Με τη διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται σήμερα η κανονική περίοδος της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Στο επίκεντρο τα ματς ΑΕΚ-Πανιώνιος και Κολοσσός-Ηλυσιακός που θα κρίνουν και ποιος εκ των δύο «κιτρινόμαυρων» θα παραμείνει στην κατηγορία.

Αδιάφορα, βαθμολογικά, τα παιχνίδια των «αιωνίων» μιας και η πρώτη θέση κρίθηκε στο μεταξύ τους ντέρμπι το περασμένο Σάββατο.

Ενδιαφέρον ωστόσο υπάρχει για το ποιες ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 4-8 (ο ΠΑΟΚ έχει ήδη εξασφαλίσει την τρίτη) με τους Μαρούσι, Άρη, Κολοσσό, Καβάλα, Πανιώνιο και Περιστέρι να δίνουν τη δική τους μάχη. Στις 17:00 τα τζάμπολ όλων των αναμετρήσεων.

Αναλυτικά:

ΑΕΚ-Πανιώνιος (17:00, Novasports4)

Παιχνίδι ζωής και θανάτου για την ΑΕΚ στο κλειστό της Ζωφριάς. Η «Ένωσης» χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη για να παραμείνει στην κατηγορία, ωστόσο αυτό δεν της αρκεί. Μετά το στραβοπάτημα στο Μαρούσι το περασμένο Σάββατο και την παράλληλη νίκη του Ηλυσιακού επί του Περιστερίου, πλέον θέλει και ταυτόχρονη ήττα των Ιλισιωτών στην Ρόδο από τον Κολοσσό. Ο Άγγελος Κορωνιός και οι παίκτες του ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό στο βροντερό «παρών» που αναμένεται να δώσουν οι φίλοι της ομάδας στο γήπεδο. Μάλιστα φίλαθλοι των «κιτρινόμαυρων» θα βρεθούν και στο Βενετόκλειο της Ρόδου προκειμένου να ενισχύσουν τους «θαλασσί». Αγωνιστικά, ο Έλληνας κόουτς δεν μπορεί να υπολογίζει στον Τζάρεντ Χαρτ που τραυματίστηκε σοβαρά στο κλειστό του Αγίου Θωμά, ενώ κανονικά θα αγωνιστεί όπως όλα δείχνουν ο Περικλής Δορκοφίκης αφού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ήταν «καθαρές». Όσον αφορά στους «κυανέρυθρους» καίγονται εξίσου για τους βαθμούς προκειμένου να μπουν στα play-offs και να πλασαριστούν σε μια όσο γίνεται καλύτερη θέση. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας για ακόμα έναν αγώνα θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Καββαδά, Άλεξιτς και Μπάρλου.

Κολοσσός-Ηλυσιακός (17:00, ΕΤ-1)

Την τύχη του στα χέρια του κρατάει ο Ηλυσιακός που φιλοξενείται από τον Κολοσσό στο Βενετόκλειο. Μετά την νίκη της ομάδας των Ιλισίων επί του Περιστερίου και την ταυτόχρονη ήττα της ΑΕΚ, οι παίκτες του Κώστα Φλεβαράκη έχουν το πάνω χέρι όσον αφορά στην παραμονή τους, αφού με νίκη τους την εξασφαλίζουν. Οι «κιτρινόμαυροι» γλιτώνουν τον υποβιβασμό ακόμα και αν χάσουν, εφόσον στο ματς τη Ζωφριάς αναδειχθεί νικητής ο Πανιώνιος. Το έργο τους πάντως στη Ρόδο δεν θα είναι εύκολο, αφού οι γηπεδούχοι κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είναι. Το συγκρότημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου χρειάζεται τους βαθμούς για να πλασαριστεί όσο ψηλότερα γίνεται ενόψει play-offs. Αμφότερες οι ομάδες θα παραταχθούν πλήρεις.

Ολυμπιακός-Ηρακλής (17:00)

Στο κεκλεισμένων των θυρών Ιβανώφειο ο ουραγός Ηρακλής υποδέχεται τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οι «κυανόλευκοι», που έχουν ήδη πάρει το δρόμο για την Α2 και απομένει να μάθουν ποια ομάδα θα τους ακολουθήσει, θέλουν να πραγματοποιήσουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Στην 12άδα του «Γηραιού» θα συμπεριληφθούν και οι Ηλιάδης-Μαρμαρινός που απουσίασαν από τον αγώνα της 25 αγωνιστικής. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλισαν πανηγυρικά την πρωτιά και μάλιστα είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία στην Α1 πετυχαίνοντας την 26η νίκη τους σε ισάριθμες αγωνιστικές. Οι πονοκέφαλοι πάντως δεν λείπουν για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αφού στην Αθήνα έμεινε ο Θοδωρής Παπαλουκάς λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο, ενώ εκτός 12άδας αναμένεται να είναι και ο Βασίλης Σπανούλης καθώς ο «Ντούντα» επέλεξε να ξεκουράσει τον Λαρισαίο γκαρντ. Το ενδιαφέρον των Πειραιωτών, επικεντρώνεται στο ποια ομάδα θα τερματίσει όγδοη που σημαίνει ότι θα είναι και η πρώτη αντίπαλος τους στα play-offs στις 30 Απριλίου.

Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος (17:00)

Παιχνίδι χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον αυτό στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Πανελλήνιο. Οι «πράσινοι», μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, θα τερματίσουν δεύτεροι στην κανονική περίοδο, ωστόσο το ματς ενδείκνυται για να μη χάσει η ομάδα τον αγωνιστικό της ρυθμό ενόψει Final-4. Εξάλλου οι «ολυμπιονίκες» δυσκόλεψαν αρκετά τους παίκτες του Ομπράντοβιτς στον πρώτο γύρο. Εκτός 12άδας θα μείνουν οι Νίκολας και Μπατίστ, ο πρώτος για να ξεπεράσει πλήρως την γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπώρησε και ο δεύτερος λόγω ενοχλήσεων στον ώμο. Χωρίς προβλήματα η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου που όμως δεν έχει να διεκδικήσει κάτι πλην μιας καλής εμφάνισης.

Περιστέρι-Μαρούσι (17:00)

Τη δική τους μάχη θα δώσουν στο «Ανδρέας Παπανδρέου» Περιστέρι και Μαρούσι. Οι γηπεδούχοι χρειάζονται τη νίκη οπωσδήποτε ώστε να βρεθούν στα play-offs αφού μετά από την ήττα στα Ιλίσια την περασμένη αγωνιστική μπήκαν σε περιπέτειες. Τους δύο βαθμούς θέλει και ο σύλλογος των βορείων προαστίων καθώς σε περίπτωση που χάσει ο Άρης θα πλασαριστεί στην τέταρτη θέση (σε περίπτωση νίκης του Άρη άρα και ισοβαθμίας οι Θεσσαλονικείς έχουν το πλεονέκτημα). Χωρίς προβλήματα θα παραταχθούν και οι δύο ομάδες.

Καβάλα-ΠΑΟΚ (17:00)

Η Καβάλα υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο κλειστό της Καλαμίτσας και θέλει να κλείσει καλά τη χρονιά και παράλληλα να καταλάβει μια καλή θέση στη βαθμολογία (5-6) ώστε να αποφύγει τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην πρώτη φάση των play-offs. Αμφίβολη είναι για τους γηπεδούχους η συμμετοχή των Γιόροβιτς και Σίμονς, καθώς και οι δύο είχαν ενοχλήσεις στη μέση και δεν προπονήθηκαν σε φουλ ρυθμούς. Όσον αφορά στους Θεσσαλονικείς, έχουν καπαρώσει από την περασμένη αγωνιστική την τρίτη θέση αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα φουλάρουν τις μηχανές για να διεκδικήσουν ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα. Εξάλλου το ματς αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να μπουν ακόμα περισσότερο στο κλίμα της ομάδας τα πρόσφατα μεταγραφικά αποκτήματα, Κρίστμας και Μπούλιαν. Στην αποστολή δεν συμπεριλήφθηκαν οι τραυματίες Γιαννακίδης και Καλαμπάκας.

Άρης-Ίκαρος Καλλιθέας (17:00, Novasports3)

Ο Ίκαρος φιλοξενείται από τον Άρη στο Αλεξάνδρειο με τους γηπεδούχους να κρατούν στα χέρια τους την τέταρτη θέση αφού την εξασφαλίζουν με νίκη τους επί της ομάδας της Καλλιθέας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο Περιστέρι-Μαρούσι. Οι νεοφώτιστοι, ωστόσο, με δεδομένο ότι στο ματς του πρώτου γύρου στη Γλυφάδα νίκησαν τους Θεσσαλονικείς, δεν θα είναι και ο πιο εύκολος αντίπαλος.

Στην πρώτη φάση των play-offs περνάνε οι ομάδες που θα καταλάβουν τις οκτώ πρώτες θέσεις και συναντιούνται ως εξής: 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Στο επόμενο γύρο περνά όποιος φτάσει πρώτος τις δύο νίκες. Στις 30/04 τα πρώτα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και τον αντίπαλο του ωστόσο να ξεκινούν τις αναμετρήσεις δυο ημέρες νωρίτερα, στις 28/04, λόγω των υποχρεώσεων των «πράσινων» στο Final-4 της Euroleague.

Πηγή: sport-fm.gr