Μπορεί κάποιες από τις εμπειρίες του στο Τορίνο να μην ήταν και οι καλύτερες δυνατές, αλλά η σημερινή επίσκεψη του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Γιουβέντους, για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, θα είναι μια «win win» κατάσταση, οποίο και να είναι το αποτέλεσμα. Εκτός εάν ξεφύγει πολύ το σκορ, φυσικά, σε περίπτωση μιας πιθανής ήττας…

Αυτό θα είναι το πρώτο ματς του Τάκη Λεμονή στην τέταρτη θητεία του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Ουσιαστικά, οι Πειραιώτες πηγαίνουν στο Πιεμόντε με μια προπόνηση, αυτήν που έκαναν χθες στο «Allianz Stadium», καθώς μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ οι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν πρόγραμμα αποφόρτισης. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει ο Έλληνας τεχνικό σε αυτό το σημείο, είναι η ψυχολογία των παικτών του, κάτι για το οποίο διακρίνεται και για τον λόγο αυτό ενεργοποιείται όταν τα πράγματα ζορίζουν.

Όλοι στο Λιμάνι ξέρουν ότι ο Λεμονής είναι ένας προπονητής με συγκεκριμένες τεχνικές δυνατότητες, αλλά άπαντες παραδέχονται ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Γνωρίζει τον οργανισμό του Ολυμπιακού, το dna του και τι χρειάζεται για να αλλάξει την κατάσταση που προέκυψε μετά την ήττα από την Ένωση και την απομάκρυνση του Μπεσνίκ Χάσι.

Αυτό που θέλουν να πετύχουν στον Ολυμπιακό, είναι να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν το σημερινό ματς και να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη ενόψει της συνέχειας στη σεζόν. Ακόμη και το «πολλά με λίγα», που δεν θα φαντάζει απίθανο, καθώς η ιταλική ομάδα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, δεν θα χρεωθεί στον Λεμονή, οποίες αναταράξεις μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Μια ήττα με χαμηλό σκορ, αντίθετα, θα θεωρηθεί μέχρι και σημάδι ανασυγκρότησης. Αν, μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποιήσουν μια καλή εμφάνιση ή πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα, θα είναι μια αφετηρία αντεπίθεσης για το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου την προσεχή Κυριακή (01/10, 16:00) αντιμετωπίζουν τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει κερδισμένος από το Τορίνο, όποιο κι αν είναι το σημερινό αποτέλεσμα. Εκτός, όπως προαναφέρθηκε, γίνει κάτι το συγκλονιστικό, που δύσκολα διαχειρίζεται.

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών

Ο Τάκης Λεμονής προσλήφθηκε -και μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι του 2019- γιατί μπορεί να τα βγάλει πέρα πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλους συναδέλφους του σε τέτοιες «επικίνδυνες αποστολές». Άλλωστε, δύο από τις μεγαλύτερες στιγμές του στον πάγκο του Ολυμπιακού ήρθαν σε στιγμές που όλα φάνταζαν δύσκολα: η επιβλητική νίκη επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 4-1 για το Κύπελλο Ελλάδας και το 4-3 στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, σε ένα ματς όπου η ΑΕΚ κατακτούσε το τρόπαιο και με ισοπαλία.

Τον Μάρτιο του 2001, πριν την κρίσιμη αναμέτρηση με τους «πράσινους», την τελευταία προπόνηση στο Ρέντη, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ετοιμάζονται να προπονηθούν στα πέναλτι. Έτσι γίνεται πάντα στις ομάδες όταν ακολουθεί μια νοκ άουτ αναμέτρηση…

Ο Τάκης Λεμονής, σύμφωνα με τον έμπειρο «ερυθρόλευκο» ρεπόρτερ, Κώστα Νικολακόπουλο, μάζεψε τους παίκτες του και τους είπε: «Φύγετε για τ’ αποδυτήρια. Τώρα! Ποια πέναλτι; Εμείς πάμε στη Λεωφόρο για να κερδίσουμε. Ολυμπιακός είμαστε. Καλύτερη ομάδα έχουμε, πάμε να κάνουμε το “διπλό”. Και όποιος δεν το πιστεύει να μείνει σπίτι του!».

Την επόμενη ημέρα, η ομάδα του Πειραιά σημείωσε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη -των τελευταίων χρόνων- επί του Παναθηναϊκού, 1-4 μέσα στην παραδοσιακή έδρα του ΠΑΟ.

Το δεύτερο περιστατικό, σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου, διαδραματίστηκε τον Απρίλιο του 2002. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να δώσει ένα ντέρμπι δίχως αύριο. Έπαιζε με την ΑΕΚ και οι «κιτρινόμαυροι» πήγαιναν για δύο αποτελέσματα, καθώς κατακτούσαν το πρωτάθλημα ακόμη και με ισοπαλία.

Λίγες ώρες πριν το σπουδαίο παιχνίδι, ο Λεμονής ανακοίνωσε την ενδεκάδα στ’ αποδυτήρια. Στον τοίχο υπήρχε ένα χαρτί με τα ονόματα όλων των ποδοσφαιριστών που είχε στο ρόστερ του.

Στα χέρια του κρατούσε ένα βιβλίο με την ιστορία του Ολυμπιακού και ξεκίνησε να διαβάζει θρυλικά ονόματα που δόξασαν την ερυθρόλευκη φανέλα: Μουράτης, Ρωσσίδης, Μπέμπης, Κοτρίδης και λοιποί… Όλοι τους από την ομάδα της δεκαετίας του ’50, που πήρε έξι σερί πρωταθλήματα, ρεκόρ στην Ελλάδα μέχρι εκείνη την εποχή.

Η ομιλία του, όπως αναφέρει ο έμπειρος ρεπόρτερ, είχε αγγίξει ακόμη και τους ξένους της ομάδας. Στο τέλος, ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε σε όλους: «Απόψε, σε αυτό το βιβλίο, θα μπείτε και εσείς!».

Μόλις ολοκληρώθηκε το ιδιαίτερο… τελετουργικό που είχε ετοιμάσει, τον πλησίασε ο Σωκράτης Κόκκαλης, και αφού τον αγκάλιασε, του είπε: «Σήμερα θα έπαιζα κι εγώ μπάλα».

Το ίδιο βράδυ, ο Ολυμπιακός κέρδισε 4-3 την ΑΕΚ. Οι παίκτες του Λεμονή κατέκτησαν το 6ο σερί πρωτάθλημα και ισοφάρισαν το ρεκόρ της ομάδας του ’50. Και ο Λεμονής είχε δίκιο. Μπήκαν και αυτοί στο βιβλίο της ιστορίας του Ολυμπιακού. Μια ιστορία που ίσως γραφτεί σήμερα στο «Allianz Stadium».