«Ο κόσμος πια έχει φτάσει στο απροχώρητο και θέλει να δοθεί λύση» στα θέματα της βίας «και θα την δώσουμε με κάθε κόστος» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Praktoreio–Sport, τη νέα αθλητική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε πως περιμένει να έχουμε καθαρούς αγώνες κι αν έρθουν και κάποια μετάλλια, ακόμα καλύτερα.

Κ. υφυπουργέ, είδατε τη νέα αθλητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τι προσδοκάτε από αυτή τη σελίδα;

«Ελπίζω αυτή η ιστοσελίδα να γίνει σημείο αναφοράς του φίλαθλου κόσμου στην Ελλάδα και απαρχή να εξαλειφθεί όσο είναι δυνατόν αυτό το φαινόμενο του οπαδισμού και της ψευδολογίας που κατακυριαρχείται στον οπαδικό αθλητικό Τύπο σήμερα. Ελπίζω οι Έλληνες φίλαθλοι βλέποντας την αντικειμενική και δίκαιη ενημέρωση, την αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων να παραδειγματιστούν και να απαιτήσουν απ’ όλους τους φορείς του αθλητισμού και των ομάδων τους αντίστοιχη ενημέρωση. Είναι στο χέρι τους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και, αν στηριχθεί αυτή η προσπάθεια σιγά-σιγά, βήμα–βήμα όπως είπα και στην ομιλία μου, αυτά τα αρνητικά φαινόμενα που σήμερα κατακλύζουν τον αθλητικό Τύπο να εξαλειφθούν».

Παρατηρούμε ότι από την πρώτη μέρα που αναλάβατε θέλετε να πατάξετε το φαινόμενο βία και θέλετε την κάθαρση όλου του αθλητισμού. Ήδη έχετε δώσει μεγάλη μάχη κυρίως με την ΕΠΟ και όλα αυτά που γίνανε, επομένως αυτός είναι ο μεγάλος σας στόχος ως υφυπουργός Αθλητισμού;

«Το φαινόμενο της βίας και το φαινόμενο της διαφθοράς στον αθλητισμό είναι και το ένα και το άλλο φαινόμενα πάρα πολύ σοβαρά. Θα σας έλεγα ότι είναι και αλληλοτροφοδοτούμενα, κατά κύριο λόγο η διαφθορά τροφοδοτεί τη βία, αλλά και κάποια στιγμή και η βία αυτονομείται και τροφοδοτεί με τη σειρά της τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είναι σοβαρά στοιχεία παθογένειας του αθλητισμού και μάλιστα στις μέρες μας από τα αθλητικά γεγονότα παράγεται μεγαλύτερο αρνητικό φορτίο απ’ ότι θετικό. Γι’ αυτό μας βλέπετε με αυτή την επιμονή και με αυτή την αποφασιστικότητα και πολιτευόμαστε μέχρι σήμερα. Θέλουμε να δώσουμε λύση σ’ αυτά τα προβλήματα και θέλουμε ο Έλληνας φίλαθλος να πηγαίνει στα γήπεδα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του και η σωματική του ακεραιότητα. Βασικά πράγματα που τα έχουν λύσει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς γιατί δεν μπορούμε να τα λύσουμε; Τι μας εμποδίζει; Και γιατί αναπτύσσονται τέτοια φαινόμενα απολύτως αρνητικά στην Ελλάδα;»

Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε στο τέλος;

«Θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε στο πλευρό μας τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων και όλων εκείνων, οι οποίοι θέλουν να αποκατασταθεί η… ειρήνη στα γήπεδα, η ισονομία και η δικαιοσύνη. Βλέπετε τι αποδοχή υπάρχει στα αυστηρά και πρωτόγνωρα μέτρα. Τι αποδοχή έχουν από την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι τυχαία αυτά τα πράγματα. Ο κόσμος πια έχει φτάσει στο απροχώρητο και θέλει να δοθεί λύση και θα την δώσουμε με κάθε κόστος».

Να πάμε λίγο σε πιο ευχάριστα πράγματα, πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Τι περιμένετε εσείς από αυτούς τους αγώνες;

«Περιμένω να έχουμε καθαρούς αγώνες και εκεί υπάρχει πρόβλημα με το ντόπινγκ και το πρόβλημα της φαρμακοδιέγερσης όπως γνωρίζετε. Εμείς πήραμε νομοθετική πρωτοβουλία και εναρμονίσαμε απολύτως τη νομοθεσία μας με τον κώδικα αντιντόπινκ της WADA. Γι’ αυτό δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια προσφάτως της αντιπροσωπείας που είχε έρθει στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι αν σε τέτοιου επιπέδου αγώνες παταχθεί το φαινόμενο της φαρμακοδιέγερσης και του ντόπινγκ και εκεί μπορούμε να βρούμε μία καλύτερη ημέρα για τον αθλητισμό».

Πάντως δεν μιλάτε καθόλου για αποτέλεσμα. Μιλάτε μόνο για καθαρούς αγώνες χωρίς βία…

«Διότι το πρώτο και βασικό είναι η συμμετοχή των αθλητών σε τέτοιους μεγάλους αγώνες και το γεγονός ότι 84 Έλληνες και Ελληνίδες πετύχαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς είναι από μόνο του ένα μεγάλο επίτευγμα. Συνοδεύουν λοιπόν οι ευχές όλων των Ελλήνων τους αθλητές και τις αθλήτριες μας στο Ρίο και, αν φέρουν και μετάλλια, ακόμη καλύτερα».