Σήμερα στις 11:00 στο κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων θα γίνει η κηδεία του 14χρονου, τον οποίο βρήκαν κρεμασμένο οι γονείς του στο δωμάτιό του, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (13/5). Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος ήταν ασφυκτικός και προήλθε δια απαγχονισμού. Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων ώστε να συνταχθεί η τελική ιατροδικαστική έκθεση, από την ιατροδικαστή Σουλτάνα Μαριανού.
Η ΕΛ.ΑΣ συνεχίζει τις έρευνες για το τι οδήγησε το παιδί στην αυτοχειρία. Οι Αρχές λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ κάνουν φύλλο και φτερό το κινητό του το τηλέφωνο για το οποίο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για «ευρήματα που ενδεχομένως να δείχνουν το κίνητρο».
Οι μαρτυρίες για bullying
«Πριν τρεις μήνες μου είχε πει ότι άμα αυτοκτονήσω ή άμα πάθω κάτι ποτέ τι θα κάνεις; Και του είχα πει μην σκέφτεσαι χαζομάρες». Αυτά ήταν τα σοκαριστικά λόγια ενός φίλου του 14χρονου που αυτοκτόνησε.
«Το παιδί είχε τα προβλήματά του… Με τους γονείς του ότι είχαν χωρίσει, του κάνανε bullying», λέει φίλος του.
«Για να σωθούν τα παιδιά του κόσμου πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Το σχολείο είναι σχολείο. Εσείς κι εγώ μεγαλύτεροι, είχαμε στα σχολεία που πηγαίναμε κινητά; Να το έχουν το κινητό γιατί είναι εργαλείο και για το παιδί και για το γονιό γιατί είναι εργαζόμενος ο γονιός, να είναι ελεγχόμενο όμως», είπε στον ΑΝΤ1 η γιαγιά του 14χρονου.
«Του λέγανε για την εμφάνισή του, για τα ρούχα του, για το ύψος του»
Συμμαθητές και φίλοι του 14χρονου αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό καιρό δεχόταν bullying από άλλα παιδιά. «Δεν πείραζε κανέναν όμως. Ήταν ήσυχος. Δεν έβριζε, δεν έκανε, καθόταν στη γωνία μόνος του και οι άλλοι πήγαιναν και τον πειράζανε. Τον κοροϊδεύανε, άλλες φορές τον παίρνανε πίσω από το σπίτι του για να του πετάξουν νεράντζια, νερό και τέτοια. Του λέγανε για την εμφάνισή του, για τα ρούχα του, για το ύψος του», λέει στον ΑΝΤ1 συμμαθητής του.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία.
Το κινητό του θα δώσει απαντήσεις και για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο blackout challenge. Το παιχνίδι αυτό ενθαρρύνει όσους συμμετέχουν να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, με κορδόνια ή καλώδιο, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, να τραβήξουν βίντεο και στη συνέχεια να το ανεβάσουν στο TikTok, μέχρι τη στιγμή που θα ανακτήσουν ξανά τις αισθήσεις τους. Οι κίνδυνοι από το παιχνίδι είναι σοβαροί καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και να αποβεί μοιραίο.
Σφακιανάκης: Μου θυμίζει την υπόθεση του Γιακουμάκη
«Για εμένα η συγκεκριμένη περίπτωση όπως την έχω διαβάσει, δει και πληροφορηθεί έχει να κάνει με bullying. Έχουν ανοίξει στόματα και μιλάνε. Μου θυμίζει την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη σύμφωνα με μαρτυρίες» υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI. O Mανώλης Σφακιανάκης μάλιστα συγκρίνει τον 14χρονο από τον Κολωνό με τον Κρητικό φοιτητή στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που το 2015 βρέθηκε νεκρός ενώ είχε πέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα θύμα τρομερών βασανιστηρίων από συμφοιτητές του.
«Οι Αρχές εξετάζουν επίσης και το ενδεχόμενο πίσω από τον θάνατο του παιδιού να βρίσκεται το Blackout Challenge του TikTok» εξηγεί ο Μανώλης Σφακιανάκης. «Σε αυτό το challenge οι χρήστες προσπαθούν να σταματήσουν την αναπνοή τους για λίγη ώρα με ένα σφίξιμο στον λαιμό τους και μόλις “ξυπνήσουν” ανεβάζουν το βίντεο στο διαδίκτυο. Δεν είναι παιχνίδι, είναι ρωσική ρουλέτα έτσι το ονομάζουμε. Δεν έχει να κάνει με τα διαδικτυακά παιχνίδια, είναι ρωσική ρουλέτα ζωής και θανάτου» συμπληρώνει.