Η φάση των ομίλων του EURO 2024 ολοκληρώθηκε και σε αυτές τις τρεις αγωνιστικές που μεσολάβησαν «έσπασαν» δέκα ρεκόρ που κρατούσαν μέχρι σήμερα. Κάποια από αυτά μπορεί να καταρριφθούν στο μέλλον, άλλα μπορεί να αποτελέσουν σημεία αναφοράς και να μείνουν για πάντα χαραγμένα στην Ιστορία της διοργάνωσης.

Νεότερος παίκτης – Λαμίν Γιαμάλ – 16 ετών και 338 ημερών

Ο Ισπανός Λαμίν Γιαμάλ, λίγες εβδομάδες πριν από τα 17α γενέθλιά του, εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο καλύπτοντας τη δεξιά πλευρά της Ισπανίας στον πρώτο αγώνα της απέναντι στην Κροατία. Ο νεαρός άδραξε την ευκαιρία που του δόθηκε και ξεχώρισε τόσο στο ντεμπούτο του, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης των ομίλων.

Σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών, ο εξτρέμ ξεπέρασε τους Κάσπερ Κoζλόβσκι και Τζουντ Μπέλιγχαμ και έγινε ο νεότερος παίκτης στην Ιστορία της διοργάνωσης. Ωστόσο, ο Μπέλιγχαμ διατηρεί ακόμα το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που συμμετείχε σε δύο σερί EURO.

Νεότερος προπονητής – Γιούλιαν Νάγκελσμαν – 36 ετών και 327 ημερών

Περίπου 20 χρόνια μεγαλύτερος από τον Γιαμάλ, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν είναι ο νεότερος προπονητής που έχει οδηγήσει ομάδα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παρά το γεγονός ότι είναι σε ηλικία που θα μπορούσε ακόμα να παίζει, ο Νάγκελσμαν είχε ήδη καταγράψει… χιλιόμετρα ως προπονητής σε Χόφενχαϊμ, Λειψία και Μπάγερν Μονάχου πριν αναλάβει το ρόλο του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής Γερμανίας.

Ο νεαρός έχει οδηγήσει την ομάδα του σε μία αήττητη εκκίνηση στο εφετινό EURO και έχει συμβάλει στην αναγέννηση της Εθνικής Γερμανίας.

Νεότερος αρχηγός – Ντόμινικ Σομποσλάι – 23 ετών και 243 ημερών

Συνήθως, η τιμή του να είσαι αρχηγός της εθνικής ομάδας αποδίδεται σε ποδοσφαιριστές με περισσότερη εμπειρία ή με ηγετικές ικανότητες και συνήθως, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά πάνε… μαζί.

Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 24 του χρόνια, ο Ντόμινικ Σομποσλάι φρόντισε να το ανατρέψει αυτό, καθώς ανέλαβε το ρόλο του αρχηγού της Ουγγαρίας. Ο μέσος της Λίβερπουλ είναι μακράν ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της ομάδας, αλλά σε στιγμές κρίσης, έδειξε ότι είναι αυτός που πάντα σκέφτεται τους συμπαίκτες του, όπως φάνηκε από την αντίδρασή του στον σοκαριστικό τραυματισμό του Μπάρναμπας Βάργκα.

Νεότερος σκόρερ στο ντεμπούτο του – Αρντά Γκιουλέρ – 19 ετών και 114 ημερών

Ο Αρντά Γκιουλέρ μόλις είχε αφήσει μια δύσκολη πρώτη σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ταλαντούχος νεαρός άσος έπρεπε να αντιμετωπίσει διαδοχικούς τραυματισμούς και να περιμένει υπομονετικά την ευκαιρία του από τον Κάρλο Αντσελότι.

Ο μεσοεπιθετικός της Εθνικής Τουρκίας, πάντως, έκανε αίσθηση με το… καλημέρα και με ένα υπέροχο γκολ απέναντι στη Γεωργία έγινε σε ηλικία 19 ετών και 119 ημερών, ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε στο ντεμπούτο του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κρατούσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο εδώ και 20 χρόνια.

Γηραιότερος ποδοσφαιριστής – Πέπε – 41 ετών και 117 ημερών

Η επιλογή ταλέντων που έχει στη διάθεσή του ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στην Πορτογαλία είναι απλώς συναρπαστική. Δεν είναι περίεργο που έχει μία από τις καλύτερες ομάδες στο Euro 2024.

Ωστόσο, παρά το «νέο αίμα» που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, ένα μέλος της παλιάς φρουράς που συνεχίζει να αποδίδει. Ο Πέπε ήταν βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2016 σε ηλικία 33 ετών. Λίγοι θα είχαν προβλέψει ότι θα συνέχιζε να βρίσκεται στην καρδιά της άμυνας σχεδόν μια δεκαετία αργότερα.

Αυτό όμως συμβαίνει, και έτσι ο πρώην αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης κατέχει τώρα τον τίτλο του γηραιότερου ποδοσφαιριστή που έχει παίξει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Γηραιότερος σκόρερ – Λούκα Μόντριτς – 38 ετών και 289 ημερών

Ο Λούκα Μόντριτς κατέβαλε αξιέπαινη προσπάθεια στην ίσως τελευταία του διοργάνωση με την Εθνική. Ο Κροάτης δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» για το μέλλον του, παρά τις παρακλήσεις ενός Ιταλού δημοσιογράφου να μην αποχωρήσει ποτέ.

Όπως σωστά επισήμανε ο Μόντριτς «η ηλικία μας προλαβαίνει όλους». Έτσι, αν αυτή πρόκειται να είναι η τελευταία του πράξη για τη χώρα του, τότε είναι μια που τον βλέπει να μπαίνει στα βιβλία των ρεκόρ.

Μόλις λίγα λεπτά μετά από μια χαμένη εκτέλεση πέναλτι, ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν εκεί για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του στον τελευταίο αγώνα των ομίλων απέναντι στην Ιταλία.

Ένα γκολ στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων σήμανε τον αποκλεισμό της Κροατίας από τη διοργάνωση, αλλά ο Μόντριτς αποχωρεί έχοντας γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των EURO.

Το πιο γρήγορο γκολ – Νεντίμ Μπαϊράμι – 23 δευτερόλεπτα

Αν κάποιος έγραφε ένα σενάριο για τη χειρότερη δυνατή εκκίνηση για την άμυνα της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, θα μπορούσε κάλλιστα να έμοιαζε με αυτό.

Λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα από την έναρξη του πρώτου αγώνα απέναντι στην Αλβανία, η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι βρέθηκε πίσω στο σκορ σε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ της διοργάνωσης μέχρι εκείνο το σημείο.

Ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε αυτό το γκολ ήταν ο Νεντίμ Μπαϊράμι. Ο μέσος της Σασουόλο εκμεταλλεύτηκε ένα κακό πλάγιο άουτ από τον Φεντερίκο Ντιμάρκο και με δυνατό σουτ… παραβίασε την εστία του Τζανλουίτζι Ντοναρούμα για να δώσει στους Αλβανούς το προβάδισμα και να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ για το ταχύτερο γκολ σχεδόν κατά 45 δευτερόλεπτα.

Το πιο.. αργοπορημένο γκολ – Κέβιν Τσόμποθ – 99 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα

Στον άλλο άκρο, το δραματικό γκολ του Κέβιν Τσόμποθ για την Ουγγαρία απέναντι στη Σκωτία ήταν το πιο αργοπορημένο που έχει σημειωθεί ποτέ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Σε ένα παιχνίδι όπου και οι δύο ομάδες έπρεπε να κερδίσουν για να έχουν πιθανότητα πρόκρισης στον επόμενο γύρο, ο σοκαριστικός τραυματισμός του Ούγγρου φορ Μπάρναμπας Βάργκα σήμαινε ότι υπήρχαν επιπλέον 10 λεπτά καθυστερήσεων στο τέλος του αγώνα.

Καθώς και οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα, το παιχνίδι άνοιξε και ήταν αυτή του Μάρκο Ρόσι που κατάφερε να σκοράρει. Μια αντεπίθεση από κόρνερ της Σκωτίας οδήγησε την Ουγγαρία στον αιφνιδιασμό και ο Τσόμποθ σκόραρε με 99 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα στο ρολόι.

Περισσότερες συμμετοχές σε τελικές φάσεις – Κριστιάνο Ρονάλντο – Έξι

Υπάρχει μια πληθώρα ρεκόρ που ανήκουν στον Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Πορτογάλος ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κατάφερε να προσθέσει ένα ακόμα στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα των άθλων του.
Συνεχίζοντας να ηγείται της χώρας του σε ηλικία 39 ετών, ο CR7 έχει πλέον κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών (6) σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή.

Από το 2004, ο Ρονάλντο δεν έχει χάσει καμία διοργάνωση. Σε αυτά τα τουρνουά, η Πορτογαλία έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό (κατέκτησε το τρόπαιο του 2016) και έχει περάσει στους ημιτελικούς, τα προημιτελικά και τη φάση των 16 από μία φορά.

Αν καταφέρει να σκοράρει κατά τη διάρκεια των νοκ άουτ, ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επεκτείνει επίσης το ρεκόρ του για τα περισσότερα τουρνουά με γκολ, καθώς το Euro 2024 είναι το μόνο στο οποίο δεν έχει βρει ακόμα δίχτυα.

Μεγαλύτερη νίκη στην πρεμιέρα – Γερμανία-Σκωτία 5-1

Ήταν η τέλεια εκκίνηση για τη διοργανώτρια χώρα, καθώς νίκησε άνετα τη Σκωτία στην πρεμιέρα του EURO. Το 5-1 δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη ήττα της Σκωτίας στην Ιστορία της διοργάνωσης, αλλά ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά νίκης σε οποιονδήποτε αγώνα πρεμιέρας Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το ρεκόρ αυτό είχε σπάσει στο προηγούμενο EURO από τους πρωταθλητές Ιταλούς, οι οποίοι ξεκίνησαν την πορεία τους με νίκη 3-0 επί της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ