Αίτηση προς τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για άσκηση έφεσης στην απόφαση αθώωσης των αστυνομικών που κατηγορήθηκαν ότι εμπλέκονται στον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, μία μέρα μετά την εν λόγω δικαστική κρίση, από το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων, μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), του οποίου ο ακτιβιστής ήταν μέλος.
Όπως αναφέρει η οργάνωση στην αναφορά της προς τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, κ. Βασίλη Πλειώτα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο «αθώωσε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης» με «οριακή πλειοψηφία 4-3», ενώ επισημαίνεται πως μειοψήφησε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.
Με βάση το σκεπτικό της δικαστικού, καθώς και των δύο ενόρκων που μειοψήφησαν, το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων ζητά «να ασκηθεί έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς ώστε να επανεξετασθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση».
Η αίτηση της οργάνωσης προς τον κ. Πλειώτα αναφέρει, αναλυτικότερα, πως «χθες, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στη μεγάλου δημόσιου και διεθνούς ενδιαφέροντος δίκη για το φόνο του ακτιβιστή ΛΟΑΤΚΙ+ και μέλους του ΕΠΣΕ Ζακ Κωστόπουλου καταδίκασε δύο πολίτες αλλά, με οριακή πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου), αθώωσε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, παρότι το θύμα ήταν στον έλεγχό τους άρα με βάση τη νομολογία του ΕΔΔΑ έπρεπε να υπάρξει αντιστροφή του βάρους απόδειξης, κάτι που προφανώς δεν έκανε η πλειοψηφία των συνέδρων.
Για το λόγο αυτό, και με βάση το σκεπτικό της μειοψηφήσασας Προέδρου του Δικαστηρίου και δύο ενόρκων, παρακαλούμε να ασκηθεί έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς ώστε να επανεξετασθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση».
«Τα θύματα άσκοπης χρήσης βίας και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς δικαιοσύνη»
Στην αναφορά του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνεται δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο σχετικά με την υπόθεση του Ζακ, καθώς και η τοποθέτηση της Διεθνούς Αμνηστίας επί της χθεσινής απόφασης του δικαστηρίου.
Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο, δια στόματος της Διευθύντριας του ελληνικού Τμήματος της ΜΚΟ, Γλυκερίας Αράπη, για ένα «αδιανόητο γεγονός» σχολιάζοντας την αθώωση των κατηγορούμενων αστυνομικών, «παρά το υλικό που δείχνει την αστυνομία να χρησιμοποιεί άσκοπη βία για να συλλάβει τον Ζακ τη στιγμή που ο ίδιος κείτεται ετοιμοθάνατος στο έδαφος».
Η χθεσινή απόφαση «είναι ένα ακόμη παράδειγμα στην Ελλάδα όπου τα θύματα άσκοπης χρήσης βίας και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς δικαιοσύνη».
Για τη Διεθνή Αμνηστία, «ο Ζακ Κωστόπουλος δεν θα ξεχαστεί. Έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για μια κοινωνία ελευθερίας και ισότητας. Παίρνουμε προσωπικά τη βαρβαρότητα του παράλογου θανάτου του και την αδικία της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) απόφασης. Ως απάντηση θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του Ζακ: έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στίγμα και ρατσισμό».