Μία από τις δυνατές στιγμές του Euro 2024 ήταν το κλάμα του Κριστιάνο Ρονάλντο μετά το χαμένο πέναλτι στον αγώνα της Πορτογαλίας με τη Σλοβενία, με τον ίδιο να εξηγεί τώρα ότι δεν έκλαψε επειδή ο κόσμος θα του έκανε κριτική σε περίπτωση αποκλεισμού αλλά επειδή ένιωσε άσχημα με τον εαυτό του.

Ο CR7 είχε λυγίσει και είχε ξεσπάσει σε κλάματα μετά την άστοχη εκτέλεση πέναλτι στον αγώνα με τη Σλοβενία για τη φάση των «16», γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε τώρα μιλώντας με τον -πρώην συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- Ρίο Φέρντιναντ στο κανάλι του στο YouTube, «UR Cristiano».

«Έκλαψα τη μέρα που έχασα το πέναλτι, παρόλο που πίστευα ότι ο Όμπλακ έκανε μια φανταστική απόκρουση. Αλλά ας το ερμηνεύσουμε ότι έχασα το πέναλτι. Όταν έκλαψα, δεν ήταν επειδή πίστευα ότι αν το έχανα κι η Πορτογαλία αποκλειόταν ο κόσμος θα έπεφτε πάνω μου. Δεν ήταν εξαιτίας αυτού.

Ο κόσμος δεν με ξέρει. Δεν ήταν καθόλου έτσι. Απλώς, φανταστείτε, στα τελευταία 27 πέναλτι που είχα εκτελέσει είχα σκοράρει, και το να το χάσω εκείνη τη στιγμή με έκανε να νιώσω άσχημα με τον εαυτό μου.

Εκείνη τη στιγμή δεν μου πέρασε τίποτα άλλο από το μυαλό. Λυπήθηκα για όλο τον κόσμο που είχε έρθει στο γήπεδο, ειδικά για την οικογένειά μου, τη μητέρα μου, τα παιδιά μου και τη σύντροφό μου.

Το έχασα γιατί πίεζα πάρα πολύ τον εαυτό μου. Πραγματικά, με ξέρεις πολύ καλά, από τότε που ήμουν 11 χρόνων. Πάντα πίεζα τον εαυτό μου, πάντα σκεφτόμουν: «Κριστιάνο, είσαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο». Εξακολουθώ να σκέφτομαι έτσι και καταλήγω να πιέζω πάρα πολύ τον εαυτό μου και υπάρχουν πάντα δύο όψεις του νομίσματος.

Όταν τα πράγματα πάνε καλά, τέλεια, όλα είναι καλά. Αλλά όταν τα πράγματα πάνε στραβά, το νιώθεις πάρα πολύ. Αλλά μου αρέσει γιατί ξέρω πώς να αντιμετωπίσω αυτή την πίεση καλά. Αλλά τη στιγμή που έχασα το πέναλτι ένιωσα άσχημα για τον εαυτό μου, για τους ίδιους τους φιλάθλους, για την οικογένειά μου κι όχι για τα άλλα που γράφτηκαν και ειπώθηκαν.

Είναι πολύ ιδιαίτερες στιγμές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκφραστείς. Είναι πράγματα που δεν μπορείς να κρύψεις. Αν κρύβεις αυτά τα είδη συναισθημάτων, λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε αρχικά ο Ρονάλντο και συνέχισε.

«Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, δεν έχει σημασία αν αρέσεις ή όχι στους άλλους. Νομίζεις ότι θα αλλάξω τον τρόπο ζωής μου τώρα; «Α, ο Κριστιάνο είναι εγωιστής, είναι πάντα…» Όχι. Αλήθεια πιστεύεις ότι, σχεδόν στα 40 μου, θα αλλάξω τώρα; Φυσικά κι όχι. Είτε τους αρέσει έτσι είτε όχι. Είναι μέρος της ζωής. Για μένα δεν είναι πρόβλημα.

Είπαν: «Α, είναι 39 ετών, γερνάει…». Ξέρεις γιατί το είπαν αυτό; Γιατί δεν έβαλα γκολ. Και τα υπόλοιπα που έκανα; Το παρελθόν μου; Στην προκριματική φάση πέτυχα 10 γκολ. Πριν από το Euro πέτυχα δύο γκολ με την Ιρλανδία. Αλλά αυτά είναι μέρος της ζωής. Ακόμα κι αν είχα σκοράρει, τίποτα από αυτά δεν θα άλλαζε ποιος είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο κόσμος προσπαθεί να μιλήσει άσχημα και να σε επικρίνει, αλλά για μένα δεν είναι πρόβλημα.

Θα παίξω με μια εθνική ομάδα και θα προσπαθήσω να σκοράρω. Αν δεν συμβεί; Στο επόμενο παιχνίδι θα προσπαθήσω να σκοράρω ξανά. Έτσι είμαι. Πάντα προσπαθώ να βάζω γκολ. Για μένα δεν έχει σημασία αν παίζω κόντρα στη η Γαλλία ή την Αλ Ετιφάκ».