Το περασμένο καλοκαίρι η Μανίσασπορ προσέφερε 500 χιλ. ευρώ στην Άιντραχτ για χάρη του, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας της Φρανκφούρτης, Χάικο Μπρουχάγκεν, αρνήθηκε. Τον Δεκέμβρη υπήρξε συμφωνία με την Εσκισεχίρσπορ και θα είχε πάει, αλλά η φυγή του Μίκαελ Σκίμπε για τη Χέρτα Βερολίνου του χάλασε τα σχέδια. Η τρίτη κρούση ήταν και η φαρμακερή.

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ… ΚΟΥΠΕΡ

Το ντεμπούτο του θα το κάνει κόντρα στην Ορντουνσπόρ. Εκεί μάλιστα θα βρει αντίπαλο, τον πρώην τεχνικό του Αρη, Εκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο Φάνης Γκέκας καλείται να δώσει λύση στο επιθετικό πρόβλημα της Σαμσουνσπόρ, η οποία δεν θα έχει στη διάθεσή της για τον επόμενο μήνα τον πρώτο της σκόρερ, Αριστίντ Μπανσέ (4 γκολ), λόγω υποχρεώσεων με την Μπουρκίνα Φάσο στο Κύπελλο Αφρικής. Ο Ελληνας στράικερ θα πάρει θέση στην κορυφή του 4-3-3 του Πέτκοβιτς.

SPRΕCHEN SIE DEUTSCH?

Τι κι αν ήταν μια… ζωή (5,5 χρόνια) στη Γερμανία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γλώσσα ήταν ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μπορεί να καταλάβαινε σχεδόν τα πάντα ο Φάνης Γκέκας, αλλά από το στόμα του δεν έβγαινε λέξη. Ο νέος του τεχνικός, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς , παίζει τα γερμανικά στα δάκτυλα, αφού πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην Ελβετία. Από το να… χαθούν στη μετάφραση, λοιπόν, οι δυο τους, ο Γκέκας έβαλε νερό στο κρασί του, κάνοντας τις συστάσεις στη γερμανική. Ροδάνι η γλώσσα του.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ «ΤΟΥΡΚΟΙ»

Ο Φάνης Γκέκας είναι ο πρώτος αμιγώς Ελληνας ποδοσφαιριστής ο οποίος θα αγωνιστεί στο τουρκικό πρωτάθλημα. Στο παρελθόν υπήρξαν άλλοι τρεις, ωστόσο όλοι τους είχαν τουρκική υπηκοότητα. Πρόκειται για τους Λευτέρη Αντωνιάδη (Φενερμπαχτσέ), Νίκο Κόβη (Μπεσίκτας) και Αλέκο Σοφιανίδη (Μπεσίκτας). Πρωταθλητής Τουρκίας αναδείχθηκε ο Μιχάλης Κακιούζης στο μπάσκετ με την Εφές, κυπελλούχος με την Ούλκερ ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ενώ στη Φενέρ του βόλεϊ έπαιξε το 2003 ο Νίκος Σαμαράς.

Ο ΠΑΛΙΟΦΙΛΟΣ

Ο Μπανσέ είναι ο ένας γνώριμος του Γκέκα από τα γερμανικά γήπεδα. Υπάρχει και άλλος, όμως, ο Μίχαελ Φινκ. Ουκ ολίγες φορές είχαν αναμετρηθεί οι δυο τους στα γερμανικά γήπεδα, ενώ ο 29χρονος Γερμανός μέσος ήταν για μία τριετία παίκτης και της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Ο Φινκ ανήκει στη Σαμσουνσπόρ από το καλοκαίρι και θα γίνει η… σκιά του Γκέκα το επόμενο εξάμηνο. Αυτό φάνηκε και από τις πρώτες προπονήσεις, όπου ο Ελληνας επιθετικός είχε ζευγάρι στις ασκήσεις τον παλιόφιλό του.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΖΕΣΤΗ

Η πόλη ιδρύθηκε από Ελληνες και ονομαζόταν Αμισός, για να γίνει σταδιακά Σαμσούν -ελληνιστί Σαμψούντα- από τους Τούρκους. Εκεί θα ζεσταθεί το κοκαλάκι του Γκέκα, αφού ακόμα και η χαμηλότερη θερμοκρασία (γύρω στους 7 βαθμούς αυτή την εποχή) δεν είναι κοντά στο μηδέν, κάτι που ήταν σύνηθες φαινόμενο στη Γερμανία και στη Φρανκφούρτη. Θα χορτάσει το μάτι του θάλασσα, αφού η Σαμψούντα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΙΤΩΣΕΙ

Τείνει να γίνει εξπέρ στις αποστολές αυτοκτονίας. Πριν από δύο χρόνια -την ίδια περίοδο- πήγε δανεικός στην παραπαίουσα Χέρτα, με σκοπό να την κρατήσει στην Μπουντεσλίγκα. Τα έξι γκολ που πέτυχε δεν έφτασαν στους Βερολινέζους. Πέρυσι υποβιβάστηκε εκ νέου, με την Αϊντραχτ. Σημείωσε 16 τέρματα, αλλά στον δεύτερο γύρο σίγησε και οι «αετοί» έπεσαν. Το έργο του αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο δύσκολο, με τη Σαμσουνσπόρ να είναι προτελευταία και να απέχει έξι βαθμούς από τη σωτηρία.

ΕΓΓΥΗΘΗΚΕ Ο «ΚΟΛΛΗΤΟΣ»

Εναν φόβο για το… άγνωστο τον είχε ο Γκέκας. Η Σαμσουνσπόρ δεν είναι κάποια κυριλέ ομάδα της Πόλης. Γι’ αυτό και συμβουλεύτηκε τον Ουμίτ Κορκμάζ , ο οποίος του είπε τα καλύτερα. Ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του στην Αϊντραχτ ήξερε την πόλη απ’ έξω κι ανακατωτά. Από εκεί κατάγονται οι γονείς του Αυστριακού μεσοεπιθετικού. Οι δυο ποδοσφαιριστές διατηρούν εξαιρετική σχέση και ήδη στον Γκέκα έχει προταθεί τραπέζωμα στο πατρικό του πρώην συμπαίκτη του.

Πηγή: sday.gr