Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου προκάλεσε η τελευταία καταγγελία που είχε να κάνει με υπάλληλο του ΚΕΠΕΠ που φέρεται να χτύπησε ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Γ. Παπαδάτος αναμένεται σήμερα να προσκομίσει φάκελο και στοιχεία με όλες τις καταγγελίες στην Εισαγγελία Αμαλιάδας.
Σύμφωνα με την τελευταία από τις καταγγελίες που είδε τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας «λίγο μετά τις εννέα στο εσωτερικό του Ιδρύματος μπήκε ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται, κυνηγημένο από δύο άτομα του προσωπικού του Ιδρύματος. Εκεί έπεσε κι ένας από αυτούς άρχισε να τον χτυπάει με τα χέρια του και να τον κλοτσάει, ενώ αυτό ήταν πεσμένο κάτω».
Οι καταγγελίες που ήρθαν τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας από τους εθελοντές που εργάζονταν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών απασχόλησαν την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου.
«Μιλάμε για ένα προνοιακό κέντρο, δεν είναι νοσοκομείο εκεί, εκεί πηγαίνουν τα παιδιά τα οποία τα εγκαταλείπουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους. Εκεί παραμένουν άνθρωποι πάρα πολλά χρόνια διότι δεν τους θέλει κανένας και μπορεί να μπαίνει κάποιος μικρό παιδί και να φτάνει 40 ετών και να είναι ακόμη εκεί», είπε παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
«Συνυπάρχουν οι μικροί με τους μεγάλους κάτι που είναι απαράδεκτο, μακάρι να είχαμε τα χρήματα να μπορούσαμε να διαχωρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, ενήλικες και μικρά παιδιά. Εμείς, αποφασίσαμε και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα στείλουμε εκεί άλλους πέντε ανθρώπους για να μπορέσουν να βοηθήσουν. Θα προσπαθήσουμε ώστε να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο των ελαχίστων που δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη δουλειά τους γι’ αυτό καταφεύγουν σε μεθόδους που δεν είναι του 21ου αιώνα αλλά του μεσαίωνα. Το να δένεις ή να κλείνεις παιδιά είναι η τελευταία μέθοδος να αντιδράς όταν δεν έχεις άλλους ανθρώπους να βοηθήσουν. Δεν πρέπει να παραμείνει στο σύστημα υγείας της χώρας αυτό το κατάλοιπο που δεν αφορά μόνο τα Λεχαινά αλλά το σύνολο της χώρας καθώς ένα 20% νοσηλευομένων με τέτοια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με σύγχρονες μεθόδους και πρέπει αυτό το ποσοστό να εξαλειφθεί. Υπάρχουν χρήματα από την Ευρώπη για να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει αυτές τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, χρήματα που για να αξιοποιηθούν χρειάζεται η συνεργασία και της Περιφέρειας. Έχουμε πει ότι το 2011 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει να κατασκευάζεται οτιδήποτε μπορεί να κατασκευαστεί για να τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Τον «δρόμο» για την Εισαγγελία Αμαλιάδας αναμένεται να πάρει σήμερα ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ κ. Γιάννης Παπαδάτος, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η πρόθεση του συλλόγου είναι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και οι καταγγελίες και η υπόθεση να πάει στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί τι γίνεται στο ΚΕΠΕΠ και να αποδοθούν ευθύνες.
«Ως νέα διοίκηση είχαμε από την αρχή εντοπίσει ότι χρειάζονται αλλαγές σε πρακτικές που είχαν εδραιωθεί επί σειρά ετών. Θα επιληφθεί η διοίκηση για όποια μεμονωμένα περιστατικά υπάρξουν και θέλω να σημειώσω ότι εάν όντως αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα – που δεν θέλω να το πιστεύω- θα είμαι αυστηρός κριτής και τιμωρός. Θεωρώ ότι μέλημά μας θα είναι η συγκέντρωση των στοιχείων προκειμένου να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει», τόνισε από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Άννα Μαζαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εθελόντρια που κατήγγειλε το περιστατικό του ξυλοδαρμού επανέλαβε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών τη μαρτυρία της χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να «δείξει» τον εργαζόμενο. Οι νοσηλευτές του Κέντρου φέρονται να αρνήθηκαν το περιστατικό, ενώ το θέμα θα παραπεμφθεί από την Διοίκηση του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Γκούμα.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ