Από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών «άκουγαν» νομίμως τα ηγετικά στελέχη των τριών εγκληματικών οργανώσεων που είχαν μετατρέψει σε «στρατηγείο» και ορμητήριο τις παλιές φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης.
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία, ακόμα και στις κλοπές οχημάτων οπλοφορούσαν, κάτι που επιβεβαιώνει την «διανοητική και επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περίπτωση αντίστασης του ιδιοκτήτη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τα «χτυπήματα» τους δεν διαρκούσαν -μαζί με την προσέγγιση και την διαφυγή τους από τα σημεία- πάνω από 9 λεπτά.
Όπως προκύπτει μάλιστα, από το ιστορικό αναζητήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα, έπειτα από κάθε ληστεία, αναζητούσαν δημοσιεύματα στον Τύπο. Αυτό γινόταν τόσο για να διαπιστώσουν εάν η Αστυνομία είχε κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους, όσο και για να «επιδείξουν» τις εγκληματικές τους πράξεις κάτι που φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτούσαν σε διαδικτυακές εφαρμογές.
Η κατάθεση του φύλακα
Όπως αναφέρει σε κατάθεση του, φύλακας των φοιτητικών εστιών, μία εβδομάδα περίπου πριν τις συλλήψεις άκουσε πυροβολισμούς στα δωμάτια. «…πριν περίπου μία εβδομάδα ενώ βρισκόμουν στο ισόγειο στο γραφείο άκουσα 4-5 πυροβολισμούς από πάνω δωμάτια και μετά είδα τρία άτομα να βγαίνουν και να φεύγουν κρυμμένα στο σκοτάδι…», ανέφερε χαρακτηριστικά με τις Αρχές να διερευνούν την καταγγελία.
Από την πλευρά τους, φοιτητές, ανέφεραν πως φοβόντουσαν να βάλουν ακόμα και μουσική ενώ όπως προέκυψε τουλάχιστον 50 δωμάτια είχαν παραβιαστεί. «…Επικρατεί έντονος φόβος και ανησυχία αφού το κλίμα στις εστίες θυμίζει γκέτο…Παλιότερα ακούγαμε κανονικά μουσική ενώ πλέον φοβόμαστε μην έρθουν και μας κλέψουν μέχρι και τα ηχοσυστήματα…», είπε σύμφωνα με πληροφορίες στους αστυνομικούς ένας φοιτητής.
Κλίμα τρομοκρατίας
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία προσέγγιζαν φοιτητές ή άτομα που κινούνταν στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και τους ρωτούσαν αν είναι ασφαλίτες. Σε αρκετές περιπτώσεις τους χτυπούσαν και τους λήστευαν. Ένα απ’ αυτά τα περιστατικά συνέβη νωρίς το πρωί της 21ης Μαΐου 2022, καθώς σύμφωνα με κατάθεση φοιτητή μέλος συμμορίας τον προσέγγισε και: «…με ρώτησε αν είμαι ασφαλίτης και μου είπε να περιμένω λιγάκι…».
Λίγη ώρα αργότερα έφτασαν ακόμα 10 άτομα με μηχανάκια, τον χτύπησαν σε όλο του το σώμα και του άρπαξαν το σακίδιο της πλάτης του.
Στη δικογραφία αναφέρεται πως «στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στον εσωτερικό χώρο της Πανεπιστημιούπολης, δεν υφίσταται εκτιμώμενος χρόνος διαφυγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έννοια της διαφυγής αφορά αποκλειστικά τον παθόντα και όχι τους δράστες των οποίων η δραστηριότητα στους συγκεκριμένους χώρους ήταν ανεξέλεγκτη και χωρίς οποιαδήποτε έννοια δίωξης τους».