Στην «OPAP Arena» υποδέχεται απόψε (16/10, 21:45, Alpha) η Εθνική Ελλάδας την Εθνική Ολλανδίας στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του δεύτερου ομίλου της προκριματικής διαδικασίας του EURO 2024. Πρόκειται για έναν «τελικό» με τις δύο ομάδες να διεκδικούν το δεύτερο απευθείας εισιτήριο στην τελική φάση, που προσφέρει το γκρουπ αφού η Γαλλία έχει ήδη προκριθεί.

Η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 12 βαθμούς μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Εθνικής Ιρλανδίας. Η Εθνική Ολλανδίας, πάλι, είναι 3η με εννιά αφού έχασε με 2-1 από τη Γαλλία την προηγούμενη αγωνιστική. Ωστόσο, οι «οράνιε» έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας λόγω της νίκης τους με 3-0 στο πρώτο ματς με την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ.

Αισιοδοξία για τη νίκη

Ο Ουρουγουανός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας χαρακτήρισε το ματς το μεγαλύτερο που έχει να δώσει το συγκρότημα του στο διάστημα που εκείνος κάθεται στον πάγκο του. Η «γαλανόλευκη» ναι μεν έχει το… μαξιλαράκι της συμμετοχής στα playoffs για να διεκδικήσει και μέσω εκείνης της διαδικασίας την πρόκριση στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού στη Γερμανία, αλλά θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. «Έχουμε το μομέντουμ», είπε ο Πογέτ. «Μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια ματς», σημείωσε από τη μεριά του ο ηγέτης ομάδας, Τάσος Μπακασέτας.

Προβλήματα απουσιών δεν υπάρχουν έπειτα από το ματς με την Ιρλανδία, αν και παραμένει σημαντική η απουσία του Παντελή Χατζηδιάκου στο κέντρο της άμυνας. Οπότε ο Πογέτ θα έχει τη δυνατότητα να παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11άδα, ενώ υπάρχουν και λύσεις στον πάγκο που μπορούν να δώσουν κάτι διαφορετικό.

Η Ολλανδία παίζει ρέστα

Η Ολλανδία εξαρτάται από την ίδια για να πάρει την πρόκριση, αλλά για να τα καταφέρει καλείται να νικήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Θα είναι δύσκολο κι επικίνδυνο παιχνίδι», τόνισε ο προπονητής της Ρόναλντ Κούμαν που άφησε αιχμές για ορισμένους παίκτες του, ενώ παράλληλα υπάρχει αρνητική… ενέργεια στο περιβάλλον των «οράνιε».

Πρώην διεθνείς παίκτες που είναι πλέον σχολιαστές σε τηλεοπτικά δίκτυα ασκούν σκληρή κριτική στον προπονητή, αλλά κυρίως στους παίκτες. «Με σκ… δεν μπορείς να φτιάξεις σοκολάτα», είπε χαρακτηριστικά ο άλλοτε διεθνής μεσοεπιθετικός Ρόναλντ Ντε Μπουρ.

Το πρόβλημα της Ολλανδίας, πάντως, είναι οι πολλές απουσίες που αντιμετωπίζει. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι του «εγκεφάλου» της στη μεσαία γραμμή, Φρένκι ντε Γιόνγκ (Μπαρτσελόνα), αλλά και των πιο αξιόπιστων επιθετικών της, Κόντι Γκάκπο (Λίβερπουλ) και Μέμφις Ντεπάι (Ατλέτικο Μαδρίτης). Τα δεδομένα συγκλίνουν στην παρουσία του Βάουτ Βέγκχορστ (Χόφενχαϊμ), ο οποίος αντιμετώπισε κι εκείνος πρόβλημα τραυματισμού.

Τα σενάρια της πρόκρισης

Η Ελλάδα δεν μπορεί να «σφραγίσει» και μαθηματικά την πρόκριση στο EURO 2024 απόψε σε περίπτωση νίκης. Αυτό γιατί μετά της απομένει μονάχα ένα ματς με τη Γαλλία εντός έδρας, ενώ η Ολλανδία έχει να δώσει δύο με Ιρλανδία και Γιβραλτάρ.

Η Ελλάδα με νίκη επί της Ολλανδίας και τουλάχιστον ισοπαλία επί της αδιάφορης Γαλλίας θα «καθαρίσει» μιας και θα έχει 16 βαθμούς, ενώ οι Ολλανδοί θα μπορούν να φτάσουν μόνο ως τους 15. Αυτό το σενάριο της δίνει την ευχέρεια να μην ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα της Ολλανδίας. Μια άλλη κατεύθυνση είναι να νικήσει με σκορ που να καλύπτει το εις βάρος της 3-0 και να της δίνει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας, ώστε να εξασφαλίσει την πρόκριση ακόμη κι αν οι δύο ομάδες τερματίσουν με 15 βαθμούς.

2ος όμιλος

8η αγωνιστική (16/10)

  • Γιβραλτάρ-Ιρλανδία 16/10
  • ΕΛΛΑΔΑ-Ολλανδία 16/10
  • Ρεπό: Γαλλία

9η αγωνιστική (18/11)

  • Ολλανδία-Ιρλανδία
  • Γαλλία-Γιβραλτάρ
  • Ρεπό: ΕΛΛΑΔΑ

10η αγωνιστική (21/11)

  • ΕΛΛΑΔΑ-Γαλλία
  • Γιβραλτάρ-Ολλανδία
  • Ρεπό: Ιρλανδία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Γαλλία 18 -6αγ. -Προκρίθηκε στην τελική φάση
  2. ΕΛΛΑΔΑ 12 -6αγ.
  3. Ολλανδία 9 -5αγ.
  4. Ιρλανδία 3 -6αγ.
  5. Γιβραλτάρ 0 -5αγ.