Ο κόσμος των οργανωμένων οπαδών και των Ultras παγκοσμίως είναι ένας κόσμος γεμάτος ένταση, απρόοπτα, νίκες, ήττες (αυτά τα δύο τελευταία λίγη σημασία έχουν για εκείνους αλλά υπάρχουν), χαρές, έξυπνες χορογραφίες εντός γηπέδων, αλλά και βία. Πολύ βία. Ενίοτε σχέσεις με τη μαφία και τον υπόκοσμο.
Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για τους ultras και την σχέση τους με τις διοικήσεις των ομάδων που υποστηρίζουν, με ακροδεξιές γκρούπες που ασκούν πολιτική σε διεθνές επίπεδο μέσω των γηπέδων, σε αγώνες εθνικών ομάδων αλλά και συλλόγων αλλά και για τα κανονισμένα ραντεβού θανάτου με άλλους οπαδούς.
Πολλά από αυτά τα «πορίσματα» έχουν μία πραγματική βάση, κάποια άλλα όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς (ultras groups ή firms) που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν με σεβασμό στην ιεραρχία. Η πίστη και υποταγή στον αρχηγό έχει κερδηθεί μέσα από ανδραγαθήματα που πολλές φορές κάνουν μεγαλοποινικούς κρατούμενους να κοκκινίζουν.
Ας δούμε αυτούς που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους για όλους τους λόγους του κόσμου.
Ιβάν ο φοβερός και ο δολοφονημένος αρχηγός
Ο, γεννημένος το 1980, Ιβάν Μπογκντάνοφ είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες στον κόσμο των χούλιγκαν πανευρωπαϊκά. Ο σέρβος «μαχητής» των κερκίδων έχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό και μία προσωπικότητα που προκαλεί τρόμο.
Το 2010, σε αγώνα για τα προκριματικά του EURO 2012, στην Ιταλία, εθεάθη να αψηφά και να χλευάζει τους αστυνομικούς και φορώντας μία μπαλακλάβα και έναν κόφτη συρματοπλεγμάτων έκοβε τα σύρματα που χώριζαν τους οπαδούς της Σερβίας και εκείνους της Ιταλίας. Το παιχνίδι τελικά διακόπηκε.
Οι σκοποί του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί ωστόσο υπάρχουν δύο επικρατούσες θεωρίες. Η μία είναι πως πληρώθηκε για να ξεκινήσει τις φασαρίες οι οποίες εν τέλει κατέληξαν στην οριστική διακοπή του αγώνα, από στοιχηματικές εταιρίες που έχουν σχέσεις με τη μαφία.
Η άλλη πως ακροδεξιοί κύκλοι στην Σερβία χρησιμοποίησαν τον Μπογκντάνοφ για να περάσουν τις ατζέντες τους. Όπως και να έχει πάντως ο Μπογκντάνοφ κυκλοφορεί ανενόχλητος στα γήπεδα όλης της Ευρώπης αψηφώντας διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν εις βάρος του.
Ένας εκ των αρχηγών του ultras group των Ντελιτζέ (ή αλλιώς κάπο) του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, Βέλιμπορ Ντούνγιτς, πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή. Δολοφονήθηκε έξω από ένα νυχτερινό μαγαζί του Βελιγραδίου το 2014. Σε όλη του τη ζωή είχε αφιερωθεί στον Ερυθρό Αστέρα και στην επικράτηση του Σερβικού στοιχείου στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Και η μεγαλύτερη του «αγάπη»; Οι μάχες με τους Γκρόμπαρι, το βασικό ultras group της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Ήταν 29 ετών.
Ο Ντούνγιτς είχε συλληφθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν για βίαιες επιθέσεις σε οπαδούς, αστυνομικούς, πολίτικούς του αντιπάλους αλλά και παράγοντες του Ερυθρού Αστέρα. Είχε πυροβολήσει και επιτεθεί σε διάφορο κόσμο με πολλές αφορμές. Είχε κατηγορηθεί και για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά δεν είχε καταδικαστεί. Πολύ συχνά όταν τον συλλάμβαναν ανέφερε το όνομα του πατέρα του, ο οποίος ήταν αστυνομικός.
Η δολοφονία του δεν είχε σχέση με οπαδικές διαφορές και εικάζεται πως σχετιζόταν με τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα του Βελιγραδίου.
Ο ακροδεξιός οπαδός και ο «Φονιάς» της Σπαρτάκ
Η Ρωσία έχει χρόνια «ανοδική» πορεία στην παγκόσμια οπαδική σκηνή με τους ultras να βγάζουν τα γούστα τους με γυμνά χέρια μέσα στα δάση της αχανής αυτής χώρας. Είναι μύστες των πολεμικών τεχνών και της σωματικής επαφής και όχι της οπαδικής «εξάρτησης», με μαχαίρια, πιστόλια, φωτοβολίδες και μολότοφ. Προεξέχουσες προσωπικότητες είναι ο 38χρονος Αλεξάντερ Σπρίγκιν και ο Βασίλι ο «Φονιάς» (αγνώστων λοιπών στοιχείων).
Ο Σπρίγκιν είναι φαν της πολιτικής προπαγάνδας μέσω του ποδοσφαίρου και του χουλιγκανισμού. Είναι ακροδεξιός και τόσο αναγνωρίσιμος στη χώρα που έχει φτάσει να γνωρίσει το πολιτικό του ίνδαλμα, τον Πρόεδρο Πούτιν.
Ο Σπρίγκιν είναι πρόεδρος της ένωσης Ρώσων οπαδών, ένα σκληροπυρηνικό σύνδεσμο που ακολουθεί την εθνική ομάδα της Ρωσίας παντού προσπαθώντας να δείξει την υπεροχή των Ρώσων χούλιγκαν σε αντιπαραθέσεις με άλλους οργανωμένους οπαδούς αλλά και να προωθήσει νεοναζιστικές αντιλήψεις στα γήπεδα της Ευρώπης.
Πολλές φορές έχει την υποστήριξη και του επίσημου κράτους της Ρωσίας. Στα μεγάλα επεισόδια που έγιναν στο EURO 2016 στη Μασσαλία το καλοκαίρι που μας πέρασε, μέσα και έξω από το γήπεδο, ο Σπρίγκιν φέρεται να είναι ο οργανωτής. Μετά το τέλος των συμπλοκών ένας Ρώσος υπουργός είχε δηλώσει «Κρατήστε τη σημαία ψηλά».
Ο έτερος εγκέφαλος των επεισοδίων στη Μασσαλία ήταν το μέλος των Gladiator 96, του ultras group της Σπαρτάκ Μόσχας, ο Βασίλι ή αλλιώς «Φονιάς». Πιστός οπαδός της «ανωτερότητας» της ρωσικής λευκής φυλής αλλά και πιστός οπαδός της λογικής των συγκρούσεων με άλλους οπαδούς σε κανονισμένα ραντεβού σε δάση και βοσκοτόπια. Εκεί που δεν θα υπάρξει κάποιος να επέμβει.
Χαρακτηριστικό του «μενταλιτέ» του «Φονιά» είναι η παρακάτω δήλωση: «Το 2004 είχαμε μια μάχη με τους χούλιγκαν της Ντιναμό στο Prospect Mira. Ηταν κατά πάσα πιθανότητα η πιο ακραία μάχη όλων και αποκόμισαν προβλήματα υγείας όλοι όσοι συμμετείχαν, όπως και προβλήματα με την αστυνομία. Από το 2010 η οπαδική κουλτούρα στη Ρωσία άλλαξε, μπήκαμε στη λογική των μαχών στα δάση, όπως οι Πολωνοί.»
Το «ψοφίμι» είναι παντού
Γιος μέλους της Καμόρα, αρχηγός του συνδέσμου οπαδών της Νάπολι, που ονομάζονται «Μαστίφ», ο «Genny a carogna» κατευθύνει χιλιάδες ανθρώπους και δίνει το σύνθημα στην κερκίδα. Είναι εκείνος που κάνει το ολοκληρωτικό κουμάντο.
Η επιρροή του είναι τέτοια που ο αρχηγός της κούρβας των Ναπολιτάνων έδωσε το «ok» για να ξεκινήσει ο περιβόητος τελικός του κυπέλλου Ιταλίας το 2014, στο «Ολίμπικο» της Ρώμης μεταξύ της Φιορεντίνα και της Νάπολι. Για την ιστορία πριν από εκείνο το ματς είχαν πέσει μέχρι και πυροβολισμοί με έναν νεκρό οπαδό της Νάπολι ενώ κατά τη διάρκεια του ματς οι οπαδοί καθόντουσαν σιωπηλοί.
Κατά το παρελθόν, του είχε απαγορευθεί να παρακολουθεί αγώνες, λόγω συμμετοχής σε βίαια επεισόδια, ωστόσο η απαγόρευση αυτή ουδόλως τον απέτρεψε, από το να βρίσκεται επί μονίμου βάσεως στο γήπεδο. Ακόμα και εκτός Ιταλίας σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σήμερα είναι φυλακή λόγω ναρκωτικών.
Πάτερ φαμίλιας της Αταλάντα
Ο Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, γνωστός και ως «Il Bocia» ανέλαβε ηγετικό ρόλο στον ενιαίο πλέον σύνδεσμο της «Curva Nord Atalanta» το 1998. Έχει μία θέση σεβάσμιου όχι μόνο μέσα στην κερκίδα των «νερατζούρι» του Μπέργκαμο αλλά και στην τοπική κοινωνία μιας και πρωτοστατεί σε κινήσεις κοινωνικού περιεχομένου με εράνους και εκδηλώσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για οικογένειες οι οποίες έχουν ανάγκη.
Αυτές οι κινήσεις του «Bocia» ωστόσο τελειώνουν μόλις περάσει τις θύρες του γηπέδου όπου επί αρχηγίας του επικρατεί η πρακτική του no-politica, της μη πολιτικής θέσης εκ μέρους των οπαδών δηλαδή. Αυτό έχει οδηγήσει στην διάσπαση με τους «Forever Atalanta» σε μία κερκίδα ιστορικά αντιφασιστική.
Το Χάρβαρντ του χουλιγκανισμού
Ο ιστορικός αρχηγός του ultras group «El Doce» («Δωδέκατος Παίκτης»), Ράφα Ντι Ζέο είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη του: «Κάθε επίδοξος χούλιγκαν μπορεί να έρθει στο Χάρβαρντ της Μπόκα Τζουνιορς και να μάθει πως γίνονται τα πράγματα. Αν θέλει μπορούμε να πάμε εμείς στην χώρα του να του δείξουμε».
Έχει φυλακιστεί αρκετές φορές για βίαια επεισόδια, ξυλοδαρμούς και πυροβολισμούς αντιπάλων. Έχει σχέσεις με τον υπόκοσμο του Μπουένος Άιρες και βγάζει τα προς το ζην του με τρόπους που προσομοιάζουν στη μαφία.
Όταν βρέθηκε στη φυλακή ο Ντι Ζέο, το δεξί του χέρι ο Μάουρο Μαρτίν, πήρε τη θέση του στους Bara Bravas της Μπόκα. Και δεν θέλησε να φύγει ποτέ από αυτή τη θέση. Κάτι που δε του συγχώρεσε ποτέ ο μεγάλος αρχηγός και σε ένα ματς της Μπόκα το 2011 χώρισε το πέταλο των φανατικών στα δύο με τον εμφύλιο να μην είναι μακριά.
«Τριάντα χρόνια ανίκητοι»
Η Βρετανία δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα καθώς είναι η μήτρα του χουλιγκανισμού στα γήπεδα παγκοσμίως. Μπορεί επί προεδρίας Μάργκαρετ Θάτσερ οι απανταχού χούλιγκανς του νησιού να δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως εξαφανίστηκαν και από τη χώρα. Απλά μετέφεραν τις δραστηριότητες τους στις παμπς και τους δρόμους των πόλεων. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται μία επιστροφή στις ρίζες του χουλιγκανισμού στο νησί.
Ο 43χρονος Σον Σέρινταν είναι μεγαλοστέλεχος του πιο γνωστού group οπαδών της Γουέστ Χαμ, του «Inter City Firm». Μεγάλοι και μισητοί αντίπαλοι του «Inter City Firm» είναι οι οπαδοί της Millwall. To 2013 πριν από ένα ματς της Millwall και της Dagenham and Red, ο Σέρινταν κανόνιζε τηλεφωνικά ένα ραντεβού μεταξύ των μελών των δύο group οπαδών. Στην δίκη που ακολουθήσε τιμωρήθηκε με 12 μήνες φυλάκιση. Στο κινητό του βρέθηκαν φωτογραφίες με το ιστορικό πανό του «Inter City Firm» που γράφει: «ICF – Τριάντα χρόνια ανίκητοι».