Η ώρα για την κλήρωση των τεσσάρων Προολυμπιακών τουρνουά και της ανακοίνωσης των χωρών που θα τα διοργανώσουν πλησιάζει, με τη FIBA κάνει γνωστά τα έξι γκρουπ δυναμικότητας των 24 ομάδων που θα διεκδικήσουν τα τελευταία τέσσερα «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα φαβορί για να διοργανώσει ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά και για τα υπόλοιπα τρία οι επικρατέστερες χώρες θεωρούνται η Ισπανία η Λετονία και το Πουέρτο Ρίκο. Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τη FIBA την προσεχή Δευτέρα (27/11), ημέρα που θα γίνει η κλήρωση των ομίλων.

Μια κλήρωση που θα γίνει, όπως ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, με την εξής διαδικασία…

Χώρες που θα αναλάβουν τη διοργάνωση των τουρνουά δεν γίνεται, προφανώς, να κληρωθούν μεταξύ τους. Κάθε Προολυμπιακό τουρνουά θα έχει δύο ομίλους των τριών ομάδων. Σε κάθε όμιλο, λοιπόν, δεν γίνεται να υπάρξουν πάνω από δύο ευρωπαϊκές ομάδες και σε κάθε τουρνουά δεν γίνεται να υπάρξουν πάνω από τρεις ευρωπαϊκές. Επίσης, κάθε τουρνουά θα έχει το πολύ μία ομάδα από την Αμερική, το πολύ μία ομάδα από Ασία/Ωκεανία και το πολύ μία ομάδα από την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τα έξι γκρουπ δυναμικότητας, είναι τα εξής…

1ο γκρουπ: Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία
2ο γκρουπ: Βραζιλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία
3ο γκρουπ: Πουέρτο Ρίκο, Μαυροβούνιο, Δομινικανή Δημοκρατία, Φιλανδία
4ο γκρουπ: Νέα Ζηλανδία, Γεωργία, Μεξικό, Λίβανος
5ο γκρουπ: Κροατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ανγκόλα, Φιλιππίνες
6ο γκρουπ: Αίγυπτος, Μπαχάμες, Καμερούν, Μπαχρέιν

Αν υποθέσουμε, επομένως, ότι όντως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Λετονία αναλάβουν τη διοργάνωση Προολυμπιακού τουρνουά, τότε η Εθνική ομάδα μπάσκετ θα κληρωθεί με μία εκ των Λιθουανίας ή Σλοβενίας σε ό,τι αφορά το 1ο γκρουπ δυναμικότητας.