Με έκπληξη ξεκίνησε η 2η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2012 με τη Σλοβακία να κερδίζει μέσα στη Μόσχα τη Ρωσία, χάρη σε γκολ του Στοχ. Σοκ για την Τσεχία, μεγάλο ντέρμπι στην Πόλη, νέα απώλεια για την Πορτογαλία.
«Θρίλερ» εκτιλύχθηκε στην Πόλη, με το Βέλγιο να προηγείται της Τουρκίας με γκολ του Φαν Μπάουτεν στο 28′. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με φάουλ του Αλτιντόπ στο 3ο λεπτό της επανάληψης. Κάπου εκεί το παιχνίδι έγινε…ροντέο.

Στο 64′ ο Κομπανί αποβλήθηκε και σχεδόν άμεσα η Τουρκία πήρε το προβάδισμα. Η ομάδα του Λέεκενς (είχε βάλει τον Μιραλάς στο 64′) απάντησε εκ νέου με τον Φαν Μπάουτεν, αλλά στο τέλος δεν άντεξε. Στο 78′ οι Τούρκοι «σφράγισαν» τη δεύτερη νίκη στον όμιλο με σκόρερ τον Αρντά. Η Γερμανία διπλασίασε τις νίκες της με ένα άνετο 6-1 επί του Αζερμπαϊτζάν και πανηγύρισε τη 10η νίκη της στα 13 παιχνίδια που δεν έχει παίξει ο Μίκαελ Μπάλακ. Ο Μίροσλαβ Κλόζε βρήκε δύο φορές δίχτυα για τα «πάντσερ». Με δύσκολη νίκη επέστρεψε στα προκριματικά των Euro η Αυστρία. Το Καζακστάν άντεξε ως το 90′, αλλά στις καθυστερήσεις δέχθηκε δύο γκολ και έφυγε με σκυμμένο κεφάλι από το Σάλτσμουργκ.

Ένα μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση ακόμα και της πρώτης θέσης του ομίλου έκανε η Σλοβακία. Μπορεί να δυσκολεύτηκε να κερδίσει τα Σκόπια στην πρεμιέρα, αλλά μέσα στη Μόσχα πανηγύρισε ένα μεγάλο διπλό, με σκόρερ τον Στοχ στο 27′ (μετά από λάθος του γκολκίπερ Ακινφέεφ). Ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι σε προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο οποίο η Ρωσία αναγκάστηκε σε εντός έδρας ήττα. Εν έτει 1998 η Γαλλία είχε «αλώσει» την έδρα της «αρκούδας».

Η επιστροφή του Ρόμπι Κιν ενέπνευσε την Ιρλανδία, η οποία κατάφερε να δυσκολευτεί με αντίπαλο την Ανδόρα, αλλά ο ηγέτης της έκανε το 3-1 στο 54′ και ουσιαστικά έδιωξε τα…σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από την «Αρένα» του Δουβλίνου. Παιχνίδι για γερά νεύρα στα Σκόπια, με τους «γείτονες» να ισοφαρίζουν στο 96′ την Αρμενία. Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι τους που κρίθηκε στις καθυστερήσεις.

Χωρίς νικητή έληξε το βαλκανικό ντέρμπι που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Η Σλοβενία προηγήθηκε με τον Νοβάκοβιτς στο 63′ και έδειξε ικανή να πάρει το διπλό και να…σβήσει την εντός έδρα ήττα από τη Βόρειο Ιρλανδία. Τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε ο Νίκολα Ζίγκιτς χάρισε το βαθμό στους «πλάβι». Τις νίκες της διπλασίασε η Ιταλία, με το άνετο 5-0 επί του Σαν Μαρίνο. Πέντε διαφορετικοί παίκτες σκόραραν για τους «ατζούρι», οι οποίοι διασκέδασαν τους οπαδούς τους στο επίσημο εντός έδρας ντεμπούτο του Τσέζαρε Πραντέλι στον πάγκο τους.

Η… πολύπαθη Γαλλία «αναστήθηκε» μέσα στο Σαράγεβο. Μετά το σοκ της πρεμιέρας με τη Λευκορωσία οι «τρικολόρ» πέρασαν με 2-0 από την έδρα της Βοσνίας και απέδειξαν πως έχουν σφιγμό. Ο Μπενζεμά τους έδωσε το προβάδισμα στο 72′ και ο Μολουντά-έξι λεπτά μετά-οριστικοποίησε την επιστροφή στις νίκες μετά από πέντε παιχνίδια. «Λύγισαν» από το άγχος οι γηπεδούχοι, με τον Σανέλ Γιάχιτς να περνά στο παιχνίδι ανάμεσα στα δύο γκολ των Γάλλων. Στο άλλο ματς η Λευκορωσία διατήρησε το αήττητο της, μένοντας στο εντός έδρας 0-0 με τη Ρουμανία, με αποτέλεσμα να μην πάει…χαμένη η μεγάλη νίκη της μέσα στη Γαλλία.

Η δευτεραθλήτρια κόσμου Ολλανδία δεν έδειξε το καλό της πρόσωπο κόντρα στην Φινλανδία. Με δύο γκολ του Χούντελααρ ως το 16′ προηγήθηκε της αντιπάλου της και έδειξε ικανή να φθάσει σε θρίαμβο. Η μείωση του σκορ από τον Φορσέλ στο 18′ άγχωσε τους παίκτες του Φαν Μάαρβαϊκ, οι οποίοι επικράτησαν τελικά με το αγχώδες 2-1. Με το ίδιο σκορ η Ουγγαρία έκαμψε την αντίσταση της Μολδαβίας και αξιοποίησε τη δύναμη της έδρας της. Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ήταν οδηγός στο άνετο 6-0. Αυτός όμως που κατάφερε να….κλέψει την παράσταση ήταν ο Όλοφ Μέλμπεργκ, ο οποίος αποβλήθηκε στο 34′.

Ο Γουέιν Ρούνεϊ βρήκε δίχτυα μετά από 967′ αφλογιστίας με τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας και άνοιξε το σκορ στην εκτός έδρας νίκη της Αγγλίας επί της Ελβετίας. Τα «λιοντάρια» σκόραραν πάνω από έναν γκολ, εκτός έδρας, για πρώτη φορά μετά το παιχνίδι με το Καζακστάν το 2009. Ο Άνταμ Τζόνσον έκανε το 0-2 και έδειχνε να τελειώνει την υπόθεση νίκη. Η Ελβετία αντέδρασε, μείωσε με τον Σακιρί, αλλά της κόστισε το γεγονός ότι έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Λιχστάινερ. Η δεύτερη νίκη της ομάδας του Καπέλο σφραγίστηκε με το παρθενικό γκολ του Ντάρεν Μπεντ στην εθνική ομάδα. Ελπίδες ακόμα και για τα μπαράζ δικαιούται να διατηρεί το Μαυροβούνιο μετά και τη δεύτερη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες. Με γκολ του Ζβέροτιτς στο 35′ πέρασε από τη Σόφια και έφθασε τους έξι βαθμούς. Χωρίς πόντο έμειναν οι «γείτονες», οι οποίοι μετά την αποχώρηση του Μπερμπάτοφ δεν έχουν τον παίκτη-ηγέτη στη διάθεσή τους.

Δεύτερο «χαστούκι» για την Πορτογαλία μετά το εντός έδρας 4-4 με αντίπαλο την Κύπρο. Η Νορβηγία αρκέστηκε σε ένα γκολ του Χούσεκλεπ στο 21′ και ανάγκασε τους Ίβηρες να μείνουν με ένα βαθμό μετά τις δύο πρώτες αναμετρήσεις των προκριματικών. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κρίθηκε το σκανδιναβικό ντέρμπι ανάμεσα σε Δανία και Ισλανδία. Ο Τόμας Κάλενμπεργκ σκόραρε για τους γηπεδούχους και τους χάρισε την πρώτη της νίκη στα προκριματικά. Βασικός έπαιξε ο Ντένις Ρόμενταλ του Ολυμπιακού.

Στον 9ο όμιλο η Τσεχία συνεχίζει την απογοητευτική πορεία που διαγράφει σε όλες τις τελευταίες προκριματικές φάσεις. Με γκολ του Σέρνας στο 26′ η Λιθουανία πέρασε με διπλό από το Όλομουτς και συνεχίζει αήττητη στον όμιλο. Ο Μίλαν Μπάρος έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 40′, αφού αστόχησε από το σημείο του πέναλτι. Η Σκοτία κατάφερε να κάνει ντέρμπι το παιχνίδι με το Λιχτσενστάιν (σκόραρε μετά από 10 παιχνίδια στα προκριματικά), αλλά ο ΜακΜάνους στο 97′ επανέφερε τις καρδιές των Σκωτσέζων στη θέση τους.

Τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής

1ος όμιλος
Τουρκία – Βέλγιο 3-2
(48′ Άλτιντοπ, 66′ Σεμίχ, 78′ Τουράν – 28′, 69′ Φαν Μπάουτεν)

Αυστρία – Καζακστάν 2-0
(91′ Λιντζ, 92′ Χόφερ)

(21.45) Γερμανία – Αζερμπαϊτζάν

2ος όμιλος
Ρωσία – Σλοβακία 0-1
(27′ Στοχ)

ΠΓΔΜ – Αρμενία 2-2
(41′ Γκιουρόφσκι, 96′ πεν. Ναουμόσκι – 42′ Μοβσισιάν, 91′ Μανουτσαριάν)

(21.45) ΕΪΡΕ – Ανδόρα

3ος όμιλος
Σερβία – Σλοβενία 1-1
(86′ Ζίγκιτς – 63′ Νοβάκοβιτς)

(21.50) Ιταλία – Νήσοι Φερόε

4ος όμιλος
Λευκορωσία – Ρουμανία 0-0

Αλβανία – Λουξεμβούργο 1-0
(37′ Σαλιχί)

(22.00) Βοσνία/Ερζεγοβίνη – Γαλλία

5ος όμιλος
Σουηδία – Σαν Μαρίνο 6-0
(7′, 77′ Ιμπραϊμοβιτς, 12′ αυτ. Ν. Σιμοντσίνι, 26 αυτ. Α. Σιμοντσίνι, 51′ Γκράνκβιστ, 93′ Μπεργκ)

Ολλανδία – Φινλανδία 2-1
(7′, 16′ πεν. Χούντελααρ – 18′ Φορσέλ)

Ουγγαρία – Μολδαβία 2-1
(50′ Ρούντολφ, 66′ Κόμαν – 79′ Σουβόροφ)

6ος όμιλος
Γεωργία – Ισραήλ 0-0

Μάλτα – Λετονία 0-2
(42′ Γκοργκς, 85′ Βερπακόφσκις)

Κροατία – Ελλάδα 0-0

7ος όμιλος
Βουλγαρία – Μαυροβούνιο 0-1
(35′ Ζβέροτιτς)

(21.45) Ελβετία – Αγγλία

8ος όμιλος
Δανία – Ισλανδία 1-0
(91′ Κάλενμπεργκ)

Νορβηγία – Πορτογαλία 1-0
(21′ Χούσεκλεπ)

9ος όμιλος
Τσεχία – Λιθουανία 0-1
(26′ Σέρνας)

Πηγή: contra.gr