Ο Κώστας Καϊμακόγλου μίλησε για το νέο Παναθηναϊκό, την κόντρα των οπαδών με τον Ολυμπιακό, αλλά και το πώς κατάφερε να απογειώσει την καριέρα του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Καϊμακόγλου

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το δεξί τη φετινή χρονιά, νικώντας το Μαρούσι στα προημιτελικά του Κυπέλλου με σχετική άνεση. Ακολουθεί η Ευρωλίγκα την Πέμπτη με την Ουνικάχα Μάλαγα. Πόσο σημαντικό είναι να έχει ένα καλό ξεκίνημα η ομάδα;

«Αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το τέλος της χρονιάς, αφού τότε είναι τα κρίσιμα παιχνίδια. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και στην κατάσταση, στην οποία θα θέλαμε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, να δουλέψουμε και να κάνουμε αυτά που θέλουν οι προπονητές μας».

Η νέα εμφάνιση είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές… Σε λίγες μέρες ξεκινάει η Ευρωλίγκα… Θα προσθέσει ο Παναθηναϊκός το 7ο αστέρι στη φανέλα του;

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Εύχομαι αυτή η νέα τεχνολογία στην εμφάνιση να βάλει το λιθαράκι της, να βοηθήσει την απόδοση των αθλητών και σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η ομάδα βρίσκεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, χάνει το συγκεκριμένο τρόπαιο από τον Ολυμπιακό. Πολλοί φίλαθλοι δεν έχουν σε μεγάλη υπόληψη αυτόν τον θεσμό. Εσύ ποιόν θεωρείς πιο σημαντικό τίτλο;

«Ο μεγαλύτερος και πιο δύσκολος είναι η Ευρωλίγκα. Πέρσι την κατακτήσαμε, αλλά σε αυτή τη διοργάνωση δύσκολα μια ομάδα καταφέρνει να την κερδίσει για δεύτερη φορά. Όλοι θέλουν και περιμένουν να παίξουν με τον πρωταθλητή και υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας για όλους τους τίτλους. Το πιο σημαντικό είναι το πρωτάθλημα, γιατί είναι ένας θεσμός που παλεύεις όλο το χρόνο γι’ αυτόν. Το Κύπελλο έχει τη δική του σημασία και δεν παύει να είναι ένας τίτλος. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να παλέψουμε για όλα τα τρόπαια».

Σε προβλημάτισε η απόδοση του Παναθηναϊκού στα φιλικά, μια και είχε τρεις στις τέσσερις ήττες στους δυνατούς αγώνες; Είναι κάτι που μπορεί να τον επηρεάσει τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν;

«Υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες στην ομάδα. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι. Δυστυχώς και οι αναβολές του πρωταθλήματος δεν μας βοηθούν και μας αποτρέπουν από το να πάρουμε παιχνίδια στα πόδια μας και να βρούμε ρυθμό. Στις προπονήσεις γίνεται καλή δουλειά, αλλά μέσα από τα παιχνίδια βρίσκεις την ταυτότητά σου σαν ομάδα. Μέρα με τη μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι και στόχος μας είναι να παρουσιαστούμε έτοιμοι στους πιο σημαντικούς αγώνες που είναι στο τέλος της χρονιάς».

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν πάντα το δυνατό σημείο του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, στα φιλικά αυτό δε φάνηκε. Φοβάσαι μήπως χαθεί η ταυτότητα της ομάδας;

«Αυτό που πρέπει και προσπαθούμε να κάνουμε φέτος, είναι να έχουμε όσο μεγαλύτερη διάρκεια μπορούμε μέσα στα παιχνίδια και όχι μόνο για ένα δεκάλεπτο».

Πόσο δύσκολο είναι να βρει ο Παναθηναϊκός τη χημεία του και να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έτοιμος
;

«Σίγουρα είναι δύσκολο. Έγιναν αρκετές αλλαγές παικτών. Αν, όμως, υπάρχει υπομονή και επιμονή και με τη βοήθεια του προπονητικού τιμ, είναι θέμα χρόνου η ομάδα να βρει την ταυτότητά της».

Θα επηρεάσει τον Παναθηναϊκό η νέα οικονομική πολιτική που ακολουθεί και μείωση του μπάτζετ;

«Όχι. Παρ’ όλο που έγιναν κάποιες μειώσεις και ήρθαν παίκτες με χαμηλότερα συμβόλαια, η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική και είναι καθαρά θέμα του πως θα παρουσιαστούμε και τι κίνητρο θα έχουμε για να διεκδικήσουμε όλους τους τίτλους».

Υπάρχει το ενδεχόμενο να παίξετε χωρίς φιλάθλους με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ την πέμπτη αγωνιστική της Α1 (λόγω τιμωρίας τεσσάρων αγωνιστικών από τα επεισόδια που έγιναν στον περσινό τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Σε φοβίζει αυτό;

«Όχι, καθόλου. Οι φίλαθλοί μας είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια σε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια. Από τη στιγμή που ίσως δεν τους έχουμε κοντά μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρουσιαστούμε όσο πιο έτοιμοι γίνεται και είτε έχουμε φιλάθλους, είτε όχι, να μπορέσουμε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα, κάτι που έχει ιδιαίτερα σημασία σε τέτοιους αγώνες».

Συμμετείχατε στο «Two Nations Cup», ένα τουρνουά που έγινε στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής φιλίας μαζί με Εφές Αναντολού, Φενέρμπαχτσε Ούλκερ και Ολυμπιακό. Ωστόσο δεν κοντραριστήκατε έστω και φιλικά με τους «ερυθρόλευκους»…

«Θα μπορούσε να είχε γίνει και αυτό. Συζητήθηκε, αλλά το τουρνουά έγινε αποκλειστικά για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Θα ήταν πολύ ωραίο να αγωνίζονταν οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας σε ένα φιλικό».

Πιστεύεις ότι ένα φιλικό μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων;

«Αν γινόταν το φιλικό σε μια ξένη χώρα δεν θα είχε ουσία. Ούτως ή άλλως τα ελληνικά παιχνίδια δεν έχουν φιλάθλους και είναι δύσκολο αυτή η εχθρότητα και η αντιπαλότητα να λυθεί. Όσοι έρχονται στο γήπεδο πρέπει να προσπαθούν να δημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα, αλλά σε κόσμια επίπεδα».

Ο Παναθηναϊκός αποτελούσε πάντα βάση για την Εθνική ομάδα. Είχε τους περισσότερους παίκτες από κάθε άλλη ομάδα. Φέτος είχε μόνο δύο. Εσένα και τον Νικ Καλάθη. Που το εντοπίζεις αυτό;

«Αυτό είναι κάτι τελείως πλασματικό, αφού στην προετοιμασία συμμετείχαν και οι Πατ Καλάθης και Ίαν Βουγιούκας, ο Στράτος Περπέρογλου τραυματίστηκε και είχαμε και τις απουσίες του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Κώστα Τσαρτσαρή. Ήταν μια χρονιά μετάβασης για την Εθνική. Ο Παναθηναϊκός πάντα είχε έναν πολύ καλό ελληνικό κορμό και νομίζω ότι θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και τα επόμενα χρόνια».

Που οφείλεται η σταθερότητα που δείχνεις όλα αυτά τα χρόνια και έχεις καταφέρει να απογειώσεις την καριέρα σου;

«Τα πάντα είναι θέμα δουλειάς. Δεν έκανα το μεγάλο άλμα από μικρός. Έκανα μικρά και σταθερά βήματα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είχα μια σταθερότητα και όσο περνούν τα χρόνια, η λέξη δουλειά δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό μου. Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο και να βελτιώνομαι συνεχώς».

Πηγή: sday.gr