Πρόκειται αναμφίβολα για μια δίκη πολύκροτη και ας μην έχει καν ξεκινήσει, αφού στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αλλά προφυλακισμένος εδώ και μήνες στις φυλακές Τριπόλεως, κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς.
Ένα από τα σενάρια που έπαιξαν πολύ ισχυρά χθες είναι η πιθανότητα να ζητήσει ο συνήγορος υπεράσπισης του Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας την διακοπή της δίκης επικαλούμενος μεγάλο φόρτο εργασίας.
Όπως δήλωσε χθες ο γνωστός δικηγόρος χθες στην εκπομπή «Το Πρωινό», αμέσως μετά από την έναρξη της δίκης, θα ζητήσει την διακοπή της, αναφέροντας πως «σε διπλανές αίθουσες κάνω πολύ σοβαρά δικαστήρια, είναι η δίκη του ψευτογιατρού, στην οποία θα υπάρχει εξέταση του πραγματογνώμονα, η δίκη για τις πλημμύρες στην Μάνδρα, ξεκινάει την Δευτέρα η δίκη Τοπαλούδη και στον Άρειο Πάγο είναι η υπόθεση της “μαύρης χήρας” από την Κοιλάδα Αργολίδας”. Η Πρόεδρος του δικαστηρίου θα αποφασίσει τι θα γίνει».
Μιλώντας στο Newsbeast ο Γιάννης Βλάχος, συνήγορος δύο εκ των τεσσάρων ανδρών που κατηγορούν τον Λιγνάδη για βιασμό (ενός ανήλικου κι ενός ενήλικου), λέει πως σε κάθε περίτωση τα θύματα είναι «εδώ, έτοιμα να μιλήσουν».
Κατά τον ίδιο, η σημερινή δίκη, αν τελικά ξεκινήσει, είναι η πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του MeToo. «Είχε προλάβει να γίνει εμβληματική από την ώρα των μηνύσεων και των ποινικών διώξεων. Η επωνυμία του κατηγορούμενου προκάλεσε τεράστια δημοσιότητα όπως και τα δημόσια αξιώματα του. Υπήρξε ακόμα και προσπάθεια πολιτικοποίησης του γεγονότος, κάτι που όμως δεν ενδιέφερε και δεν ενδιαφέρει τα θύματα. Να τονίσουμε ότι οι προσπάθειες πολιτικοποίησης που έγιναν ήταν προς όφελος του δράστη, ο οποίος άρχιζε να ψελλίζει κάποια στιγμή την σκευωρία σε βάρος του λόγω μιας επένδυσης κ.τ.λ κ.τ.λ».
Η ψυχολογία των θυμάτων στην αρχή της δίκης
Ρωτάμε τον κο Βλάχο αν οι πελάτες του είναι έτοιμοι για αυτή τη δίκη από ψυχολογικής άποψης. «Αυτό είναι σχετικό. Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει στη ψυχή τους, αλλά δηλώνουν πως είναι έτοιμοι. Όταν θα βρεθούν μπροστά σε δημοσιογράφους και κοινό και θα νιώσουν τα βλέμματα να τους κοιτάνε, δεν μπορώ να ξέρω πως θα αισθανθούν. Πάντα, το ακροατήριο είναι η ώρα της αλήθειας.
Τα θύματα αυτών των εγκλημάτων έχουν μια δυσκολία, ευνόητη, να καταθέσουν δημοσίως για τις σε βάρος τους πράξεις και για τη σεξουαλική βία που έχουν υποστεί.
Για αυτό και θέλουμε από την δημοσιότητα και τους μηχανισμούς της να προφυλάξουν τα θύματα. Είναι εύκολο να εκτεθούν σε ανοίκειες και σεξιστικές επιθέσεις στο ακροατήριο. Αυτό μας απασχολεί πολύ, γιατί με έναν τρόπο έχει ήδη προαναγγελθεί. Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ήδη σε δημόσιες δηλώσεις έχει πει: “θα δείτε ποιοι είναι αυτοί”! Απαντάμε: ήρθε η ώρα λοιπόν να δείξουν τα θύματα ποια είναι. Είμαστε εδώ λοιπόν και θα δείξουμε ποιοι είμαστε».
Το κύμα συμπαράστασης της κοινωνίας
Κατά τον κο Βλάχο, υπάρχει και άλλος ένας λόγος που η δίκη είναι μοναδική. Όπως λέει ο ίδιος: «έχουμε τεράστια συμπαράσταση και αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τα θύματα, από την πρώτη ήδη στιγμή που καταθέσανε. Και αυτό δείχνει πως η κοινωνία έχει ξεπεράσει τις πατριαρχικές της αντιλήψεις, αντιλήψεις που ταύτιζαν τους ρόλους θυμάτων και θυτών ή που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογούσαν τους θύτες. Η κοινωνία ωρίμασε και αυτή η δίκη εκφράζει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αλλαγή. Και ωρίμασε, από την ημέρα που έφτασε και στην Ελλάδα το κίνημα κατά της ρατσιστικής και σεξιστικής βίας, μέσα από τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου. Είδαμε αυτή την αλληλεγγύη να είναι μεγάλη και στην πρόσφατη υπόθεση της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη».
Ποια αναμένει ο κος Βλάχος να είναι η πορεία της δίκης αλλά και τα εμπόδια στην πλευρά των θυμάτων
Ο κος Βλάχος σημειώνει πως η δικαιοσύνη με αλλεπάλληλα βουλεύματα έχει επικυρώσει την παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη στο ακροατήριο. Όπως εξηγεί ο κος Βλάχος: «Η υπόθεση δηλαδή έχει ήδη περάσει μια σοβαρή κρίση από τη δικαιοσύνη, η οποία έχει αποφανθεί ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για να οδηγηθεί στο ακροατήριο. Τα στοιχεία που προσκομίσαμε σε πρώτη φάση κρίθηκαν επαρκή. Το αν αυτά τα στοιχεία αρκούν για καταδίκη είναι στη κρίση του δικαστή. Δεδομένου ότι οι βιασμοί δεν γίνονται δημόσια, αυτές οι υποθέσεις έχουν πάντα μια εγγενή δυσκολία όταν φτάνει η ώρα του δικαστηρίου. Και να μην ξεχνάμε και τα εμπόδια.
»Ο κατηγορούμενος πρόλαβε και εξαφάνισε στοιχεία από τον υπολογιστή του. Έπρεπε να υπάρξει δημοσιογραφική και κοινωνική πίεση για κατ’ οίκον έρευνα ενώ υπήρξαν και στοιχεία που παραμελήθηκαν κατά την πρώτη κατ’ οίκον έρευνα – όπως η εξέταση του υπογείου και της ταράτσας. Η πλευρά του κατηγορούμενου είχε φροντίσει να εξαφανίσει τα στοιχεία. Τελικά, το laptop το οποίο παραδόθηκε στις αρχές ήταν καινούργιο, «λευκό» όπως και το κινητό τηλέφωνο το οποίο κατασχέθηκε αρχικά, αλλά μετά επεστράφη στον αδελφό του κατηγορούμενου. Η ανάκριση το ξαναζήτησε πίσω μετά από δύο ολόκληρες εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που βρεθήκαν. Σε αυτόν που ανέλαβε να κάνει το “καθάρισμα” του διαμερίσματος ξέφυγε όμως ένα πολύτιμο στικάκι, ένα usb. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που συνελέγησαν ήταν ελλιπή. Πια, τα αντανακλαστικά των αρχών, αλλάζουν κι αυτά. Είδαμε στην περίπτωση του Παναγόπουλου ότι κινητά και laptop αφαιρέθηκαν πιο γρήγορα».