Τρεις ομάδες από την Πορτογαλία, δύο από την Ολλανδία, μία από τη Ρωσία, μία από την Ουκρανία και μόλις μία από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, συνθέτουν το ιδιόμορφο σκηνικό των προημιτελικών του Europa League, που μπαίνει στην τελική του ευθεία με τη διεξαγωγή των πρώτων αγώνων την Πέμπτη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που καμία ομάδα από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία ή Γαλλία δεν βρίσκεται στους «8», αφού οι «μικροί» έχουν κάνει την επανάστασή τους.

Η Πόρτο, που κατέκτησε μαθηματικά το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία με θρίαμβο επί της Μπενφίκα στο «Ντα Λουζ», φιλοξενεί τη Σπαρτάκ Μόσχας. Οι «δράκοι», που δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα, απέκλεισαν τη Σεβίλλη και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους δύο προηγούμενους γύρους. Η ρωσική ομάδα, που επίσης είναι πλήρης, παρότι απέκλεισε τη Βασιλεία και τον Άγιαξ για να φτάσει στους «8», έχει αρχίσει άσχημα το νέο ρωσικό πρωτάθλημα με δύο ήττες σε τρία ματς. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Βέλγος Σερζ Γκουμιενί.

Η Μπενφίκα φιλοξενεί την Αϊντχόφεν σε ένα ζευγάρι αντιπάλων με «βαριά» ιστορία. Οι «αετοί» έχουν συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Πορτογαλίας, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Η ομάδα της Λισαβόνας, που ξεπέρασε τα εμπόδια της Στουτγκάρδης και της Παρί Σεν Ζερμέν, δεν θα έχει στις τάξεις της τους τραυματίες Ρούμπεν Αμορίμ και Νούνο Γκόμες, αλλά επανέρχεται ο Μάξι Περέιρα. Η Αϊντχόφεν, που είναι δεύτερη στην Ολλανδία (δύο βαθμούς πίσω από την Τβέντε), απέκλεισε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τη Ρέιντζερς στους «32» και τους «16» αντίστοιχα. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ιταλός Πάολο Ταλιαβέντο.

Η τρίτη της πορτογαλικής… παρέας Μπράγκα δοκιμάζεται στο Κίεβο κόντρα στη Ντιναμό. Η τελευταία είναι δεύτερη και στο -12 από τη Σαχτάρ στο εγχώριο πρωτάθλημα, ενώ απέκλεισε την Μπεσίκτας και τη Μάντσεστερ Σίτι καθ’ οδόν για τα προημιτελικά. Η τρίτη στην Πορτογαλία Μπράγκα έφτασε μέχρι εδώ ξεπερνώντας τα εμπόδια της Λεχ Πόζναν και της Λίβερπουλ. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ολλανδός Μπιόρν Κούιπερς.

Τέλος, η σταθερά τέταρτη στην Ισπανία Βιγιαρεάλ υποδέχεται την πρωτοπόρο της Ολλανδίας Τβέντε. Το «κίτρινο υποβρύχιο» απέκλεισε τη Μέταλιστ και τη Λεβερκούζεν στις δύο προηγούμενες φάσεις και θα παίξει χωρίς τους Ολίβα, Σένα και Άνχελ. Στους αντίστοιχους γύρους η Τβέντε έθεσε εκτός μάχης τη Γιούνγκ Μπόις και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ρώσος Αλεξέι Νικολάεφ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (ώρα έναρξης 22:05):
1. Πόρτο-Σπαρτάκ Μόσχας
2. Μπενφίκα-Αϊντχόφεν
3. Ντιναμό Κιέβου-Μπράγκα
4. Βιγιαρεάλ-Τβέντε

– Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν την Πέμπτη 14 Απριλίου, ξανά στις 22:05, με εξαίρεση την αναμέτρηση Σπαρτάκ Μόσχας-Πόρτο.

– Στα ημιτελικά θα αναμετρηθούν ο νικητής του ζευγαριού «4» με αυτόν του «2» και ο νικητής του ζευγαριού «1» με αυτόν του «3».

Πηγή: sport-fm.gr