Δύο Έλληνες έχει συμπεριλάβει ο Guardian στη λίστα του με τους καλύτερους 17άρηδες ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Μεταξύ αρκετών Βραζιλιάνων και Αργεντίνων, Γάλλων και Ιταλών φιγουράρουν και δύο Ελληνόπουλα που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Καρέτσα της Γκενκ και τον Χαράλαμπο Κωστούλα του Ολυμπιακού. Δυστυχώς μόνο ένας εξ αυτών είναι «σίγουρος» για την ελληνική Εθνική Ομάδα κι αυτό καθώς ο Κωνσταντίνος Καρέτσας, γεννημένος στη Γκενκ, δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια χώρα θα εκπροσωπήσει σε επίπεδο ανδρών, αν και μέχρι τώρα έχει παίξει με όλες τις «μικρές»« εθνικές του Βελγίου.

Σε δηλώσεις του τον περασμένο Μάρτιο, ανέφερε σχετικά: «Πραγματικά δεν το έχω αποφασίσει ακόμα. Πηγαίνω διακοπές στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Το φαγητό, η κουλτούρα… Αυτό είναι κάτι που είναι δυνατό στην οικογένειά μας. Οι Έλληνες είναι περήφανοι, όπως και εγώ, που είμαι Έλληνας. Πολλοί άνθρωποι μου κάνουν αυτή την ερώτηση για την επιλογή για την εθνική ομάδα. Ειλικρινά δεν ξέρω ακόμα. Από τη μία, η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, αλλά το Βέλγιο είναι η χώρα όπου πήρα τις ευκαιρίες. Άρα είναι μια δύσκολη απόφαση».

Τι αναφέρει ο Guardian για τα δύο Ελληνόπουλα:

Κωνσταντίνος Καρέτσας – 2007

Τον Σεπτέμβρη του 2023, ο Καρέτσας έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει στο βελγικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, βρίσκοντας δίχτυα με ένα φαλτσαριστό σουτ και μάλιστα με το υποτιθέμενο «αδύναμό» του πόδι, το δεξί. Το ότι αυτή η στιγμή ήρθε σε ένα ντέρμπι μεταξύ των δεύτερων ομάδων της Γκενκ και της Άντερλεχτ μοιάζει ιδιαίτερα συμβολικό. Η Άντερλεχτ προσέφερε στον γεννημένο στην Γκενκ ποδοσφαιριστή επαγγελματικό συμβόλαιο, όμως εκείνος αποφάσισε να μην το αποδεχτεί και να επιστρέψει στον πρώτο του σύλλογο, 2,5 χρόνια αργότερα. Συγκρίνεται με μερικά από τα καλύτερα προϊόντα των ακαδημιών της Γκενκ, όπως ο Κέβιν Ντε Μπρούινε, με τον μέσο να έχει ήδη αρνηθεί προτάσεις από τη Μάντσεστερ Σίτι, την Μπορούσια Ντόρτμουντ και τον Άγιαξ επιλέγοντας να «ανέβει» σταθερά τα σκαλοπάτια. Μετά από μια σεζόν στη δεύτερη κατηγορία, έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Γκενκ τον περασμένο Μάιο, ενώ έγινε βασικός στα 16 του, μετά την αποχώρηση του Ελ Χανούς για τη Λέστερ. Σπουδαίος ντριμπλέρ, διαβάζει καλά το παιχνίδι, ενώ του αρέσουν οι κάθετες όπως εκείνες του Ντε Μπρούινε ενώ έχει και αξιόλογο σουτ.

Χαράλαμπος Κωστούλας – 2007

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία κατακτώντας το Conference League την περασμένη σεζόν, όμως το κατόρθωμα των μικρών του να κερδίσουν το Youth League δεν είναι μικρότερο. Ο Κωστούλας ήταν το νεότερο μέλος της ομάδας που κέρδισε την Ίντερ και τη Μπάγερν στο δρόμο της προς τον τελικό, στον οποίο επικράτησαν της Μίλαν με 3-0. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού σκόραρε 5 γκολ και έδωσε 2 ασίστ σε 8 αγώνες, ενώ τράβηξε την προσοχή με τη διορατικότητά του και τις ποιοτικές του πάσες. Καλός στον αέρα, μόνιμη απειλή μέσα στην περιοχή, αλλά του αρέσει να τραβιέται και στα άκρα λόγω και της ταχύτητάς του. Μετά από μια καλή προετοιμασία, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον κάλεσε στην πρώτη ομάδα, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του τον Αύγουστο. Πολλές φορές στον Ολυμπιακό αποδεικνύονται ανυπόμονοι με τους επιθετικούς τους, όμως ο Κωστούλας αξίζει μια ευκαιρία να αποδείξει την αξία του.