Η Σοφία Μπεκατώρου, που με την προσωπική της μαρτυρία βοήθησε και άλλους αθλητές να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο του αθλητισμού ενισχύοντας το κίνημα του metoo και στη χώρα μας, ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η υπόθεση του προπονητή που καταγγέλλεται για βιασμό.
Η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, η οποία έχει σπουδάσει ψυχολογία, εξήγησε πώς η νεαρή καταγγέλλουσα με μήνυμα της την ενημέρωση ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον προπονητή της ενώ ήταν ανήλικη και της έδωσε την άδεια να μιλήσει στον αρμόδιο εισαγγελέα που ερευνούσε σχετικές καταγγελίες.
«Πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να πάρει πίσω τη ζωή της» ανέφερε η μάρτυρας η οποία εξήγησε σχετικά με το χρόνο που έγινε η καταγγελία πως «κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα.»
Η μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως η περίπτωση βιασμού της 22 ετών σήμερα κοπέλας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεθόδου χειραγώγησης γνωστής ως grooming, ιδιαίτερα διαδεδομένης στον αθλητισμό.
Όπως εξήγησε ο δράστης σε αυτές τις περιπτώσεις εκμεταλλεύεται την ιδιαίτερη σχέση προπονητή αθλητή. «Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον» ανέφερε η ολυμπιονίκης και πρόσθεσε ότι «ο δράστης κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα και όταν διαπιστώσει ότι έχει την εχεμύθεια του τότε θα δράσει». Επιπλέον, ο δράστης, όπως εξήγησε η κ. Μπεκατώρου, «χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι» ενώ πρόσθεσε ότι η καταγγέλλουσα έζησε σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο δεν υπήρχε η ωριμότητα, τα ξεκάθαρα όρια και η ηρεμία.
«Έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό»
«Μου είπε “έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό”. Στο γραφείο της δικηγόρου την είδα πρώτη φορά» κατέθεσε η μάρτυρας αναφερόμενη στην νεαρή καταγγέλλουσα και σημείωσε πως της εξομολογήθηκε ότι ο κατηγορούμενος την βίασε ενώ ήταν 12 ετών.
«Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν γινόταν πιο βίαιος και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση…» τόνισε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μήνυμα μιας ακόμη κοπέλας που στο πρόσωπο του κατηγορούμενου της είπε ότι αναγνώρισε το βιαστή της αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει στο εξωτερικό και έχει ένα παιδί. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε είτε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία είτε να κληθεί η κοπέλα να καταθέσει για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου».
Πρόεδρος: Τελικά, είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της;
Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό, υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.
Σύνεδρος: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…
Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…
Σύνεδρος: Αν ο κατηγορούμενος εξασφαλίσει όλα αυτά χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;
Μάρτυρας: Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί κι όχι. Όσο μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται άρχισαν οι απειλές και η βία…
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.