Με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα θα ανοίξει η αυλαία της συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στις 7 Οκτωβρίου, οπότε συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα θα ανοίξει τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων σε μια διαδικασία που διεξάγεται σε κλίμα έντασης.
Οι αλλεπάλληλες διακοπές της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και η επιστροφή, κάθε φορά, των κατηγορουμένων Ηλία Κασιδιάρη και Ιωάννη Λαγού στα κρατητήρια έδωσαν την ευκαιρία στους υποστηρικτές τους να δείχνουν τη στήριξη τους χειροκροτώντας και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά σε χαιρετισμό και την πλευρά των φίλων του Παύλου Φύσσα να αντιδρά φωνάζοντας: «Ναζιστικός χαιρετισμός σε ελληνικό δικαστήριο; Δεν ντρέπεστε ; Δολοφόνοι». Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν φορτισμένη και το ακροατήριο χωρισμένο σε δυο «στρατόπεδα».
Πολλές φορές η αίθουσα, στην οποία υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, «δονήθηκε» με τους φίλους του Παύλου Φύσσα να φωνάζουν, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενοι στους υποστηρικτές των κατηγορουμένων «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» και την άλλη πλευρά να απαντά με χειροκροτήματα.
«Θα αποδείξω την αθωότητα μου»
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος για πρώτη φορά σήμερα δήλωσε «παρών» στη δικαστική αίθουσα, απευθυνόμενος στο δικαστήριο αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία που αντιμετωπίζει την οποία χαρακτήρισε «ανυπόστατη, αβάσιμη και κακόβουλη» σημειώνοντας πως προσβάλει την προσωπικότητα του.
«Θα διεκδικήσω και θα αποδείξω την αθωότητα μου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο που άδραξε την ευκαιρία για να τοποθετηθεί πολιτικά, σκοπός της δίωξης ήταν να πληγεί η ελεύθερη έκφρασης των εθνικών θέσεων ενώ αναφέρθηκε στην ίδρυση του νέου κόμματος διαμαρτυρόμενος ότι του έχει απαγορευτεί να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του κάνοντας λόγο για «βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του πολιτεύματος της χώρας».
«Είναι ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη προσβάλει την αλήθεια και τους κανόνες δικαίου. Αυτή δεν είναι η δικιά μου θέση αλλά του προέδρου εφετών και εισηγητή δικαστικού συμβουλίου ο οποίος ζήτησε την αθώωση. Στην πρωτοβάθμια δίκη η εισαγγελέας της έδρας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την πρόταση της αποδόμησε την κατηγορία και απέδειξε με ακράδαντα επιχειρήματα την αθωότητα μου. Σκοπός είναι ένας να πλήξει την ελεύθερη έκφραση των πολιτικών θέσεων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ο οποίος συνέταξε την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Μπαλτάκου, δηλώνει ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τις πιέσεις προς τον εισαγγελέα που συνέταξε την κατηγορία. Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι είμαι ο μοναδικός πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση επικοινωνιών, μου απαγορεύεται να ομιλώ με στενούς ανθρώπους περιβάλλοντος μου, συνεργάτες μου στην εργασία μου και κόμμα. Θα αποδείξω την αθωότητα μου. Ως μέλος επιτροπών της Βουλής υπερασπίστηκα ανεξαρτησία δικαιοσύνης. Είμαι μέλος ενός κόμματος από αυτά που κυριαρχούν τώρα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.
«Υπερήφανος Έλληνας εθνικιστής»
Η υπεράσπιση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού πήρε τη σκυτάλη της διαδικασίας για να επαναφέρει το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13,5 ετών που του επέχει επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο.
«Η δίκη είναι καθαρά πολιτική» ανέφερε ο κατηγορούμενος ευρωβουλευτής ο οποίος δήλωσε «υπερήφανος Έλληνας εθνικιστής» ενώ αναφερόμενος στο αίτημα του είπε πως γνωρίζει ότι δεν θα γίνει δεκτό. «Ζούμε σε ένα τυραννικό καθεστώς και όχι σε δημοκρατία» είπε κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις και για φίμωση του καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του στην ευρωβουλή. «Δεν έχουμε καμία εμπλοκή σε καμία πράξη …Λένε ψέματα στέλνοντας στη φυλακή 48 αθώους σε ένα κανιβαλισμό που δεν έχει προηγούμενο…Δηλώνω αμετανόητος όχι για τις πράξεις μου γιατί δεν έκανα τίποτα, αλλά γιατί αγωνίστηκα».
«Είναι πρωτάκουστο επτά αρχηγοί σε εγκληματική οργάνωση ενώ επτά χρόνια ακούγαμε για την αρχή ενός αρχηγού. Το ότι είναι στη φυλακή με στεναχωρεί πάρα πολύ. Είμαι 38 μήνες στη φυλακή. Επί εννέα χρόνια εμείς βαλλόμεθα πανταχόθεν. Ποτέ δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στα ΜΜΕ. Είναι αστείο πως εγώ εκφράζω το ναζισμό και το φασισμό στην Ελλάδα που έχω γεννηθεί στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που έχουν καταστρέψει τη χώρα» σημείωσε.
Ο Ιωάννης Λαγός καταχειροκροτήθηκε με την άλλη πλευρά να αντιδρά φωνάζοντας συνθήματα ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.
Το απαράδεκτο της έφεσης
Θέμα «απαράδεκτου της έφεσης» που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης ως προς το ύψος των ποινών για συγκεκριμένους κατηγορουμένους για τους οποίους είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να τους είχε επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή τέθηκε, νωρίτερα, από την υπεράσπιση.
Το …χορό άνοιξε η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη με την υπεράσπιση του να αναφέρεται σε «ασάφειες και λογικά κενά». Μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης παίρνοντας το λόγο μίλησε για «ψεύδη αιτιολόγηση» σχετικά με την άσκηση της έφεσης καθώς ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται μια δήλωση του η οποία , όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν είναι δική του αλλά του πολιτικού κόμματος. «Πολλά ψεύδη έχουν διακινηθεί σε αυτή την υπόθεση. Το κατηγορητήριο βρίθει ψευδών. Η έφεση βασίζεται σε ένα ψεύδος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Με το αίτημα συντάχθηκε και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων Γιώργου Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστου Παπά, Μάρκου Ευγενικού, Ιωάννη Λαγού, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Δ. Αγριογιάννη, που βρίσκεται από χθες σε απεργία πείνας και Νίκου Μιχαλολιάκου μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «τσουβάλιασμα» και «δικονομικό εκτροχιασμό». Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης του απαράδεκτου της εισαγγελικής έφεσης κρίνοντας ότι έχει «την εμπεριστατωμένη αιτιολογία». Οι δικαστές συντάχθηκαν με την εισαγγελική εισήγηση και απέρριψαν τις ενστάσεις απαραδέκτου της έφεσης.
Άκυρη η κλήτευση
Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου έθεσε θέμα ακυρότητας της κλήτευσης του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Χρυσής Αυγής ο οποίος παραμένει σε κέντρο αποκατάστασης εξαιτίας της πολύμηνης περιπέτειας της υγείας του λόγω κορονοϊού.
«Πώς παραλαμβάνει έγγραφα άνθρωπος ο οποίος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ» ανάφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του ζητώντας να μην προχωρήσει η διαδικασία.
Μάλιστα, μίλησε για πλαστογράφηση της υπογραφής του κατηγορούμενου σε σχετικό έγγραφο λέγοντας πως υπάρχουν δυο υπογραφές με την μια να αναφέρει με λάθος τρόπο το επώνυμο δηλ. «Μιχαλολιάκος».
«Να γίνει έρευνα για την γνησιότητα» ζήτησε η υπεράσπιση τονίζοντας πως θα ζητήσουν να καταθέσουν οι γιατροί για να ενημερώσουν αν ο εντολέας τους «ήταν σε θέση να κρατήσει στυλό».
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος με το δικαστήριο να διακόπτει για ακόμη μια φορά. Τελικά, οι δικαστές υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, ομόφωνα, απέρριψαν το αίτημα του Νίκου Μιχαλολιάκου.