Έχοντας προαναγγείλει στο Newsbeast τη θέση της οικογένειας ότι τα όσα ακούστηκαν για τον απινιδωτή δεν ισχύουν (αναμένεται να εκδοθεί πλήρης ανακοίνωση για αυτό σήμερα εντός της ημέρας) ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Καραμπέλας μας λέει τα εξής: «Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ό,τι ακούστηκε για τον απινιδωτή. Σύμφωνα με έγκυρες ιατρικές πηγές αυτό το μηχάνημα δεν χρήζει παρέμβασης από εξωγενή παράγοντα».
Αυτή τη στιγμή, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, εκεί δηλαδή από όπου αναμένεται να προκύψουν οι πιο διαφωτιστικές απαντήσεις στο τι έχει συμβεί όχι μόνο με τον θάνατο της Τζωρτζίνας αλλά ενδεχομένως και των άλλων δύο παιδιών.
Την αναλυτική ιατροδικαστική του άποψη μας έδωσε και ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας. Ξεκινώντας κατ’ αρχάς από την υπόθεση της Τζωρτζίνας λέει τα εξής: «οι καρδιακές αρρυθμίες δεν διαπιστώνονται ιατροδικαστικά μιλώντας, διαπιστώνονται μόνο όταν κάποιος είναι εν ζωή. Άρα το να έχουμε μια σαφή εικόνα για τον ρυθμό της καρδιάς μέσω ενός τέτοιου αντικειμενικού ιατρικού μηχάνημα αποκλείει και μια αιτία θανάτου που δεν θα μπορούσε να διαγνωστεί ιατροδικαστικά. Εκτιμώ, μιλάω από την δική μου πλευρά, την ιατροδικαστική, ότι εφόσον έχει αποκλειστεί αυτή η αιτία θανάτου, στην ιατροδικαστική εξέταση θα έχουμε λογικά αποτέλεσμα για τον θάνατο του τρίτου παιδιού. Είτε οι τοξικολογικές είτε οι ιστολογικές θα αναδείξουν την όλη εικόνα του περιστατικού. Η διερεύνηση του τρίτου περιστατικού, της Τζωρτζίνας, έχει αυτή τη στιγμή πολλά σημεία για να εξετάσει. Και δεδομένου ότι ένα παιδί λαμβάνει φάρμακα θα υπάρξουν και ποσοτικές, συγκεκριμένες αναλύσεις πάνω στις τοξικολογικές για όλες τις δοσολογίες των ουσιών».
Ο κος Λέων ξεκαθαρίζει στη συνέχεια, πως μεμονωμένα περιστατικά απροσδιόριστης αιτίας θανάτου σε μια οικογένεια τα οποία να οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο οι ιατροδικαστές τα βλέπουν. Όπως όμως λέει ο ίδιος: «Στη συγκεκριμένη υπόθεση- το απροσδιόριστο του θανάτου προβληματίζει, γιατί έχουμε νοσηλευόμενο άτομο, άρα έχουμε και πλήρη ιατρική παρακολούθηση, νοσηλευτική παρακολούθηση και εργαστηριακή παρακολούθηση. Όταν ο θάνατος είναι ‘λογικός’, δηλαδή σχετίζεται με τη νόσο, τότε οι γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικό θανάτου.
»Το γεγονός ότι οι γιατροί δεν εξέδωσαν πιστοποιητικά θανάτου στις δύο νοσηλευόμενες περιπτώσεις των παιδιών, σημαίνει ότι οι γιατροί δεν μπορούσαν να συνδέσουν ιατρικά τον θάνατο με το νόσημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται και πιστοποιητικά θανάτου και έχει έρχονται οι ιατροδικαστές. Οι θεράποντες δηλαδή είχαν αμφιβολίες. Απροσδιόριστη αιτία θανάτου για έναν ιατροδικαστής σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της νεκροψία-νεκροτομής ο ίδιος δεν μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα ποια είναι η αίτια θανάτου και έτσι αναμένει τις εργαστηριακές εξετάσεις. Όταν όμως οι ιστοί πάνε στο μικροσκόπιο και τα βιολογικά υλικά στο τοξικολογικό εργαστήριο, τότε ο ιατροδικαστής τότε κάπου καταλήγει».
Όσον αφορά στην πιθανότητα εκταφής της σορού της Τζωρτζίνας, ο κος Λέων λέει πως αυτό είναι πολύ πρώιμο για να συζητηθεί, αλλά την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Εκεί που υπάρχει ένα ερωτηματικό, είναι αν τελικά προκύψει κάτι από τις εξετάσεις, ειδικά αν αυτό είναι τοξικολογικού ενδιαφέροντος, τότε ναι, θα μπορούσαμε αν χρειαστεί να εξετάσουμε και αυτή τη λύση. Από την άλλη, τεχνικά μιλώντας, όσο απομακρυνόμαστε από τον χρόνο της ταφής, τόσο δυσκολότερο καθίσταται αυτό το έργο. Όλα αυτά είναι όμως σε εξέλιξη. Δεν αποκλείεται να είμαστε στην εξαιρετική σπάνια περίπτωση που μια οικογένεια χάνει το ένα παιδί πίσω από το άλλο από τρεις σπάνιους ιατρικούς λογούς. Όσο δεν τελειώνει η ιατροδικαστική διερεύνηση όλα τα ενδεχόμενα μιας ιατροδικαστής εξέτασης- αυτοκτονία, φυσικά αίτια, νόσος, ανθρωποκτονία κ.ο.κ- είναι πάντα ανοιχτά».
Αναστατωμένη η ιατρική κοινότητα στην Πάτρα
Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική κοινότητα και ειδικά στην Πάτρα είναι αναστατωμένη. Οι πηγές του Newsbeast στην περιοχή μιλάνε για την καλλιέργεια ενός ανθρωποφαγικού κλίματος απέναντι στην οικογένεια, τονίζοντας πως έχει εξαφανιστεί το τεκμήριο της αθωότητας της. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί που ήρθαν σε επαφή με την Τζωρτζίνα είναι έτοιμοι να καταθέσουν.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι ήταν χάρις στη δική τους παρέμβαση που ξεκίνησε η έρευνα των περιστατικών αλλά τονίζουν πως αυτό που συμβαίνει παραπέμπει σε εποχή Κολοσσαίου. Όπως μάλιστα αναρωτιούνται: αν υπήρχε η υποψία πως υπάρχουν ή υπήρχαν θέματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, γιατί οι κοινωνικές και ψυχολογικές υπηρεσίες δεν έσκυψαν νωρίτερα πάνω σε αυτά; Όπως σημειώνει κάποιος από τους γιατρούς: «δεν υπάρχουν ούτε τέλειοι γονείς, ούτε τέλεια νοσοκομεία, ούτε τέλεια συστήματα και όσοι είναι έτοιμοι τώρα να δικάσουν ας σκεφτούν πως το να υποδύονται τους δικαστές είναι το μόνο εύκολο».