Ένα βήμα πριν από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης του Ζάγκρεμπ βρίσκεται η εθνική ομάδα γυναικών, που αντιμετωπίζει την Τετάρτη (6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στον ημιτελικό την Ιταλία.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, με την εθνική ομάδα να κερδίζει με 7-5, ενώ στις 31 Ιουλίου είχε επικρατήσει στο «Θέτις Καπ» στην Τρίπολη με 12-6.

Στην εθνική ομάδα υπάρχει η πίστη ότι αυτή τη φορά η ευκαιρία δεν θα χαθεί, όπως πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, όπου έφτασε πολύ κοντά στο πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά δεν τα κατάφερε, μένοντας στην 4η θέση.

Η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ η νίκη επί της Ιταλίας στο Ζάγκρεμπ στην πρεμιέρα των αγώνων ήταν η πρώτη της Ελλάδας επί της «σετερόζα» έπειτα από εννέα ήττες στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η εθνική ομάδα είχε ξορκίσει τον «δαίμονα» της Ιταλίας, την οποία δεν είχε κερδίσει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση, πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, όταν είχε επικρατήσει με 10-9, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά.

Η Ιταλία έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης (1995 Βιέννη, 1997 Σεβίλλη, 1999 Πράτο, 2003 Λουμπλιάνα) και, σε σχέση με την ομάδα που αγωνίστηκε πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ρώμη, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ρομπερτο Φιόρι έχει μαζί του στο Ζάγκρεμπ πέντε νέες παίκτριες. Μεγάλο αστέρι της τωρινής εθνικής ομάδας της Ιταλίας είναι η 36χρονη αρχηγός της, η θηριώδης φουνταριστή Ελίζα Καζανόβα.