Αυλαία, σήμερα στο Εφετείο, για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονία της Φαίης Μπλάχα την άνοιξη του 2013, στη Νέα Μάκρη.
Η 23χρονη κοπέλα κατέληξε μετά από άγριο ξυλοδαρμό από το σύντροφο της Βαγγέλη Στεφανάκη ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Η δολοφονία της Φαίης έφερε στο φως ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ο νεαρός άνδρας ήταν ο πρωταγωνιστής ενός ερωτικού τριγώνου καθώς διατηρούσε παράλληλη ερωτική σχέση τόσο με την 23χρονη Φαίη όσο και με την αδελφή της Μαρία- Ελένη. Μάλιστα, η νεαρή γυναίκα, η οποία σήμερα απουσίαζε από το δικαστήριο, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 5 ετών, με αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία.
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη σύντροφο του.
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες που έχω βυθίσει στο πένθος και στην στεναχώρια. Βέβαια, έγινε το κακό αλλά ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο.
«Με χαστούκια και κλωτσιές δεν πεθαίνει κανένας»
«Ηταν ένα επαγγελματικό χτύπημα, μου είπαν οι γιατροί» κατέθεσε στο δικαστήριο ο πατέρας της 23χρονης Φαίης Αντώνης Μπλάχας ο οποίος συμπλήρωσε: «Με χαστούκια και κλωτσιές δεν πεθαίνει κανένας».
Φανερά καταβεβλημένος ο άνδρας αφηγήθηκε με λεπτομέρειες όλα όσα προηγήθηκαν του μοιραίου. Μίλησε για τη σχέση του με τις κόρες του αλλά και το ρόλο που έπαιξε ο κατηγορούμενος .
«Εκείνη την περίοδο η γυναίκα μου αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μαζί μας έμενε μόνο η Φαίη , η μεγάλη μου κόρη είχε παντρευτεί.
Οι σχέσεις της με τον σύζυγο της δεν ήταν καλές, υπήρχε περίπτωση διαζυγίου. Ο γαμπρός μου είχε φύγει από το σπίτι και τα κορίτσια συγκατοίκησαν για λίγες ημέρες.
Ήξερα από το Μάρτιο 2013 ότι είχε σχέση η Φαίη με τον κατηγορούμενο αλλά δεν γνώριζα από πότε. Τον πρώτο καιρό ήταν χαρούμενη, ευχαριστημένη. Λίγες ημέρες πριν από το συμβάν, όμως, ήταν μέσα στα νεύρα και ξαναγύρισε στο πατρικό. Την ρώτησα τι έγινε και εκείνη μου είπε ότι η αδελφή της προσπαθεί να της πάρει το φίλο.
Εκείνες τις ημέρες είχα δει πράγματι τον κατηγορούμενο, τουλάχιστον δυο φορές, να επισκέπτεται το σπίτι της μεγάλης μου κόρη και πέρασε εκεί το βράδυ.
Γίνονταν κάποιες συζητήσεις για το θέμα… Και ερχόταν στο σπίτι η Φαίη ήταν αναστατωμένη. Η Φαίη έλεγε ότι υπήρχαν προβλήματα που προσπαθούσαν να τα λύσουν.
Εγώ ζήτησα από τη Μαρία – Ελένη να μην δέχεται τον Στεφανάκη στο σπίτι της. Εκείνη, όμως, δεν μου είπε κάτι συγκεκριμένο. Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα και η Φαίη έκλαιγε και μου είπε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, ότι η αδελφή της προσπαθούσε να της τον πάρει και πως εκείνος την είχε χτυπήσει δυο φορές, μετά από λογομαχία. Μια φορά, μάλιστα, όπως έμαθα αργότερα, την χτύπησε στο αυτί και πήγε στο Κέντρο Υγείας αλλά εγώ τότε δεν γνώριζα τι είχε γίνει. Τη συμβούλευα να χωρίσει γιατί της είπα ότι “αν είναι να σε αγαπάει με αυτόν τον τρόπο …” Εγώ ήθελα να κάνουμε ένα ραντεβού όλοι μαζί αλλά δεν πρόλαβα».
Πρόεδρος: Σας είχε πει η Φαίη γιατί γίνονταν όλα αυτά;
Μάρτυρας: Η Φαίη άφησε να εννοηθεί ότι από ζήλια γινόταν αυτό το πράγμα.
Πρόεδρος: Πως δικαιολογούσε η Φαίη ότι παρέμενε στη σχέση παρότι δεχόταν αυτή τη συμπεριφορά;
Μάρτυρας: Ξεκίνησε με πολύ καλή εικόνα. Έκανε αγώνα να κρατήσει αυτή τη σχέση αλλά μετά την συζήτηση μας σκεφτόταν να διακόψει.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο πρωινό που ενημερώθηκε από την Μαρία- Ελένη ότι η Φαίη βρισκόταν τραυματισμένη στο νοσοκομείο:
«Στις 6 Απριλίου η μεγάλη μου κόρη ήρθε σπίτι και έδειχνε ανήσυχη. Μου είπε πως βρήκαν τη Φαίη χτυπημένη και πεταμένη στο δρόμο και μάλλον πρόκειται για τροχαίο και την πήγαν στο νοσοκομείο. Εγώ έφυγα για το νοσοκομείο αλλά η μεγάλη κόρη μου δεν με συνόδευσε, έμεινε σπίτι. Η Φαίη ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, διασωληνωμένη. Μου είπαν οι γιατροί ότι είναι πολύ σοβαρά. Γύρισα σπίτι και μαζί με την Μαρία -Ελένη πήγαμε στο Τμήμα της Νέας Μάκρης όπου κάναμε καταγγελία. Η Μαρία Ελένη είπε πως κάποιος κοινός φίλος τους τη βρήκε στο δρόμο και ειδοποίησε τον κατηγορούμενο… Ότι δηλαδή μου είχε πει και εμένα νωρίτερα.
Δεν την πήγαν κατευθείαν στο νοσοκομείο, όπως έμαθα αργότερα, αλλά σε κάποιο φιλικό σπίτι όπου και αποφάσισαν όλοι μαζί τι θα κάνουν.
Δυο ημέρες αργότερα η Φαίη μπήκε στην εντατική. Αρχικά οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι αλλά στη συνέχεια χειροτέρεψε. Καθοριστική ήταν η καθυστέρηση της μεταφοράς της στο νοσοκομείο. Είχε χτυπηθεί πολύ στο κεφάλι. Μου είπαν, οι γιατροί, ότι ήταν ένα χτύπημα επαγγελματικό, έπρεπε να ξέρεις για να το κάνεις. Μετά από περίπου 15 ημέρες έφυγε και αποφασίσαμε να κάνουμε δωρεά οργάνων».
Πρόεδρος: Η αδελφή της την επισκέπτονταν;
Μάρτυρας: Όχι, ελάχιστες φορές.
Πρόεδρος: Δεν σας παραξένεψε αυτό;
Μάρτυρας: Τότε άρχισαν να βγαίνουν στη φορά διάφορα πράγματα, για τη σχέση με την Στεφανάκη… Έμαθα ότι την είχε χτυπήσει ο Στεφανάκης και δεν ήταν τροχαίο. Άλλωστε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, μου είπαν, είχε παραδεχθεί ότι τη χτύπησε γιατί είχαν τσακωθεί. Έμαθα ότι η μεγάλη κόρη μου τον γνώριζε από το παρελθόν και τον διεκδικούσε από τη Φαίη. Για το λόγο αυτό πήγαινε στην καφετέρια που δούλευε η Φαίη και προσπαθούσε να τη διαβάλλει. Έλεγε ότι η Φαίη είχε και άλλους φίλους, παράλληλες σχέσεις.
Πρόεδρος: Είχατε δει στο νοσοκομείο τον κατηγορούμενο;
Μάρτυρας: Όχι, δεν τον είδα καθόλου.
(…)
Η Μαρία – Ελένη μου είπε αργότερα ότι είπε ψέματα στην αστυνομία γιατί την εκβίαζε ο Στεφανάκης ότι θα κάνει κακό στην οικογένεια μας και στην ίδια.
Πρόεδρος: Γιατί την εκβίαζε;
Μάρτυρας: Είχε κάποιο βίντεο στα χέρια του και φοβόταν μην το βγάλει στο διαδίκτυο.
Πρόεδρος: Ήταν σεξουαλικού περιεχόμενου;
Μάρτυρας: Ναι, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε βίντεο.
Πρόεδρος: Ακριβώς το λόγο που τη χτύπησε τον μάθατε;
Μάρτυρας: Όχι, ποτέ δεν έμαθα τι προηγήθηκε. Δεν μπορώ να αιτιολογήσω το λόγο. Με χαστούκια και κλωτσιές δεν πεθαίνει κανένας.
Όσοι μαθαίνουν πολεμικές τέχνες πρέπει να είναι εγκρατείς.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μπλάχας είπε πως η σχέση του με την Μαρία -Ελένη χάλασε από τότε που υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε σχέση με τη δολοφονία.
«Ήρθε στην κηδεία της Φαίης αλλά όχι στα σαράντα. Σταματήσαμε να έχουμε επαφή. Δεν ήρθε στην κηδεία της μητέρας της αλλά στα τριήμερα. Μετά το θάνατο της Φαίης της ζήτησα να φύγει».
Πρόεδρος: Ποια είναι η σχέση σας, σήμερα, μαζί της.
Μάρτυρας: Τίποτα.
Πρόεδρος: Δεν νοιάζεται για εσάς;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Και εσείς έχετε μείνει μόνος χάσατε και γυναίκα σας με όλο αυτό τον πόνο.
Μιλώντας δε για την Φαίη με σπασμένη φωνή τόνισε πως «ήταν ευαίσθητη, καλός χαρακτήρας. Είπε τις δικές της ιδέες για τα πράγματα και τις υποστήριζε».
Έβγαλε απόφαση
Ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχάλης Δημητρακόπουλος, νωρίτερα, ζήτησε την εξαίρεση μιας ενόρκου η οποία κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του παρενέβη παρατηρώντας ότι το θύμα «δεν δέχτηκε μόνο χαστούκια , άλλα άκουσα» (σ.σ. αναφερόμενη στο κατηγορητήριο που αναγνώστηκε λίγο νωρίτερα).
«Θέλετε και γροθιές, λέω και γροθιές» είπε ο συνήγορος για να ζητήσει αμέσως μετά την εξαίρεση της.
«Έβγαλε ήδη απόφαση» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος υπογραμμίζοντας: «Ζητούμε να έχουμε την αίσθηση ότι θα έχουμε δικαστές και ενόρκους που έχουν επηρεαστεί από εκπομπές που εκδίδουν αποφάσεις. Εάν την αφήσετε να δικάσει θα έχουμε το παράπονο ότι ξεκινάμε τη δίκη με μια ψήφο σε βάρος μας. Δεν είναι αμερόληπτη και μπορεί να επηρεάσει και άλλους…».
Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος τονίζοντας ότι η ένορκος δεν είχε πρόθεση να εκφράσει άποψη αλλά απορία. «Η λεκτική αποστροφή εκ μέρους της ενόρκου δεν υποδηλώνει ότι είναι προκατειλημμένη και δεν αποτελεί εμπόδιο για να εκτελέσει το καθήκον της» τόνισε μεταξύ άλλων οι εισαγγελική λειτουργός.
Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης της ενόρκου.
Η δίκη διεκόπη για τις 9 Μαρτίου.