Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα απο το χέρι του Γ. Ρουπακιά ενώπιον του δικαστηρίου ο φίλος του αδικοχαμένου μουσικού Δημήτρης Μελαχρινόπουλος.
Με σοκαριστικές λεπτομέρειες, ο μάρτυρας μίλησε για το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 όταν η παρέα τους κυνηγήθηκε από ομάδα χρυσαυγιτών που κρατούσε καδρόνια αλλά και για τη στιγμή που ο Γ. Ρουπακιάς βγήκε από το αυτοκίνητο του και μαχαίρωσε δυο φορές τον Παύλο Φύσσα ο οποίος κατέρρευσε αφού προηγουμένως υπέδειξε τον δολοφόνο του.
Η συγκλονιστική μαρτυρία διεκόπη αρκετές φορές από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για «ειρωνικά σχόλια» από την πλευρά των κατηγορουμένων αλλά και τις επίμονες ερωτήσεις της έδρας για τις διαφοροποιήσεις του στις τέσσερις καταθέσεις που έχει δώσει.
Το ποδοβολητό και η ενθάρρυνση
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε εκείνο η παρέα στην καφετέρια «Κοράλι» αλλά και την ομάδα των μαυροφορεμένων ατόμων που κρατούσαν «καδρόνια και στειλιάρια» που τους περίμενε έξω από το μαγαζί. «Ξαφνικά ακούμε ένα έντονο ποδοβολητό και βλέπω 30-40 άτομα να τρέχουν πίσω μας και να μας βρίζουν, “ελάτε κότες, θα σας σκοτώσουμε”, έλεγαν. Ήταν όλοι με μαύρες μπλούζες, κάποιοι κρατούσαν κράνη, φορούσαν άρβυλα», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε:
«Κοιταχτήκαμε και λέει ο Παύλος στα κορίτσια να πάνε στο σπίτι και θα πάμε και εμείς. Τα κορίτσια φύγανε και μείναμε οκτώ. Ο Παύλος, μας είπε, τρέξτε. Αρχίσαμε να τρέχουμε και οι πρώτοι της παρέας έστριψαν στην οδό Ξάνθου. Εγώ έμεινα πίσω. Κοιτάζω και βλέπω να επιτίθενται πέντε, έξι άτομα στον Παύλο και ένας άλλος να χτυπά τον Ηλία (άλλος φίλος τους) και να τον κολλά στο τζάμι.
Γύρισα πίσω να βοηθήσω να μην φάνε τους φίλους μου. Δέχτηκα ένα πισώπλατο χτύπημα και έπεσα κάτω. Οι πέντε- έξι άφησαν τον Παύλο και πήγαν απέναντι και τότε ήρθαν άλλοι πέντε και συνέχισαν να χτυπούν τον Παύλο. Κλωτσιές, μπουνιές .
Τα άτομα που ήταν στο απέναντι πεζοδρόμιο χτύπαγαν τα πόδια τους για να ενθαρρύνουν τις ομάδες που έκαναν επίθεση. Μόλις από κάτω σηκώθηκα και είδα να έρχεται ο Ρουπακιάς με το αμάξι αντίθετα στην κυκλοφορία. Βγήκε από το αμάξι και πήγε κατευθείαν στον Παύλο. Δεν είδα ότι κρατούσε κάτι.
Ένιωσα ότι αυτοί που χτύπαγαν τον Παύλο έκαναν χώρο στον Ρουπακιά για να πάει να τον δολοφονήσει. Σαν να έκαναν κλοιό για να μην πλησιάσουμε εμείς».
«Τον χτύπησε δυο φορές»
Ο κ. Μελαχρινόπουλος περιέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας με τον Παύλο Φύσσα να είναι όρθιος και τον Γ. Ρουπακιά να τον πλησιάζει: «Ο Παύλος ήταν όρθιος και ο Ρουπακιάς τον πλησίασε , σχεδόν έπεσε πάνω του. Είδα ότι έκανε μια κίνηση δυο φορές και μετά κατάλαβα ότι τον μαχαίρωσε. Δεν χτύπησε τον Παύλο και μετά τον μαχαίρωσε, δεν προηγήθηκε κάτι. Με το που ήρθε ο Ρουπακιάς οι υπόλοιποι έφυγαν και πήγαν απέναντι. Ο Παύλος φώναξε “αχ” και ήρθε προς το μέρος μου. Ο Ρουπακιάς πήγε να φύγει και τον έπιασαν. Ο Παύλος είπε “αυτός μου το έκανε”».
Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι;
Μάρτυρας: Ήταν όλα πολύ γρήγορα. Δεν καταλάβαμε τι έγινε. Ήμουν πολύ σοκαρισμένος. Η αστυνομικίνα σήκωσε όπλο και είπε «Όχι ρε παιδιά και μαχαίρι».
Πρόεδρος: Σε ποιον απευθυνόταν;
Μάρτυρας: Προφανώς σε αυτούς που ήταν απέναντι. Μόλις έπιασαν τον Ρουπακιά όλοι έφυγαν. Μόλις μαχαίρωσε τον Παύλο και γύρισε στο αμάξι, διαλύθηκαν, έφυγαν όλοι.
Οι τελευταίες στιγμές
Ο μάρτυρας θυμήθηκε και πάλι τις στιγμές που ακολούθησαν με τον Παύλο Φύσσα να τον πλησιάζει.
«Μόλις έφυγαν όλοι ο Παύλος ήρθε κοντά μου, στάθηκε 2-3 λεπτά όρθιος, μετά κάθισε σε ένα σκαλάκι. Τον ρώτησα “θέλεις νερό”, μου λέει “ναι”. Πήγα απέναντι αγόρασα και του έδωσα αλλά το έφτυσε και άρχισε να καταρρέει. Τότε ήρθε η Χρύσα, μαζεύτηκε πολύς κόσμος. Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε κάποια αυτοκίνητα για να πάμε στο νοσοκομείο. Μια κυρία σταμάτησε, ήταν νοσηλεύτρια. Του πήρε σφυγμό και μας είπε “γρήγορα ασθενοφόρο”. Ο Παύλος ήταν κατάχλωμος. Ήρθε και ο πατέρας του. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο ο Παύλος ήταν πολύ βαρύς , βοήθησα και εγώ να τον σηκώσουν οι τραυματιοφορείς».
Πρόεδρος: Γιατί δεν πήγανε σε κάποιον άλλον από εσάς.
Μάρτυρας: Γιατί πιθανόν ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο.
Πρόεδρος: Σας έδωσαν την εικόνα ότι ήξεραν που πάνε;
Μάρτυρας: Ναι.
Πολιτική Αγωγή: Τα γέλια παρακαλώ να αποφεύγονται.
Πρόεδρος: Οι κατηγορούμενοι οφείλουν να ακούνε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ομάδα που τους επιτέθηκε και «κρατούσε καδρόνια, στειλιάρια και σιδερογροθιές» προέρχεται από την Χρυσή Αυγή.
«Από τον τρόπο που επιτέθηκαν, φάνηκε πως ήταν οργανωμένοι, πήγαιναν σε ομάδες, και οι άλλοι τους εμψύχωναν. Σε όλα τα χτυπήματά τους, στο Πέραμα, Αιγύπτιοι ψαράδες κλ.π. έδρασαν με τον ίδιο τρόπο. Ξέρω ότι παίρνουν εντολές από τον αρχηγό από κάτω, οι βουλευτές, οι τοπικές, οι πυρηνάρχες και τα τάγματα εφόδου. Την οργάνωσή τους την έμαθα από το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ… Χωρίς εντολές δεν κάνουν τίποτα. Δρουν όπως ο στρατός», είπε.
Το ξέσπασμα της μάνας του Παύλου Φύσσα
Εκτός από τον Ρουπακιά ο μάρτυρας αναγνώρισε στα πρόσωπα των κατηγορουμένων Άγγου και Μιχάλαρου δυο από τα μέλη της παρέας που είδε εκείνο το βράδυ.
Λίγο λεπτά αργότερα, στο περιθώριο της δίκης, ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στη μητέρα του Παύλου Φύσσα και δύο συζύγους κατηγορουμένων. Η Μάγδα Φύσσα έχασε την ψυχραιμία της όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τις δύο γυναίκες.
Ακολούθησαν φωνές και εκτοξεύτηκαν κατάρες με την μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού να διαμαρτύρεται γιατί δεν υπάρχει πρόνοια από την αστυνομία να μην συναντιέται με πρόσωπα από το περιβάλλον των κατηγορουμένων που επιδεικνύουν προκλητική συμπεριφορά.
«Εύχομαι μια μέρα να πιάσουν οι κατάρες μου για τους δολοφόνους του παιδιού μου», φώναξε καθώς απομακρυνόταν η Μάγδα Φύσσα.
Μάλιστα, συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε την παρέμβαση της προέδρου ώστε «να μην προκαλείται, τουλάχιστον, η μητέρα του Παύλου Φύσσα». «Αυτό είναι αυτονόητο» σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης και η πρόεδρος πρόσθεσε «κανένας δεν πρέπει να προκαλείται».
Ο Ρουπακιάς και το ασημί Nissan
Όπως κατάθεσε ο μάρτυρας, είχε δει τον Ρουπακιά λίγο πριν επιτεθεί στον φίλο του: «Ένα ασημί Nissan σταμάτησε και μέσα ήταν ο Ρουπακιάς ο οποίος ρώτησε “που είναι η Κεφαλληνίας”. Ο Παύλος του απάντησε “αδελφέ αυτή είναι”. Εκείνος μάρσαρε και έφυγε τρέχοντας. Παρατήρησα ότι μας κοίταζε έντονα. Παρατήρησα δυο γυναίκες στο πίσω κάθισμα, σίγουρα η μια ήταν ξανθιά».
Οι διαφοροποιήσεις και οι ερωτήσεις
Ο κ. Μελαχρινόπουλος δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που διαπιστώνονται στις τέσσερις καταθέσεις που έχει δώσει στο παρελθόν. «Ήταν την πρώτη μέρα. Δεν μπορούσα να θυμηθώ τα πάντα. Είχα μεγάλη ψυχολογική φόρτιση. Εστίασα στη δολοφονία του φίλου μου», εξήγησε στην πρόεδρο.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο Ρουπακιάς ήταν μέλος της ΧΑ;
Μάρτυρας: Δεν το ήξερα το έμαθα από τον Τύπο .
Εισαγγελέας: Στις πρώτες καταθέσεις σας που τα είχατε και νωπά δεν μιλάτε για σιδερογροθιές και καδρόνια;
Μάρτυρας: Ήμουν σε μεγάλο σοκ και σήμερα είμαι.
Εισαγγελέας: Δηλαδή εκείνο το βράδυ είχε δοθεί εντολή για τον Φύσσα να τον σκοτώσουνε;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν ήταν για τον Παύλο, μπορεί να έφευγε ο Παύλος και να ήμουν εγώ.
Εισαγγελέας: Σε κατάθεσή σας κάνετε λόγο σε λογομαχία που είχε προηγηθεί στην καφετέρια.
Μάρτυρας: Δε νομίζω να είπα στην κατάθεσή μου ότι για τη λογομαχία έγινε όλο αυτό;
Εισαγγελέας: Δηλαδή, πότε θυμάστε έξι μήνες αργότερα;
Μάρτυρας: Ναι όταν περνάει ο καιρός είναι καλύτερα.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι κρατούσαν σιδερογροθιές αρχικά είπατε ότι κρατούσαν κράνη. Το κράνος είναι δολοφονικό όργανο;
Μάρτυρας: Θα μπορούσαν να είναι.
Εισαγγελέας: Είχατε πει ότι ο Παύλος τους χτυπούσε.
Μάρτυρας: Τους απωθούσε.
Εισαγγελέας: Σήμερα είπατε ότι ο Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε δυο φορές… Αυτά πως τα θυμάστε τώρα και δεν τα είπατε τότε;
Μάρτυρας: Είδα την κίνηση, ήταν δυο οι μαχαιριές, είδα τα τραύματά του.