Η Premier League θεωρείται από τους επαΐοντες ως το κορυφαίο ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα στον κόσμο. Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο είναι μυσταγωγία, το απρόβλεπτο είναι πάντα στο παιχνίδι, τα γήπεδα στολίδια, οι εξέδρες κατάμεστες και τα χρήματα που διακινούνται πάμπολλα.
Είναι μια καλοκουρδισμένη βιομηχανία που παράγει ένα πολύ δυνατό προϊόν που πραγματικά χαίρεσαι να απολαμβάνεις.
Η προηγμένη ποδοσφαιρική κουλτούρα των Άγγλων δεν συνδυάζεται ωστόσο και με επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο. Πέρα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, τα «Λιοντάρια» δεν έχουν να επιδείξουν άλλη σημαντική επιτυχία σε άλλες διοργανώσεις υψηλού κύρους.
Φέτος, στο Μουντιάλ της Ρωσίας, οι Άγγλοι θα αγωνιστούν στον 6ο όμιλο όπου θα αντιμετωπίσουν το Βέλγιο, την Τυνησία και τον Παναμά. Θεωρητικά δεν θα δυσκολευτούν να περάσουν στη φάση των 16 αλλά και πάλι, μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά;
Ο σπουδαίος Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) που έφυγε προ ημερών από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, όταν δεν καταπιανόταν με θέματα σχετικά με το σύμπαν και τη φυσική, του άρεσε να παρακολουθεί ποδόσφαιρο.
Τόσο πολύ μάλιστα που το 2014, πριν το Μουντιάλ της Βραζιλίας, είχε εκπονήσει με την ερευνητική του ομάδα μια μελέτη για λογαριασμό στοιχηματικής εταιρείας, σχετικά με το πως η Εθνική ομάδα της Αγγλίας θα μπορέσει επιτέλους να σπάσει την… κατάρα και να στεφθεί ξανά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Η έρευνα διήρκησε ένα μήνα και περιελάμβανε ανάλυση των 45 αγώνων που έδωσε η ομάδα από το 1966 και έπειτα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Βρετανό αστροφυσικό να εστιάζει σε πέντε τομείς που κατά την άποψή του βλάπτουν την απόδοση της Αγγλίας στα Μουντιάλ: τον περιβαλλοντικό, τον φυσιολογικό, τον ψυχολογικό, τον πολιτικό και αυτόν της τακτικής.
Μιλώντας στον «Guardian», σχετικά με τη μελέτη, ο Χόκινγκ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από την αυγή του πολιτισμού, οι άνθρωποι δεν ήταν ικανοποιημένοι να βλέπουν τα γεγονότα ως ανεξάρτητα και ανεξήγητα. Έψαξαν την κατανόηση της υποκείμενης τάξης στον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν διαφέρει».
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα ήταν αρκετά και αξιοπρόσεκτα. Για παράδειγμα, η ομάδα αποδίδει γενικώς καλύτερα όταν παίζει σε γήπεδα που βρίσκονται σε μικρό υψόμετρο, όχι πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως επίσης και σε χώρες και περιοχές με εύκρατο κλίμα. Υπάρχει, επίσης, η διαπίστωση ότι η Αγγλία τα πάει καλύτερα όταν αγωνίζεται με τη δεύτερη εμφάνισή της, την κόκκινη, απ’ ότι με την παραδοσιακή λευκή.
«Οι στατιστικές απέδειξαν ότι η Εθνική μας ομάδα κερδίζει περισσότερο όταν αγωνίζεται με την κόκκινη εμφάνιση. Το κόκκινο χρώμα δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτόν που το φορά, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι Γερμανοί ερευνητές οι οποίοι σημείωσαν το πόσο αυτό το χρώμα βοηθά στο να είναι πιο επιθετικοί και πιο κυρίαρχοι».
Μεγάλη πληγή της Αγγλίας αποτελεί η διαδικασία των πέναλτι, καθώς έχει γνωρίσει έξι αποκλεισμούς τα τελευταία 28 χρόνια σε αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία. Ο Χόκινγκ τόνισε πως αυτή η «ηττοπάθεια» οφείλεται βασικά στην έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δεν έμεινε όμως μόνο στη διαπίστωση, αλλά έδωσε και συμβουλές που κατά την άποψή του θα λύσουν το πρόβλημα.
«Θέλει περισσότερα από τρία βήματα φόρα και σωστό σουτ», ανέφερε για να προσθέσει: «Οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν μαλλιά και οι ξανθοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευστοχήσουν σε πέναλτι απ’ ότι οι υπόλοιποι».
Όσο για το σύστημα, ο Χόκινγκ απέκλεισε το 4-4-2, επιλέγοντας 4-3-3… δαγκωτό! «Ανέλυσα όλα τα πιθανά συστήματα παιχνιδιού και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το 4-3-3 είναι το καλύτερο, εκείνο που δίνει στην ομάδα τα περισσότερα πλεονεκτήματα τόσο σε θέμα τακτικής όσο και σε θέμα ψυχολογίας. Συμβουλεύω λοιπόν τον προπονητή μας να εγκαταλείψει το 4-4-2 το συντομότερο δυνατό. Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα. Με το 4-3-3 η ομάδα έχει 10% περισσότερες πιθανότητες νίκης».
Για την ιστορία, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Αγγλία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, με δύο ήττες (1-2 από Ιταλία και Ουρουγουάη) και μια ισοπαλία (0-0 με την Κόστα Ρίκα). Και στα τρία ματς η ομάδα του Ρόι Χόντσον παρατάχθηκε στο γήπεδο με τις λευκές εμφανίσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο διάδοχος του Χόντσον, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ υιοθετήσει κάποιες από τις συμβουλές του αείμνηστου αστροφυσικού…