«Εγώ ενήργησα σύννομα χωρίς να θέλω να βλάψω ή να ωφελήσω κανένα» ανέφερε συνεχίζοντας την κατάθεση της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η πρώην εισαγγελέας εφετών, Γεωργία Τσατάνη.
Η μάρτυρας επανέλαβε τη θέση της ότι ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να παρέμβει στο έργο της και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των χειρισμών της στην έρευνα για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. «Οι πράξεις μου ήταν πέρα για πέρα νόμιμες» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με τις κινήσεις του πρώην υπουργού που αφορούσαν στην επιστροφή της δικογραφίας Βγενόπουλου στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράϊκου από την οποία την αφαίρεσε.
«Ποιος ήταν ο σκοπός του κ. Παπαγγελόπουλου;» ήταν η ερώτηση της προέδρου με την κ. Τσατάνη να απαντά : «Να επιστρέψω τη δικογραφία γιατί εκεί επρόκειτο να ασκηθεί ποινική δίωξη και εγώ την χειριζόμουν παρανόμως πριν τη δίωξη». Η μάρτυρας στη συνέχεια σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως ο υπουργός «κατά το Σύνταγμα δεν είχε την επιτακτική αρμοδιότητα» για να της ζητήσει να επιστρέψει τη δικογραφία.
«Έχω την πεποίθηση ότι έχω πράξει σύμφωνα με το νόμο και τον όρκο μου» ανέφερε ενώ στη συνέχεια εκτίμησε πως «ο κατηγορούμενος είχε εμπάθεια» σε βάρος της η οποία είχε ξεκινήσει από την υπόθεση Αγγέλου για τον οποίο θεωρούσε ότι «του φέρθηκα σκληρά και του επέβαλα μεγάλη εγγύηση».
Η κ. Τσατάνη επανέλαβε τα περί «άγριου πολέμου» σε βάρος της και «δημόσια διαπόμπευση». «Το θέμα αφορούσε το υπηρεσιακό μου καθήκον… Εγώ ενήργησα σύννομα, χωρίς να θέλω να ωφελήσω ή να βλάψω κανέναν. Βρήκα το θάρρος και το λέω ευθαρσώς ότι πήγα να τον συναντήσω για το υπηρεσιακό θέμα σε βάρος μου και τις μομφές σε βάρος μου που είχε αφήσει ο κ. αναπληρωτής. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχω πράξει το καθήκον μου. Ήθελα να διαφυλάξω το κύρος μου, ήθελε να με οδηγήσει σε χειρισμούς που εγώ δεν ενέκρινα, να επιστρέψω πίσω τη δικογραφία… Δεν πήγα για να διορίσω τα παιδιά μου ή να καταξιωθώ…» ανέφερε.
Εισαγγελέας: Τα πειθαρχικά είπαν ότι κάνατε λάθος.
Μάρτυρας: Σεβαστή απόφαση
Εισαγγελέας: Δηλαδή, τι εννοείτε; Τα πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου δέχονται πιέσεις;
Μάρτυρας: Εγώ τα σέβομαι.
Εισαγγελέας: Γι’ αυτό το λάθος, το τυπικό, της δικονομίας, το διαπίστωσε το πειθαρχικό;
Μάρτυρας: Θέλω να πω ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου την κα.Θάνου και όχι από την ιεραρχικά ανώτερή μου την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Πρόεδρος: Μισό λεπτό, να διευκρινίσουμε ότι η ιστορία ξεκίνησε από επιστολές από το γενικό εισαγγελέα της Κύπρου και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου. Αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος και πήγαιναν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι στην Πρόεδρο, γιατί πιστεύετε ότι δεν θα σας ασκείτο πειθαρχική δίωξη;
Μάρτυρας: Πιστεύω ότι δε θα μου ασκούσε πειθαρχική δίωξη. Δεν συνέτρεχαν οι λόγοι για να γίνει όλο αυτό.
Αντιδρώντας σε σειρά ερωτήσεων της εισαγγελέως της έδρας τόνισε: «Δεν ψεύδομαι όλα είναι όπως τα έχω αναφέρει από την πρώτη στιγμή». Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις, η μάρτυρας αναρωτήθηκε ποιο ήταν το όφελος της από τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου και τόνισε: «Ποια εκδοχή εννοείται ότι “τα έπιασα;” ελέγχθηκαν όλοι οι λογαριασμοί μου, άνθρακας ο θησαυρός…».
Αναφερόμενη δε στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό υποστήριξε: «δεν αμφισβητώ την τιμιότητα του αλλά τη σοβαρότητα του».