμπαινε και πάλι στην κορυφαία δεκάδα του αθλήματος…
Η πτώση του Lance Armstrong
Ήταν 22 Οκτωβρίου όταν έσκασε η «βόμβα»: ο Lance Armstrong έμενε πλέον χωρίς τίτλο! Στις 23 Αυγούστου η διεθνής ποδηλατική επιτροπή (UCI) ανακοίνωνε ότι θα «ξεγύμνωνε» τον περίφημο ποδηλάτη από τους 7 τίτλους του στον Γύρο της Γαλλίας (επίδοση-ρεκόρ) και θα τον απέκλειε μια για πάντα από το άθλημα, καθώς βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Και στις 22 Οκτωβρίου γινόταν πράξη η παραγγελία της ποδηλατικής Αρχής, με τον πρόεδρο της UCI, Pat McQuaid, να σχολιάζει για τον Armstrong: «του αξίζει να ξεχαστεί»…