Η Premier League υπέγραψε νέο συμβόλαιο παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της λίγκας σε τηλεοπτικά δίκτυα της Αγγλίας από το 2025 έως το 2029 για 7,8 δισ. ευρώ, ποσοστό 4% μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο της με εγχώριο πάροχο.
Το Sky Sports θα προβάλλει (για πρώτη φορά στο «νησί») τουλάχιστον 215 ζωντανούς αγώνες ανά σεζόν μεταξύ των περιόδων 2025/26 έως 2028/29 (εκτός από τα παιχνίδια του Σαββάτου που θα ξεκινούν στις 15:00) και το TNT Sports θα δείχνει 52 ζωντανούς αγώνες ανά σεζόν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Από εκεί και πέρα στο BBC δόθηκαν τα δικαιώματα προβολής των καλύτερων στιγμιότυπων και των 380 αγώνων της Premier League κάθε σεζόν, ενώ το Sκy Sports θα μεταδίδει και τα 10 παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής κάθε σεζόν.
Η de facto ευρωπαϊκή Super League
Η Premier League στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι συμφωνίες που έκλεισε θα δώσουν οικονομική σταθερότητα στους συλλόγους που αγωνίζονται στην κατηγορία, τουλάχιστον ως το 2029. Τα περισσότερα λεφτά που ολοένα εξασφαλίζει η κορυφαία λίγκα στον κόσμο σταδιακά την καθιστούν την de facto ευρωπαϊκή Super League. Μάλιστα, το συμβόλαιο είναι σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που συμφώνησε πρόσφατα η Serie A, το ιταλικό πρωτάθλημα…
Καμία λίγκα δεν έχει την οικονομική δύναμη της Premier League και μονάχα μια χούφτα ομάδων μπορούν να ανταγωνιστούν τα οικονομικά δεδομένα των αγγλικών ομάδων κι αυτές είτε πρόκειται για ομάδες που υποστηρίζονται από κράτη όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, οι ομάδες λαϊκής βάσης που ανήκουν στην αριστοκρατία του ποδοσφαίρου, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν Μονάχου.
Πέραν του εγχώριου συμβολαίου η Premier League έχει και τεράστια έσοδα από τις διεθνείς πωλήσεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της που υπολογίζονται στα 6,5 δισ. δολάρια για τον κύκλο ως το 2025 και το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι αγώνες του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του αμερικανικού τηλεοπτικού κοινού.
Ο οικονομικός έλεγχος
Η Premier League εδώ και χρόνια έχει έναν πιο χαλαρό οικονομικό έλεγχο σε σύγκριση με άλλες λίγκες, αν και το ρυθμιστικό πλαίσιο βασίζεται στο Financial Fair Play της UEFA. Ωστόσο, οι κανόνες είναι retroactive και όχι proactive, όπως συμβαίνει στην La Liga και σταδιακά στη Serie A, την στιγμή που η Bundesliga λόγω και του κανόνα «50+1» που επιβάλλει στις ομάδες ουσιαστικά να ανήκουν στους οπαδούς τους, έχει περιορισμένη οικονομική δυνατότητα.
Στην Ισπανία βλέποντας πως η «ψαλίδα» ανοίγει σεζόν με τη σεζόν, έχουν αποφασίσει να χαλαρώσουν λίγο τα λουριά. Ο Τζεράρ Πικέ, πρώην αμυντικός της Μπαρτσελόνα, κάτοχος της Ανδόρας που παίζει στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και ιδρυτής της Kings League, μιας ερασιτεχνικής λίγκας 7X7 που ανταγωνίζεται την La Liga σε θεαματικότητα, ανέφερε πρόσφατα: «Σε πέντε χρόνια η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους αγγλικούς συλλόγους, αν το Financial Fair Play παραμείνει ως έχει».
Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είναι υπερχρεωμένες, ενώ αν υπάρχει ένας δείκτης που να υπογραμμίζει τη διαφορά της αγοραστικής ικανότητας τότε αυτός είναι οι μεταγραφές. Οι ομάδες της Premier League έδωσαν 2,9 δισ. δολάρια στο πρόσφατο καλοκαιρινό μεταγραφικό παράθυρο. Συνολικά, οι σύλλογοι των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) έδωσαν έξι δισ. δολάρια, η Premier League μόνη της σχεδόν τα μισά…