Το αυτογκόλ του Βερτόνγκεν, έπειτα από προσπάθεια του Κολό Μουανί, στο 85ο λεπτό αποδείχθηκε μοιραίο για το Βέλγιο και λυτρωτικό για τη Γαλλία, η οποία με το 1-0 πήρε την πρόκριση για τους προημιτελικούς του Euro 2024 και περιμένει να μάθει τον επόμενο αντίπαλο.

Το ματς άρχισε με τους Τρικολόρ να δείχνουν διάθεση να πρεσάρουν ψηλά και τους Κόκκινους Διάβολους, από την άλλη πλευρά, να προσπαθούν να βρουν χώρους για να κυκλοφορήσουν τη μπάλα. Όπως και να έχει, παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες, κάποια καλή φάση δεν υπήρχε στο παιχνίδι και η πρώτη που καταγράφηκε σαν τέτοια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν και ευκαιρία, ήταν το φάουλ του Ντε Μπρόινε που απέκρουσε με τα πόδια ο Μενιάν στο 25′.

Η επόμενη, σχεδόν ένα 10λεπτο μετά, στο 34′ συγκεκριμένα, ήταν σίγουρα ευκαιρία και μάλιστα καλή, με την κεφαλιά του Τουράμ που έφυγε λίγο άουτ μετά τη σέντρα από δεξιά. Οι Γάλλοι, άλλωστε, ήταν αυτοί που είχαν περισσότερα καλά διαστήματα στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο δεν ένιωσαν κάποια πραγματική απειλή.

Αντιθέτως, οι ίδιοι έγιναν απειλητικοί και στο 45’+1′ χάρη στην επιμονή του Μπαπέ, ο Τσουαμενί όμως, στον οποίο κατέληξε η μπάλα, δεν βρήκε στόχο με το σουτ εντός περιοχής.

Ο ίδιος παίκτης, ο Τσουαμενί, προσπάθησε και στο ξεκίνημα της επανάληψης, στο 49′, με πλασέ εκτός περιοχής αλλά ο Καστέλς έπεσε ωραία στη γωνία και κράτησε το 0-0, με την πίεση της Γαλλίας να αυξάνεται στα επόμενα λεπτά.

Ο Μπαπέ στο 54′ πήγε να τα κάνει όλα μόνος του αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια στο σουτ που επιχείρησε, με τους Βέλγους να προσπαθούν στη συνέχεια να βγουν μπροστά και να έχουν ευκαιρία στο 61′ με τον Καράσκο, τον οποίο πρόλαβε πολύ ωραία ο Ερναντέζ ακριβώς πριν εκτελέσει.

Το παιχνίδι συνεχιζόταν με την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ να προσπαθεί κυρίως με σουτ, όπως αυτό που έκανε ξανά ο Τσουαμενί το 69′ και ήταν επίσης άστοχο, ενώ αυτή του Ντομένικο Τεντέσκο είχε καλύτερες πιθανότητες με τον Λουκάκου να σουτάρει μέσα από την περιοχή στο 71′ αλλά ο Μενιάν απέκρουσε.

Τρία λεπτά μετά, στο 74′, το σκηνικό μεταφέρθηκε στην απέναντι περιοχή αλλά ο Σαλιμπά από θέση βολής αστόχησε, όπως αστόχησε και ο Μπαπέ στη νέα προσπάθειά του, από καλή θέση, στο 78′. Έτσι, το παιχνίδι παρέμενε στο 0-0 και στην κόψη του ξυραφιού, αφού θα μπορούσε να συμβεί το οτιδήποτε.

Στο 83′ οι Βέλγοι κυκλοφόρησαν ωραία τη μπάλα και ο Ντε Μπρόινε τελείωσε τη φάση αλλά ο Μενιάν απέκρουσε και αμέσως μετά ήρθε τελικά το γκολ που έκρινε τα πάντα…

Στο 85′ ο Μουανί έκανε το γύρισμα και η μπάλα βρήκε στον βερτόνγκεν και έγινε το 1-0, με το οποίο η Γαλλία πέρασε στους «8» του Euro 2024.

Γαλλία: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Καντέ, Γκριεζμάν, Ραμπιό, Τουράμ (62′ Κολό Μουανί), Μπαπέ.

Βέλγιο: Καστέλς, Καστάν (88′ Ντε Κετελάρε), Φαές, Βερτόνγκεν, Τεάτ, Ονανά, Οπέντα (63′ Μανγκαλά), Ντοκού, Ντε Μπρόινε, Καράσκο (88′ Λουκεμπάκιο), Λουκακού.