Ανείσπρακτες οφειλές από συγκεκριμένους πελάτες της φαίνεται ότι προκάλεσαν την ζημιά στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το διάστημα 2007-2015, η οποία υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικές διωκτικές αρχές, αποδίδοντας ποινικές ευθύνες σε πρώην στελέχη της επιχείρησης. Η έρευνα διενεργήθηκε με εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ.
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας έρευνας, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε κακουργηματική δίωξη εναντίον επτά στελεχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) εκείνης της περιόδου, όπως επίσης εναντίον τριών επιχειρηματιών που κατά το ίδιο διάστημα είχαν συναλλαγές με την βορειοελλαδίτικη βιομηχανία. Ειδικότερα, ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ. Εξάλλου, για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ.
Η υπόθεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρχισε να ερευνάται ύστερα από μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στις αρχές του χρόνου, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της. Η αναφορά στηρίχθηκε στα ευρήματα ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ανεξάρτητη εταιρία με εντολή της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις – τιμολόγια πώλησης κ.ά.
Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγέλθηκε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρίες που βρέθηκαν στο «κάδρο», παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ – σύμφωνα με την αναφορά – προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση.
Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό και με βάση το οποίο αυτός παρήγγειλε τη δίωξη γίνεται λόγος για ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα των τριών ελεγχόμενων εταιριών. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., ενώ από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.
Η δικογραφία αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.