Δεν ξεπερνούσε σε μέγεθος τα 500 χιλιοστά και όμως είχε σταθεί ικανή να χαρίσει την ευτυχία σε ολόκληρο το λαό της Χιλής που επί 17 ημέρες, εκείνον τον Αύγουστο του 2010, ζούσε μέσα στην αγωνία. Η μικροκάμερα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του κρουστικού τρυπανιού των σωστικών συνεργείων, είχε φέρει στην οθόνη το πλέον χαρμόσυνο εύρημα (φώτα από προβολείς και φωνές), ενώ όταν ανέβηκε και πάλι στην επιφάνεια, γύρω της είχε τυλιγμένο και το μήνυμα της επιβεβαίωσης γραμμένο με κόκκινο μαρκαδόρο ένα μικρό κομμάτι χαρτί: «Και οι 33 βρισκόμαστε στο καταφύγιο και είμαστε καλά»! Το μήνυμα διάβασε φωναχτά ο τότε Πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το έναυσμα για πανηγύρια σε όλη την Χιλή (σ.σ.: η χώρα είναι έντονα σεισμογενής και οι κάτοικοι της εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιου είδους ζητήματα) «Οι ανθρακωρύχοι πλησίασαν το πρόσωπό τους στην κάμερα, όπως θα έκαναν τα παιδιά, και μπόρεσα έτσι να δω τα μάτια τους, τη χαρά, την ελπίδα τους», πρόσθεσε στις κάμερες, παίρνοντας την δημοσιότητα που ήθελε.
Διεθνής και «τεμπέλης»
Ποιος ήταν όμως ο σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ που είχαν λατρέψει οι φίλοι του ποδοσφαίρου στην περιοχή; Στα 19 του (1982) ο Φράνκλι Λόμπος είχε ήδη αναδειχτεί καλύτερος παίκτης της Β’ Κατηγορίας με τη φανέλα της Ντεπόρτες Αντοφαγάστα. Η Κομπρεσάλ που πάλευε να επιστρέψει στα σαλόνια έσπευσε να τον αποκτήσει έναν χρόνο αργότερα και δεν το μετάνιωσε ποτέ. Το 1983 ο Λόμπος μοίρασε διψήφιο αριθμό γκολ και πέτυχε κι εκείνος ακόμα επτά, όλα με απ’ ευθείας εκτελέσεις φάουλ παρακαλώ.
Το θαυματουργό μονοπάτι
Η καριέρα του Λόμπος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στην ομάδα της περιοχής του, την Ρεχιονάλ Ατακάμα. Στο ξεκίνημά του μάλιστα την οδήγησε στην άνοδο στην Α’ κατηγορία της Χιλής. Τότε πραγματοποίησε το τάμα που είχε κάνει και μαζί με ορισμένους οπαδούς της ομάδας, ακολούθησαν με τα πόδια το προσκύνημα της Σάντα Χεμίτα που είναι μία ανάβαση 24 χιλιομέτρων στις απόκρυμνες Ανδεις.
Πρωταθλητής ετών 59