Από τη δημιουργία του Τσάμπιονς Λιγκ, το 1992, μόνο τρεις φορές έχει γίνει η απόλυτη έκπληξη και κάποια ομάδα, που δε συγκαταλέγεται στους ευρωπαϊκούς κολοσσούς, σήκωσε το τρόπαιο. Το 1993 η Μαρσέιγ, το 1997 η Ντόρτμουντ και το 2004 η Πόρτο. Μία ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης είχαν βρεθεί η Βαλένθια (2000, 2001), η Λεβερκούζεν (2002) και η Μονακό (2004), συμμετέχοντας στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στα 24 χρόνια ζωής του Τσάμπιονς Λιγκ, η διοργάνωση είναι κατά μεγάλο ποσοστό υπόθεση των «μεγάλων». Ακόμη κι έτσι, όμως, τα λεγόμενα μεγαθήρια έχουν υποστεί ταπεινωτικές ήττες από ομάδες μικρότερου βεληνεκούς από αυτά, όπως εκείνη της Γιουβέντους από τον Παναθηναϊκό, στις 8 Νοεμβρίου 2000, με 3-1. Ένα σκορ, που θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αν οι «πράσινοι» δεν πατούσαν… φρένο, σε ένδειξη σεβασμού στη «Μεγάλη Κυρία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει πέντε αντίστοιχες «εφιαλτικές» βραδιές των Γολιάθ του Τσάμπιονς Λιγκ από τους Δαβίδ. Μπαρτσελόνα – Ντιναμό Κιέβου 0-4 (1997-98)
Εκείνη τη σεζόν, οι «μπλαουγκράνα» των Ριβάλντο, Ζιοβάνι και Φίγκο είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω σε μία από τις καλύτερες Ντιναμό Κιέβου όλων των εποχών. Με αστέρια τους Σεφτσένκο και Ρεμπρόφ, αλλά και τον Βαλερί Λομπανόφσκι στον πάγκο, οι Ουκρανοί ταξίδεψαν στην Βαρκελώνη για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, λίγες ημέρες μετά το υπέρ τους 3-0 στο Κίεβο. Με τον Αντρέι Σεφτσένκο να κάνει ό,τι θέλει την άμυνα της Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο, σημειώνοντας χατ-τρικ, και τον Ρεμπρόφ να βάζει στην επανάληψη «το κερασάκι στην τούρτα», οι Ουκρανοί συνέτριψαν με 4-0 του Καταλανούς μέσα στο Καμπ Νου. Η πορεία της Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της σεζόν σταμάτησε στη φάση των ομίλων, ενώ η Ντιναμό Κιέβου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Γιουβέντους. Σπαρτάκ Μόσχας – Άρσεναλ 4-1 (2000-01)
Ήταν η εποχή, που το Τσάμπιονς Λιγκ περιελάμβανε δύο φάσεις ομίλων. Έτσι, μετά την πρόκρισή τους από την πρώτη φάση, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στην αυλαία της δεύτερης φάσης των ομίλων, στο παγωμένο Λουζνίκι της Μόσχας. Η Άρσεναλ μπορεί να προηγήθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του ματς με τον Σιλβίνιο, όμως στη συνέχεια οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ολική ανατροπή, με εντυπωσιακό τρόπο. Μαρκάο (2), Τιτόφ και Ρόμπσον έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα του Μάνινγκερ, για το τελικό 4-1. Ωστόσο, η πορεία των δύο ομάδων στη διοργάνωση ήταν αντιστρόφως ανάλογη του ξεκινήματός τους στη δεύτερη φάση. Αυτή ήταν η μοναδική νίκη για την Σπαρτάκ, η οποία αποκλείστηκε, ενώ η Άρσεναλ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Βαλένθια. Λα Κορούνια – Μίλαν 4-0 (2003-04)
Μπορεί σήμερα να είναι… στα κάτω της, όμως εκείνη την εποχή η Ντεπορτίβο ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και ειδικά στο Ριαθόρ είχε… κατηφόρα. Ωστόσο, απέναντι στην τότε – και συνολικά επτά φορές – πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν, ήταν το αουτσάιντερ, ειδικά μετά το 4-1 του πρώτου προημιτελικού στο Σαν Σίρο. Πριν καν, όμως, ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, η Λα Κορούνια είχε ήδη ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα, χάρις στα γκολ των Παντιάνι (5’), Βαλερόν (35’) και Λούκε (44’). Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε στο 76’ ο Φραν, με την Ντεπορτίβο να κάνει ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Η «σούπερ-Ντέπορ» του Χαβιέ Ιρουρέτα πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, όπου η πορεία της σταμάτησε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο, του Ζοσέ Μουρίνιο. Λεβερκούζεν – Ρεάλ Μαδρίτης 3-0 (2004-05)
Μετά από δύο και κάτι χρόνια από τον τελικό της Γλασκώβης, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με το εκπληκτικό γκολ του Ζιντάν, η Λεβερκούζεν πήρε την εκδίκησή της. Στην αυλαία των ομίλων, οι «ασπιρίνες» έκαναν πάρτι στη Μπάι Αρίνα απέναντι στη «βασίλισσα», μπαίνοντας με το δεξί στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου. Κρζινόβεκ (40’), Φράνκα (50’) και Μπερμπάτοφ (55’) έστειλαν τρεις φορές την μπάλα στα δίχτυα του Κασίγιας. Στο τέλος της φάσης των ομίλων, οι δύο ομάδες πέρασαν χέρι-χέρι στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης. Η πορεία και των δύο ολοκληρώθηκε στους «16», με την Λεβερκούζεν να αποκλείεται από την Λίβερπουλ (που το σήκωσε μετά) και την Ρεάλ Μαδρίτης από την Γιουβέντους. Ίντερ – Σάλκε 2-5 (2010-11)
Το τέλος της προηγούμενης σεζόν είχε βρει τους «νερατζούρι» πρωταθλητές Ευρώπης και την Σάλκε να κάνει τη σπουδαιότερη μεταγραφή στην ιστορία της, αυτή του Ραούλ. Με μπροστάρη τον Ισπανό φορ, η γερμανική ομάδα είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αναμετρήθηκε με την Ίντερ. Η ιταλική ομάδα εμφανιζόταν στα χαρτιά ως το απόλυτο φαβορί (είχε αποκλείσει στη προηγούμενη φάση την Μπάγερν Μονάχου), όμως από το πρώτο κιόλας παιχνίδι η Σάλκε «καθάρισε» την πρόκριση και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Τελικό σκορ 2-5 έγραψε ο φωτεινός πίνακας του Μεάτσα, με τη γερμανική ομάδα να ταπεινώνει την πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στο σπίτι της. Δύο φορές προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι (Στάνκοβιτς, Μιλίτο), όμως τα γκολ των Ματίπ, Εντού (2), Ραούλ και Ρανόκια (αυτογκόλ) διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Ο επαναληπτικό ήταν διαδικαστική υπόθεση, με την τρελή πορεία της Σάλκε να σταματά στα ημιτελικά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.