Ο ΠΑΟ ψάχνει άμεσα κεντρικό αμυντικό που θα μπει κατευθείαν στην ενδεκάδα. Το παρελθόν, όμως, δεν είναι ευοίωνο, αφού κανείς από τους «πράσινους» στόπερ δεν το είχε καταφέρει αυτό…
Η άμυνα του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια είχε ένα θέμα. Πολλές δοκιμές και αλχημείες, αλλά τις πιο πολλές φορές… τρικυμίες. Φέτος κάτι πάει να αλλάξει, με τους «πράσινους» να εμφανίζουν φανερά βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο με Μπουμσόνγκ, Καντέ και Σαριέγκι. Ωστόσο, ο τραυματισμός του πρώτου και του τρίτου και η απουσία του δεύτερου για το Κόπα Άφρικα φέρνουν τα πράγματα πάλι από την αρχή, με τον Μπιάρσμιρ να βγαίνει από τη… ναφθαλίνη.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα χρειάζεται άμεσα λύση και μάλιστα καλή που, όμως, έρχεται σε αντίθεση με το παρελθόν, καθώς όσοι κεντρικοί αμυντικοί αποκτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό άργησαν να βρουν τα πατήματά τους. Κάποιοι τα βρήκαν και έμειναν, κάποιοι όχι και αποχώρησαν…

Οι υπάρχοντες – Δέχθηκαν δριμύτατοι κριτική στην αρχή-

Το… χάμερ

Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ έγινε «πράσινος» το καλοκαίρι του 2010 από τη Λιόν ως το χάμερ που είχε δηλώσει ο Νικόλας Πατέρας ότι θα έφερνε στον Παναθηναϊκό. Οι προσδοκίες είχαν χτυπήσει «κόκκινο» και σε συνδυασμό με την απόδοση του παίκτη, έφεραν τη γκρίνια στους οπαδούς, καθώς περίμεναν ότι ο Γάλλος αμυντικός θα έλυνε το πρόβλημα στην άμυνα. Φέτος ο Μπουμσόνγκ είναι μεταμορφωμένος, ενώ έχει κινήσει και το ενδιαφέρον γαλλικών ομάδων.

Ο νέος… Μέλμπεργκ

Ο 23χρονος τότε Σουηδός κεντρικός αμυντικός, Ματίας Μπιάρσμιρ, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2009 από την Γκέτεμποργκ προς απάντηση του 32χρονου, τότε, Όλοφ Μέλμπερκ που είχε πάρει ο Ολυμπιακός από τη Γιουβέντους και ήθελε και ο Παναθηναϊκός. Ο Μπιάρσμιρ είχε συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της πατρίδας του και ουσιαστικά θεωρήθηκε ως ο διάδοχος του Μέλμπεργκ. Έπαιξε κάποια καλά παιχνίδια, αλλά δεν ήταν ακόμη έτοιμος, με αποτέλεσμα να δοθεί πέρσι δανεικός στη Ρόζενμποργκ. Είχε να αγωνιστεί σχεδόν δέκα μήνες βασικός και αυτό έγινε με την Κέρκυρα λόγω των απουσιών που προέκυψαν, ωστόσο φαίνεται πως ο Παναθηναϊκός θα περιμένει την εξέλιξή του.

Ποιος είναι αυτός;

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του Σεντρίκ Καντέ, αλλά και η ομάδα από την οποία προερχόταν –Νις- οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού δυσαρεστήθηκαν και απόρησαν για ποιο λόγο ο Χενκ Τεν Κάτε είχε επιλέξει αυτόν τον παίκτη το καλοκαίρι του 2009. Οι πρώτες του εμφανίσεις δικαιολόγησαν τον κόσμο, καθώς έμοιαζε να μην… ξέρει που πατάει. Ωστόσο, με τον καιρό προσαρμόστηκε, βελτίωσε αισθητά την απόδοσή του, κατάφερε να καθιερωθεί και να κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στην ενδεκάδα.

Μετά τον Λάζαρο…

Μετά την απόκτηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλο από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2008, ακολούθησε αυτή του Χρήστου Μελίσση στα 26 του. Ο Παναθηναϊκός είχε δαπανήσει δύο εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του από τον «Δικέφαλο του Βορρά». Δεν έπαιξε παρά ελάχιστα παιχνίδια. Από το καλοκαίρι του 2009 παραχωρείται δανεικός σε Λάρισα, Μαρίτιμο και Λάρισα διαδοχικά, ενώ αυτή τη στιγμή είναι στην ομάδα, αλλά δεν υπολογίζεται και οι «πράσινοι» ψάχνουν ομάδα για να τον δώσουν.

Αν δεν είχε «φάει» τον Μουρίνιο…

Ο Γιόσου Σαριέγκι αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2007 με εισήγηση του Ζοσέ Πεσέιρο από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Αν δεν είχε πετύχει το γκολ της νίκης του Παναθηναϊκού μέσα στο «Τσουζέπε Μεάτσα» επί της Ίντερ για το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2008-2009, κάτι που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόκριση των «πρασίνων» στους «16», ίσως και να μην βρισκόταν ακόμη στο «τριφύλλι», καθώς είχε δεχθεί μεγάλη κριτική. Πλέον μοιράζεται τη θέση δίπλα στον Μπουμσόνγκ μαζί με τον Καντέ, αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται τέσσερα χρόνια στην Παιανία κάτι δείχνει για την αξία του.

Οι αποχωρήσαντες

Ήταν και αυτοί αλλά…

Στο παρελθόν έχουν αποκτηθεί παίκτες οι οποίοι είχαν καλές προοπτικές, αλλά έφυγαν χωρίς να ικανοποιήσουν πλήρως για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ενώ και η σημαία του Παναθηναϊκού, Γιάννης Γκούμας, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2009. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Ηλία Κώτσιου, Μίκαελ Άντονσον, Ντέιβιντ, Ενακαρίρε, Νασίφ Μόρις –έπαιξε πολύ καλά τα πρώτα χρόνια- και Γιακούμπ Βαβρζίνιακ.

Οι… αλχημείες

Κατά καιρούς, έχουν αγωνιστεί στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού, παίκτες που υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα το έκαναν, αλλά για λόγους ανάγκης. Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Κώστας Κατσουράνης, ενώ τα πρώτα του χρόνια στην Παιανία και ο Λουκάς Βύντρα που αργότερα καθιερώθηκε ως δεξιός ακραίος μπακ. Επίσης δοκιμάστηκαν και οι νεαροί Παντίδος και Φουρλάνος από τις ακαδημίες, χωρίς να καταφέρουν να… αδράξουν την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Πηγή: sday.gr