Η Φλωρεντία θεωρείται και είναι η πόλη της Αναγέννησης και την τελευταία διετία καμαρώνει για την αγωνιστική αναγέννηση της ομάδας της, της Φιορεντίνα, η οποία στις 29 Μαΐου θα παραταχθεί στην OPAP Arena για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στον τελικό του Europa Conference League.

Οι ιταλικές ομάδες, είναι η αλήθεια, έχουν… πέραση στην Ελλάδα. Έχουν οπαδούς και αυτό δεν είναι παράλογο, αφού η Serie A τη δεκαετία του ’80 και ειδικά σε αυτή του ’90 ήταν με διαφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ήταν τα χρόνια που όλοι οι παικταράδες έπαιζαν σε ομάδες της Ιταλίας και η Φιορεντίνα του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και του Μανουέλ Ρουί Κόστα ήταν μία από τις πιο δυνατές της εποχής.

Ήταν χρόνια που οι Βιόλα διεκδικούσαν ακόμη και το πρωτάθλημα, το οποίο δεν κατάφερναν να κατακτήσουν, βάζοντας πάντως στην τροπαιοθήκη τους το Coppa Italia και φτάνοντας μέχρι και σε ημιτελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ακολούθησαν χρόνια δύσκολα, με την πτώχευση και τον υποβιβασμό, για να έρθει ξανά η αναγέννηση στα χρόνια του Λούκα Τόνι, πριν τη νέα αγωνιστική κάθοδο. Εδώ και λίγα χρόνια, όμως, στη Φλωρεντία είδαν ξανά φως.

Ο Ιταλοαμερικάνος Ρόκο Κομίσο αγόρασε τις μετοχές του κλαμπ έχοντας ως στόχο να φτιάξει μια ομάδα που θα μπορεί να διεκδικεί τίτλους και την τελευταία διετία, αν μη τι άλλο, αυτό κάνει. Απλά στο τέλος δεν τους κατακτάει… Όπως και να έχει, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Βιντσέντο Ιταλιάνο το 2021 σήμανε και την αρχή της αναγέννησης για τη Φιορεντίνα, η οποία έγινε ξανά μια ομάδα που παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Η φιλοσοφία του προπονητή της είναι επιθετική και αυτό το έχει περάσει και στην ομάδα, η οποία σε κάθε αγώνα επιδιώκει να είναι αυτή που κάνει παιχνίδι. Οι Βιόλα μπαίνουν στο γήπεδο όχι για να κλέψουν το αποτέλεσμα αλλά για να το πάρουν. Μπαίνουν για να παίξουν ποδόσφαιρο, θέλουν να έχουν την κατοχή της μπάλας και… κοιτάνε πάντα μπροστά στο γήπεδο, ποτέ πίσω. Κάτι στο οποίο βοηθάει και η ποιότητα που υπάρχει στο ρόστερ από το κέντρο και μπροστά.

Ο Νικολάς Γκονσάλες, για την απόκτηση του οποίου δόθηκαν 24,5 εκατ. ευρώ στη Στουτγκάρδη το 2021, είναι ένας εξτρέμ που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε οποιαδήποτε άμυνα και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της εθνικής Αργεντινής. Ο Μπαλά Ενζολά είναι επιθετικός που δίνει πάντα λύσεις, ο Αντρέα Μπελότι είναι πάντα επικίνδυνος ενώ πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον Κριστιάνο Μπιράγκι.

Ο 31χρονος Ιταλός αριστερός μπακ-χαφ παίζει όλη την πλευρά, έχει τρομερό πόδι αναλαμβάνοντας όλες τις στημένες φάσεις και αποτελεί σταθερά έναν από τους παίκτες-κλειδιά της Φιορεντίνα. Μια Φιορεντίνα που αν πιάσει ρυθμό και σε παρασύρει σε αυτόν θα σε νικήσει, παράλληλα όμως είναι και μια ομάδα που αν τα χάσει… πνίγεται για τα καλά.

Η άμυνα είναι πάντα στο κέντρο…

Το αγαπημένο σύστημα του Ιταλιάνο είναι το 4-2-3-1 και αν χρειαστεί να το αλλάξει μέσα στον αγώνα πάει στο 4-3-3. Οι Βιόλα, όπως προαναφέρθηκε, είναι ομάδα με επιθετική φιλοσοφία, μπαίνει πάντα στο γήπεδο για να κάνει παιχνίδι αλλά δεν έχει την απαραίτητη… κακία που πρέπει να έχουν οι μεγάλες ομάδες όταν πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περσινός τελικός του Europa Conference League με αντίπαλο τη Γουέστ Χαμ: Οι Ιταλοί ηττήθηκαν με 2-1 στο 90ο λεπτό έχοντας την άμυνά τους στο… κέντρο του γηπέδου, με αποτέλεσμα ο Πακετά να περάσει την κάθετη στον Μπόουεν που βγήκε τετ α τετ. Στο 90ο λεπτό ευρωπαϊκού τελικού.

Αυτό είναι κάτι που θα το δει κανείς σχεδόν σε όλους τους αγώνες της ομάδας της Φλωρεντίας. Ο Βιντσέντσο Ιταλιάνο είναι ένας από τους ανερχόμενους προπονητές στη γειτονική χώρα και η δουλειά που έχει κάνει στους Βιόλα είναι σπουδαία. Πέρυσι πήγαν στον τελικό του Coppa Italia (έχασαν από την Ίντερ) και στον τελικό του Europa Conference League (έχασαν από τη Γουέστ Χαμ), φέτος είναι ξανά στον τελικό της ίδιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τρεις τελικοί μέσα σε δύο χρόνια, οι δύο μάλιστα ευρωπαϊκοί, δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα. Μέχρι τώρα, όμως, μετράει 0/2 και θα δούμε στις 29 Μαΐου τι θα κάνει. Ο Ιταλιάνο αποθεώνεται για αυτά τα αποτελέσματα, δέχεται όμως και κριτική επειδή δεν βάζει λίγη σκοπιμότητα στο παιχνίδι του. Η Φιορεντίνα είναι, βασικά, μια πολύ καλή, δυνατή αλλά… αφελής ομάδα. Μια ομάδα που έχει δείξει ότι όταν πιέζεται, όταν νιώθει το άγχος, κολλάει. Αρχίζει να καταρρέει. Είναι δεδομένο, επομένως, ότι ο Ολυμπιακός θα βρει χώρους, πολλούς χώρους, στον τελικό της OPAP Arena. Από εκεί και πέρα, αν θα το εκμεταλλευτεί ή όχι αυτό, θα φανεί…

Ο προπονητής ενημέρωσε ήδη ότι φεύγει

Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να παίξει ρόλο στον τελικό με τον Ολυμπιακό είναι το γεγονός ότι θα πρόκειται για το τελευταίο παιχνίδι του Βιντσέντσο Ιταλιάνο στον πάγκο της Φιορεντίνα. Ο 46χρονος προπονητής έχει ήδη ενημερώσει τη διοίκηση του κλαμπ για την απόφασή του να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, με το όνομά του να είναι ένα από αυτά που βρίσκονται στη λίστα της Νάπολι.

Στς 29 Μαΐου επομένως, στην OPAP Arena, ο Ιταλιάνο θα κάτσει για τελευταία φορά στον πάγκο των Βιόλα, οι παίκτες των οποίων τον λατρεύουν. Γεγονός που μπορεί να παίξει κι αυτό τον ρόλο του…